New Star Soccer 2010 (PC) – Urheilijaelämä

Miljoonia pankkitilillä, vaimo catwalkilla ja elimistö täynnä piristeitä. Futistähteydessä on puolensa, mutta menestyksellä on hintansa. Kulissien takana vuodatetaan verta, hikeä ja kyyneliä.

Joukkuelajeihin keskittyvissä urheilupeleissä painopiste on viime vuosina siirtynyt tiimityöskentelystä yksilöihin. Yhden miehen nyrkkipajassa syntyneessä New Star Soccer 2010:ssä pelimuotoa on kehitelty huomattavasti pitemmälle kuin futispelien jättiläisissä.

Tie tähdeksi on pitkä ja alkaa nuorena teinilupauksena. Luomaansa futaria ei kannata edes yrittää tunkea saman tien huippuseuraan, sillä raakileet juuttuvat vaihtopenkille nyppimään tikkuja takamuksestaan. Suurseuran tarjousta odotellessa peliaikaa ja oppia hankitaan nöyrästi alasarjoista tai pikkumaiden liigoista.

Valinnanvaraa riittää, sillä työnantajansa voi poimia yli 90 maan sarjoista. Suomesta mukaan kelpuutettiin kaksi korkeinta sarjatasoa, ja sinivalkoisia värejä voi kantaa myös maajoukkuetasolla. Lisenssin puuttuessa kaikki pelaajat, joukkueet ja stadionit ovat esikuviensa nimiväännöksiä.

Rahaa tyhjästä

Futarin on tehtävä jatkuvasti peliliikkeitä myös vihreän veran ulkopuolella, sillä elämänvalinnat vaikuttavat peliaikaan ja -suorituksiin. Kaikki toiminta kiertyy suojatin itseluottamuksen ympärille. Pelisuoritusten ohella itseluottamukseen vaikuttavat taloudellinen tilanne ja sosiaalinen elämä, jotka ovat tiiviissä yhteydessä toisiinsa. Divarijyrän palkalla ei rahoiteta riehakasta jet set -elämää eikä kaapata missejä kainaloon. Kun tyttöystävä lähtee lätkimään, itseluottamus vajoaa pohjamutiin pelisuorituksista riippumatta.

Futarilla on ihmisten tavoin vain tietty määrä vapaa-aikaa, josta osa täytyy uhrata harjoitteluun. Aikaansa pitää jakaa tyttöystävän, perheen, ystävien ja pelikaverien kesken. Kiireinen pelimies voi myös yrittää ostaa lähimmäisensä tyytyväisiksi. Oman lisänsä sosiaalielämään tuovat säännölliset monivalintatilanteet, joissa luoviminen vaikuttaa paitsi rahatilanteeseen myös ihmissuhteisiin.

Värikäs elämäntyyli kiinnostaa mediaa ja sponsoreita, joilta irtoaa mukavasti lisämassia. Kun kartanon pihalta löytyvät niin suihkukone kuin urheiluautokin, ylimääräiset rahansa voi hassata kasinolla tai laukkaradalla. Heikolla hetkellään futari voi myös tarttua pulloon, jolloin itseluottamus pomppaa hetkeksi taivaisiin, mutta viheriöllä steppailusta tulee astetta haastavampaa.

Hikeä ja pillereitä

Voima- ja nopeustreenejä varten täytyy hankkia kuntosalilaitteita, joita on käytettävä säännöllisesti koko peliuran ajan. Vapaa-ajalla voi hioa syöttö- ja vetotaitoja tai pelata lyhyitä harjoitusmatseja. Taitoarvot kehittyvät myös otteluissa varsin loogisesti: esimerkiksi hyvä syöttöprosentti kasvattaa syöttötaitoja. Levon sijasta palautumisen voi hoitaa piristeillä, mutta doping-seula on tiivis ja kärähtämisestä rangaistaan armotta.

New Star Soccer 2010:n indie-kasvot paljastuvat varsinaisessa ottelutoteutuksessa. Kontrollit ovat nykypelien mittapuulla pelkistetyt, joskin syöttö- ja vetoasetukset voi säätää täysin manuaalisiksi. Ajoittain tapahtumat muistuttavat jopa jalkapalloa, mutta useimmiten joukkuekaverien tekoälyttömyys riistää raivon partaalle. Hyökkäyspäässä äijät sortuvat liian usein sooloiluun ja alakerrassa puolustuslinjan sijoittuminen on junnutasoa. Vastuu pelinrakentelusta lankeaa pelaajan harteille, joten suojattinsa pelipaikka kannattaa valita huolella.

Karua ulkoasua paikataan useilla pelikuvakulmilla. Pääty- ja sivukameroiden lisäksi tapahtumia voi seurata alkuperäisten FIFA-pelien tapaan sivuviistosta, mikä on toimiva ratkaisu. Suojatin takana keikkuva pelaajakamera lähinnä häiritsee pelaamista.

New Star Soccer 2010 osoittaa, että koukuttavaan urasimulaatioon tarvitaan paljon muutakin kuin hienot puitteet. Elävä pelimaailma ja selkeät syy- ja seuraussuhteet paikkaavat jalkapalloilun puutteita. Hintakaan ei heilu pilvissä, sillä futisammattilaiseksi pääsee vaivaisella parilla kympillä.

80