Renegade Ops (PC) – Rambo renkailla

Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu. Siksi pitääkin tarttua tuhovoimaiseen taisteluvaunuun.

Ovatko The Expendables, A-Team ja Machete elokuvia aivottomille idiooteille? Eivät, koska ne puuttuvat aivot ovat narikassa latautumassa. Kunnon rymistely on lomaa, jonka aikana ajattelulihas rentoutuu jaksaakseen taas katsella yhteiskuntakritiikkiä, parisuhteita ja pienten ihmisten arkimurheita.

Renegade Opsin alkaessa aivot kääntävät tyytyväisenä kylkeä. Taisteluvaunuissa heitetään vaihde toimintaviihteelle, sen ylhäältä kuvattu retroräiskintä rähisee 80-luvun toimintaelokuvien hengessä. Juonikin on sitä itseään. Tyrmistys sekä kauhistus ovat hirmuisia, kun tuomiopäivän aseilla varustettu pahis Inferno alkaa hävittää kaupunkeja. Valtionpäämiehet ovat rähmällään mielipuolen edessä, notkeasti taipuen tämän vaatimuksiin. Onneksi kuvioissa on mukana vanhan liiton jäärä, kenraali Bryant, joka osaa vastata väkivaltaan väkivallalla. Sillä se lähtee millä tulikin.

Noin minuutin oppimiskynnyksen jälkeen Renegade Opsin kaava on selvä. Massiivisia räjähdyksiä! Nimettömien kätyrien kurmottamista! Tauotonta toimintaa! Tyrannin suunnitelmien torpedoimista! Täysin toisarvoista juonihöpinää! Asiaa!

Gordon kuutamokeikalla

Vapautusoperaatio sujuu mukavasti näppäräliikkeisen panssariauton tai taisteluvaunun ohjaksissa. Tuhoa kylvetään ensisijaisesti loputtomasti jytisevällä konekiväärillä. Liekinheitin, raketinheitin ja raidetykki tuhoavat tusinavihut laakista, mutta niihin saa ammuksia kitsaammin. Päihitetyt vihulaiset tiputtavat maastoon korjauspalikoita, ammuksia ja bonuksena konekiväärin parannussarjoja, joilla ampuu triplasti tykimmin.

Viidestä pelattavasta hahmosta löytyy erikoiskyky jokaisen makuun. Armandin vaunussa on paksu panssari, joka tekee siitä hetkeksi tuhoutumattoman, Diz lamauttaa viholliset EMP-atialla, Roxy tyhjentää taistelukentän ilmaiskuilla ja Gunnar paukuttaa jättitykillä. Ylläripyllärinä joukon jatkona on Half-Lifen rillipiru Gordon Freeman, joka vyöryttää vihulaiset muurahaiskorennoilla. Palaa tekemään Half-Life 2 kolmosepisodia, Gordon! Reinforcement Pack -lisäosasta löytyy vielä aluevahinkoa tekevä Blazemo ja suojakenttä-Crystal.

Kulkuneuvot keräävät kokemusta. Tehtäviä suorittamalla ja Infernon kätyreitä listimällä saa kykypisteitä, jotka voi panostaa joko hyökkäykseen, puolustukseen tai erikoiskykyihin. Kaikki päivitykset saa lopulta avattua, mutta niistä voi käyttää yhtä aikaa ainoastaan neljää. Messevimmin kokemuspisteitä kertyy pitkistä tuhoamisputkista, joiden aikana vastustajat ja ympäristö saavat kyytiä.

Vaikeustaso on syytä ruuvata heti vaikeimmalle, ainakin jos Renegade Opsia on tarkoitus tahkota isommalla porukalla. Infernon kätyreistä ei ole (etenkään alkupuolella) vastusta. Jalkaväki ja pikkuautot ovat tykinruokaa, vain ohjuksia sylkevät helikopterit ja tankit aiheuttavat lievää päänvaivaa. Loppua kohti vastaan vyöryy toinen toistaan hurjempia liekinheittimin ja ohjuksin varustettua metallihirviötä, mutta liikkeessä pysyminen ja erikoiskykyjen oikea-aikainen käyttö pelastaa tukalimmistakin tilanteista.

Terapeuttista tuhotyötä

Yliampuva machomeininki istuu pelin tunnelmaan kuin minigun Arskan käteen. Renegade Opsissa on juuri sen verran vaihtelua, ettei machomeininki edes käy tylsäksi. Jatkuvaa riehumista monipuolistetaan pomotappeluilla ja sivutehtävillä. Kyläläiset aseistetaan sortajiensa varusteilla, strategiset kohteet räjäytetään taivaan tuuliin, panttivangit vapautetaan. Joskus jahdataan junaa, toisinaan suojellaan kirkkoa, välillä pahiksia kurmotetaan helikopterin ohjaksista. Tuskastumista aiheuttaa ainoastaan kulkuneuvon satunnainen jumittuminen ahtaisiin paikkoihin.

Hieman putkimaiset kentät ovat nättejä ja teemoiltaan erilaisia, maisemat vaihtuvat aavikoista metsiin ja asutuskeskuksiin. Pikkunätissä grafiikassa riittää yksityiskohtia: ajovalot valaisevat hienosti hämärässä, rakennukset sortuvat näyttävästi ja aavikko pöllyää uskottavasti. Paketin täydentävät tyylikkäät, sarjakuvamaiset välivideot. Kovin pitkäikäistä hupia kapinallisten ajoneuvohuristelu ei ole, mutta voiko noin kympin hintaiselta peliltä sellaista vaatia? Komeisiin talvimaisemiin sijoittuva Coldstrike-lisäri niittaa pelikokemukseen vielä tunnin, parin jatkopalan.

Suoraviivaisen toiminnan ystäville Renegade Ops sanoo klops ja kolahtaa.

82