Pelaamistako tämä on?

Pääkirjoitus on luettavissa 4.6.2008.

Pelibisneksen kannalta puolet tai ainakin melkein puolet potentiaalista on saavuttamatta: naiset. Kyllä, kyllä, osa naisista pelaa erittäin aktiivisesti muun muassa Simsejä ja Wowia, mutta edelleen padiin tarttuminen tai PC:llä käytännössä uudenlaisen käyttöliittymän oppiminen voi olla osalle potentiaalista ylivoimainen este.

Niinpä pitää kehittää pelaamisenomaista toimintaa, jota suoritetaan entisillä pelikonsoleilla, nykyisillä koko kodin viihdekeskuksilla. Nimittäin siitähän se lähti, että pelikonsoli nimettiin uusiksi ja sijoitettiin puoliväkisin olohuoneen nurkkaan. Nyt se vaatii jo kuntosalin!

Pelaaminen on varsin venyvä käsite, kuten viime aikoina olemme saaneet yhä kiihtyvällä vauhdilla nähdä. Ensin tulivat tanssimatot, jotka pakottivat liikkumaan ja joissa oli jopa kunnonkohotusmoodi. Tanssiminen on nykyisin jo urheilua, tosiharrastajat kuuluvat tanssiurheiluliittoon.

Sitten tulivat Singstarit, joissa niissäkin pelaaminen on varsin venyvä käsite: koeta laulaa niin kuin alkuperäisesittäjä ja saat pisteitä. Silkkaa karaokehan se on pienellä kilpailuvietillä piristettynä.

Brain training on pelaamista parhaimmillaan: aivot vetryvät ja laji sopii kaikille.

Voidaan myös miettiä, onko lelukitarointi tai -bändäily ihan oikeasti pelaamista vai jotain ihan muuta. Hauskaa se on, sille ei mitään mahda, mutta onko se pelaamista?

Ja nyt sitten tuli Wii Fit. Tätä en kyllä sanoisi enää pelaamiseksi, ihan oikeaa kuntoilua se on. Lisäksi ohjelma vielä kaiken lisäksi vahtii sinua ja moittii, jos olet sattunut pari päivää lintsaamaan. Ja auta armias, jos olet lihonut! Oma personal trainerisi suorastaan nalkuttaa! Hauskaako? No on.

Ei minulla ole mitään sitä vastaan, että konsoleilla voi tehdä kaikenlaista tanssimisesta ja soittamisesta kuntoiluun, päin vastoin, loistavaa, että sama laite sopii kaikkeen. Sen sijaan olen sitä mieltä, että näille ohjelmille voisi jo keksiä oman sanansa. Pelaamista ne eivät enää varsinaisesti ole.

Ensin pitäisi tietysti miettiä, mitä pelaaminen on. Perinteisesti tietokoneella tai konsolilla pelaaminen vaatii ohjaimen, jolla ohjataan ruudulla olevia tapahtumia. Vielä kaikki hyvin, niin edellä mainituissakin ohjelmissa.

Pelaaminen sisältää myös vihjauksen hauskuudesta: englanniksi pelaaminen, soittaminen ja leikkiminen ovat sama sana play. Helppoa niillä. Edelleen sana kelpaa: hauskaahan noiden ohjelmien käyttäminen on.

Pelaaminen on myös jotakin, jota on hauska tehdä kimpassa kavereitten kanssa. Edelleen sana kelpaa.

Emme taida siis tarvita uutta sanaa vaan uudenlaisen avarakatseisen asenteen. Pelaaminen on muuttunut: uudet ohjaimet ja uudenlainen tapa manipuloida ruudun tapahtumia on ihan yhtä lailla pelaamista kuin ennenkin.

Vaikka se menisikin kuntoilun puolelle.