Revolution X – Pelasta rokkibändi

Midwayn kolikkopeliräiskintä Revolution X on vääntäytynyt PC-ruudulle. Laulu- ja soitinyhtye Aerosmithin kiertue-elämän nurjista puolista kertovan pelin parasta antia ovat hyvät riffit.

Revolution X on niin sanottu Operation Wolf -klooni, toisin sanoen kolikkopeliluolassa monitorin eteen on pultattu kaksi pyssyä, joilla ammutaan ruudulla samoilevia vihollisia. Eliminoitavaa ja tuhottavaa riittää ruhtinaallisesti, ikkunat ynnä muun särkyvän voi tulittaa tuhannen sirpaleiksi, kappaleiksi ja päreiksi.

Alkumetreillä Los Angelesin Club X:llä keikalla oleva Aerosmith kidnapataan pelaajan silmien edessä. Pelaajan on pyssyteltävä halki ja poikki eksoottisten maisemien ja pelastettava bändin jäsenet pulasta. Silloin tällöin voi valita etenemisreitin eri vaihtoehdoista, mikä on hauska idea. Yhdessä episodissa on umpikujaan eksyttyä jopa pakitettava, jotta vihollisen sisin ja salaisin sammio löytyisi. Viimeinen, muikean hysteerinen välienselvittely koittaa Lontoossa Wembleyn stadionilla.

Pelinä Revolution X on yksinkertainen, mutta tuskinpa alkuperäisen kolikkopelin väsääjien päämääräkään on ollut kovin kunnianhimoinen. Kaikkea liikkuvaa ja vähänkään vihamielisen näköistä vipeltäjää on tykitettävä kursoripyssyllä. Laatikoiden ja ikkunoiden takaa paljastuu etenemistä helpottavia lisukkeita, esimerkiksi hetkeksi aktivoituva supertussari. Ne voi napata mukaansa tarkalla laukauksella.

Kolikkopelin grafiikka on siirtynyt PC:lle kohtuudella, mutta esteettis-aistillis-orgastisesta elämyksestä ei todellakaan ole kyse. Kolmiulotteiset efektit ovat rujoja, mutta tuovat peliin sentään hieman henkeä. Toisen PC:lle piakkoin ilmestyvän kolikkopelipyssyttelyn, Segan Virtua Copin sulokkaan sujuviin zoomauksiin ei ylletä, ei lähellekään.

Valoa pimeyteen

Valopistoolia Revolution X ei tietenkään huomioi, mikä on ymmärrettävää (onkohan sellaista edes PC:lle?). Aerosmith-kaappareiden kimppuun täytyy siis käydä hiiri ojossa. Hiirellä pelatessa "se jokin" jää puuttumaan, vaikka se sitten olisikin pelkkä lihaskramppi pyssyä kannattelevassa kädessä.

Revolution X on hauska instant-hitti muutamaksi tuhoisaksi tunniksi, ja Aerosmithin riffittely sopii mainiosti räiskinnän ryydittäjäksi. Virtua Copin kolkutellessa jo ovella Revolution X jää kuitenkin lähinnä kuriositeetiksi Aerosmithin pelidebyytin ansiosta. Päivässä parissa sen salat on selvitetty ja pahin tuhovimma tyydytetty ohikiitäväksi hetkeksi.

68