Myrsky yltyy

Silent Storm oli yksi vuoden 2003 pelitapauksista. Mitä tapahtuu, kun parasta hioo vielä paremmaksi?

Yksi Silent Stormin hyvistä puolista on sen taipuminen muokkaukseen eli modeihin. Modit saattavat tehdä peliä realistisemmaksi, poistaa hölmöyksiä, lisätä näppäriä ominaisuuksia tai vaikkapa muuttaa ulkoasua. Pilvellä on myös synkkä reuna: huonoimmassa tapauksessa modit saattavat kaataa pelin, jos ei osaa olla varuillaan.

Lisää ja poista

Modien asentaminen on helppoa. Ensin luodaan Silent Stormin hakemistoon mods-niminen alihakemisto ja sinne haluttujen modien hakemistot, ja sen jälkeen puretaan modien paketit oikeisiin paikkoihin.

Modien kanssa touhuamisen pakollinen aloituskohde on näppärä pikku apuohjelma nimeltä AddMod. Sillä voi lisätä haluamansa modit jo käynnissä olevien pelien tallennuksiin ilman, että kampanjaa tarvitsee aloittaa uudelleen alusta. AddMod hoitaa homman kotiin myös päinvastaiseen suuntaan, eli sillä voi poistaa asennetut modit tallennuksista. Ilman AddModia mistään ei tule mitään.

Poikkeuksiakin modien lisäilyyn on. Uudet vaatetukset akselivaltojen taistelijoille tuovaa skini-modia ei pysty kesken kaiken enää peliin lisäämään, vaan sen voi valita vain peliä aloittaessa. Skini-modi jättää lääkintämiehen ja perussotilaan enimmäkseen rauhaan, mutta muokkaa muiden hahmoluokkien ulkoasua melkoisesti, vieläpä parempaan suuntaan. Kaasunaamarilla varustettu kranaattimies ja huppupäinen tarkka-ampuja ovat minun suosikkejani.

Heti saatavana

Silent Stormin perusversiossa on Custom Game -valikon takana neljä muokkausmahdollisuutta. Ilman AddModin tuomia vippaskonsteja niitä ei pysty käyttämään kuin uutta peliä aloitettaessa. Tarjolla on yksinkertainen AP for Inventory Usage, joka lisää toimintapisteiden kulutuksen repun kanssa sohlaamiseen, Always Critical, joka tuo kaikkiin osumiin mukaan vuotavat haavat ja muut häijyt pikkuvaivat sekä Improved Backstab, joka tekee hiippailevista tiedustelijoista entistä tappavampia.

Lisäksi on Headshot Should Kill, jonka vaikutukset pelaamiseen ovat muita melkoisesti suuremmat. Sen lisäksi, että se tekee pääosumista aina tappavia, se muokkaa myös osumatarkkuutta rankasti. Pääosumat kyllä tappavat, mutta osumaprosentti huitelee hyvässäkin tapauksessa kymmenen ja kahdenkymmenen tienoilla, jolloin suurin osa kudeista osuu keskivartaloon ja tekee tavallista vähemmän vahinkoa. Ampuminen muuttuu realistisemmaksi, mutta onko se tässä tapauksessa hyvä juttu? Minusta ei.

Mukana tulevista modeista kannattaa huomata, että pääosumasta, aina kriittisestä ja selkään puukotuksesta vain yksi voi olla kerrallaan päällä - käytännössä peli valitsee viimeiseksi valitun. Lienee tosin vain ajan kysymys, milloin tulee modi, joka yhdistää kaikki kolme samaan pakettiin. Silent Stormin venäjänkieliselle versiolle sellainen on jo olemassa.

Kuole kovaa

Jos Silent Storm tuntuu liian helpolta ja vastustajat spagettikätisiltä nynnyiltä, vastaus on Die Hard -modi. Se tekee vastustajista rumempia ja kovempia tappajia, jotka nieleskelevät luoteja aamupalaksi. Modaamattoman Silent Stormin konesotilaat eivät juuri kranaattien käytöstä piittaa, mutta Die Hard muuttaa senkin.

@Teksti:Viholliset saavat lisää ruista ranteeseen, minkä jälkeen murkulaa alkaa sataa miesryhmien niskaan. Lisäksi konesotilaatkin oppivat ampumaan seinien läpi, jos kuulevat seinän takaa rapinaa sekä ovat kaikin puolin ilkeämpiä ja kestävämpiä. Ei sovi heikkohermoisille - varsinkaan impossible-vaikeustasolla.

Die Hardin (ja mahdollisesti muiden modien) ohessa tulee tosin myös päänvaivaa: räjähdykset saattavat kaataa pelin ilman minkäänlaista varoitusta. Aina sitä ei tapahdu, mutta yleensä juuri silloin niin käy, kun sitä ei missään nimessä saisi käydä. Eli pitkän taistelun lopussa.

Tulevassa päivityksessä versioon 1.2, joka on todennäköisesti jo julkaistu tämän jutun ilmestyessä, ongelmat on luvattu korjata. Päivitystä odotellessa paras, joskin työläs, vaihtoehto on käyttää AddModia Die Hardin poisteluun ja lisäilyyn räjäyttelytarpeiden mukaan, ja samalla toivoa, että uuden version myötä koittaa aika uusi.

Nykivä myrsky

Silent Storm on ehdoton huippupeli, mikä aiheuttaa meille museokoneiden omistajille päänvaivaa. Pelaaminen himottaisi, mutta riittääkö muisti, riittääkö tehot? Grafiikan saa tiputettua pelin sisäisestä valikosta melkoisen vaatimattomaksi, mutta hienosäätöön ei ole keinoja. Paitsi nyt.

Silent Storm - Config.cfg Editor on yksinkertainen pikku ohjelma, joka tekee pelin grafiikkasäädöt sisältävän asetustiedoston muokkaamisesta lasten leikkiä. Rasti ruutuun tai pois, siinä kaikki. Ennen kun lähtee testaamaan ja virittelemään, kannattaa tehdä varmuuskopio editorin muokkaamasta config.cfg:stä (hakemistossa Silent Stormcfg). Erilaisia asetuksia on nelisenkymmentä, joten virittelyn varaa on runsain mitoin. Kursoria leijuttamalla ruutujen päällä saa lisätietoa siitä mihin mikäkin asetus vaikuttaa.

Muuten hienossa softassa on yksi iso ongelma: se ei ymmärrä suomalaisuuden ja sen mukana tulevien desimaalipilkkujen päälle. Asetuksia säätäessä editori tallentaa muutetut asetukset muotoon 1,00 vaikka oikea muoto olisi 1.00. Niinpä muokkausten jälkeen tiedoston joutuu käymään vielä käsipelillä lävitse ja muuttamaan pilkut pisteiksi.

Config.cfg Editor sopii kaikille, jotka painivat teho-ongelmien kanssa ja jotka yrittävät saada irti maksimaalisen määrän visuaalista nautintoa ilman että pelattavuus kärsii nykimisestä, mutta erityisen hyvin se sopii nuhapumppujen kanssa tappeleville. Itse tahkoan Silent Stormia kokoonpanolla Celeron 1,3 GHz, 192 Mt, GeForce 2 MX. Ruma on siihen verrattuna mitä peli voisi olla, mutta on täysin pelattava. Ja se on jo paljon se.

Lisää aiheesta

  • IL-2-käsikirja aloittelijoille ja vähän edistyneemmillekin

    Tiesitkö, että ilmojen valtias haluaa juuri Sinun sielusi löytävän totuuden? Tie taivaiden auvoon voi olla kivinen ja kynnys pelottavan korkea. Pelit-lehti ojentaa auttavan kätensä ja opastaa oikeaoppisiin palvontamenoihin. Kesäillassa surisevat nyt muutkin kuin hyttyset.

    IL-2 Sturmovik on…
  • World War 3: Black Gold

    Paina pelin aikana enter, kirjoita sen jälkeen PEACE ja paina taas enter, niin saat huijausmoodin päälle. Tämän jälkeen voit kirjoittaa seuraavat koodit samalla systeemillä, eli ensin enter, sitten koodi ja lopuksi vielä enter.
    MONEYFORNOTHING: lisää rahaa
    NOBELPRIZE1: kaikki tutkimus…
  • Star Wars: Galactic Battlegrounds

    Kirjoita seuraavat koodit pelin sisäiseen chattiruutuun ja paina enter. FORCEFOOD: 1000 ruokaa FORCEORE: 1000 malmia FORCECARBON: 1000 hiiltä FORCESIGHT: poistaa fog of warin FORCEBUILD: salamannopea rakennus ja tutkimus