Onko pudotuspeli jo alkanut?

Xboxia on myyty 10 miljoonaa kappaletta, PlayStation 2 jäi tavoitteistaan, Nintendo keskeytti GameCuben valmistuksen, koska varastot olivat täynnä 6 miljoonan myydyn koneen jälkeen. Onko konsolien pudotuspeli jo alkanut?

Microsoft ja Nintendo eivät kumpikaan suostu julkaisemaan Euroopan lukuja, ainoastaan koko maailmaa koskevat luvut ovat julkisia. Suomen tilanteesta tiedetään ainoastaan sen verran, että joka kolmas kesän aikana myyty konsoli oli (Microsoftin Markku Leskisen mukaan) Xbox.

Sony pelaa PlayStationin myynnillä avoimesti niin kuin se on aina tehnyt. Neljännesvuosituloksessaan se julkisti, että PS2:ia lähti maailmalle runsaat 2,5 miljoonaa kappaletta, joka oli 42 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samana ajankohtana. PS2:ia on kuitenkin myyty jo yli 50 miljoonaa, eli kirimistä muilla konsoleilla riittää.

Uudet nettiyhteydet saattavat muuttaa asetelmia. PlayStation julkisti elokuussa nettiyhteytensä ja Xbox Live rantautuu Suomeen syksyn aikana. Nintendolla on nettiadapteri, mutta sillä pääsee pelaamaan vain yhtä peliä: Phantasy Star Onlinea.

Xbox Liveä on myyty maailmalla puoli miljoonaa kappaletta, joista 50 000 Eurooppaan. PS2:n adapteria on myyty Suomessa parisen tuhatta. Molemmat vaativat laajakaistayhteyden, joiden määrä on Suomessa vuodessa noussut 144 prosenttia yli puoleen miljoonaan kappaleeseen.

Ainakin vielä tällä hetkellä Xbox Live on kehittyneempi ja tarjoaa enemmän mahdollisuuksia pelaamiseen kuin PS2:n adapteri (koko yhteydellä ei ole edes nimeä!). Microsoft on panostanut Live-yhteisön luomiseen, kun taas PlayStation vain mahdollistaa moninpelaamisen netin kautta. Toisaalta Microsoftilla on huomattavasti enemmän kokemusta yhteisön luomisesta esimerkiksi MSN-palvelunsa kautta kuin vain konsolibisneksessä pyörineellä Sonylla. Sony tuskin jää vain katselemaan nettinsä pyörimistä sivusta, todennäköisesti se lähtee jossakin vaiheessa luomaan samantyyppisiä palveluita kuin kilpailijansa.

Myös Nintendon suvereenisti Gameboyllaan hallitsema kämmenpelipuoli on rajun hyökkäyksen kohteena. Lokakuussa ilmestyy Suomen ylpeys N-Gage ja ensi vuonna on Sonyn PSP:n vuoro. Nintendo on vihjaillut merkittävästä tuoteuutuudesta ensi vuonna. Kumpi se on: uusi Gameboy vai uusi GameCube?

Konsolivalmistajien sota on raju. Missään pelihistorian vaiheessa alalle ei ole mahtunut kahta laitetta enempää: NES ja Sega Master System, Amiga ja Atari ST, Dreamcast ja PlayStation. Miten nyt käy?