SCARS – Karttia kansalle

SCARS on Mario Kart -mausteinen ajopeli. Kuvallinen tyyli ei ole aivan yhtä söpö, mutta järin realistiseksikaan ruututapahtumia ei voi kutsua. Kanssakilpaajien kiusaaminen oivalla kykykatraalla on aina hauskaa eikä jaetun ruudun kaksinpeliäkään ole unohdettu.

Erikoinen juonikuvio vie ajatukset hamaan tulevaisuuteen. Supertietokoneet ovat kyllästyneet joutenoloon ja järjestävät sielunelämäänsä piristääkseen keinotodellisia kaahauskisoja. Kullakin bittimyllyllä on oma eläinhahmon ja auton ristisiitoksen muodon saanut ilmiasunsa. Jostakin selittämättömästä ja ohjevihkosen mainitsematta jättämästä syystä nykypäivän nuoret urhot sukeltavat tietokoneiden ohjastamien autojen sekaan päätavoitteenaan voitto, kulta ja kunnia.

Otetaan kuppia

Kisat käydään cuppi kerrallaan, joista jokainen koostuu muutamasta osakilpailusta. Kussakin osakilpailussa on sijoituttava kolmen parhaan joukkoon, ja ainoastaan cupin voitto vie seuraavan ratakatraan kimppuun. Tarkka sompailu ja ahnas kaasujalka ovat siis tarpeen. Kaikkiaan kisattavaa on neljän cupin verran, Carbon Cupista aloitetaan, Zenith Cuppiin lopetetaan. Uudet, menestyksen myötä avautuvat radat pitävät mielen vireänä, mutta tuttujenkin ratojen pariin joutuu palaamaan. Ratojen kierrätys on hienoinen pettymys, mutta kertaalleen ajetut radat helpottavat toisaalta etenemistä. Mikään maailman helpoin kaahauspeli SCARS ei nimittäin ole.

Cuppikisailun lisäksi pelaajaa hemmotellaan aika-ajoilla ja challenge-kisalla. Ensin mainittu tuo ihailtavaksi haamuautot, viime mainitussa kisataan yhtä ja ainoaa tietokoneen ohjastamaa autoa vastaan. Voitto siinä tuo valikkoon yhden bonusauton lisää. Challenge-kisan koluaminen kannattaa, sillä bonusautojen perusautoja parempi pito helpottaa tiellä pysymistä tuntuvasti.

Kaunis kykykatraani

Kykykatras on riittävä ja kanssakilpaajien kiusaaminen on luontevaa. Ohjuksella uhittelu onnistuu, jättimagneetilla jarruttelu myös. Jopa kohtuullisen kaukana edessä köröttelevän johtoauton sielunrauhaa voi järkyttää. Eikä johtoasemassa ajelukaan käy tylsäksi: kyvyn voi aktivoida myös taaksepäin. Turbokykykin löytyy ja sen kuten muutkin lisukkeet voi aktivoida tehoiskuun pitämällä nappia pohjassa tarpeeksi pitkän tovin. Tuolloin tosin koko kolmen kyvyn kykyvarasto hupenee kertaheitolla. Supermegaturboa ei siis kannata aktivoida juuri ennen kiemuraista tieosuutta, muuten horisontti saa hepulin.

Ratadesign on hyvä, vaikkakaan ei tasavahva. Kunniamaininnan ansaitsee talvinen Ski-rata, joka on mukavan mutkikas, korkeuseroiltaan komea ja kuvallisesti näyttävä. Sen parissa tuntuu viihtyvän loputtomiin. Oikotiet piristävät rataa kuin rataa, vaikkakin muutaman pelikerran jälkeen auton nokka notkuu aina sitä samaa, nopeimmalta vaikuttavaa reittiä pitkin.

Liukasta ja lipevää

SCARSin ainoa todellinen ongelma ovat kontrollit. Ajotuntuma on turhan liukas, olipa alla asfalttia tai jäätä. Bonusautot tuovat lisää pitoa, mutta se vihon viimeinen vakuuttavuus jää puuttumaan. Sääli, sillä muutoin autot pomppivat ja hytkyvät pitkin mantuja vallan vinkeästi. Kaksinpelissä kontrolliongelmat eivät välttämättä haittaa, ovathan ne molemmille samat. Toisaalta moninpeliominaisuuksien typistäminen PlayStation-version nelinpelistä kaksinpeliksi vie moninpelikoitoksistakin parhaan terän pois.

Vaikka kuvallinen anti on jouhevaa ja pääosin siloista, kokonaisvaikutelma on silti viimeistelemätön. Erikoiskykyjen sinänsä näyttävät leimahdukset, räjähdykset ja muut efektit vaikuttavat kovin päälleliimatuilta, eikä grafiikka muutoinkaan ole aina järin loistokasta. Lisäksi kuskin näkövinkelistä pelatessa tekstuurit repeilevät hetkittäin niin rankasti, ettei edessä mutkittelevaa tietä meinaa hahmottaa.

Kokonaisuutena SCARS maistuu PC:llä haaleammalta kuin PlayStationilla, vaikka kyseessä on likipitäen sama peli. Konsoliesikuvan herkun, samanaikaisen sujuvan nelinpelin, karsiminen on harmillista, moinen kun on oleellinen osa mariokarttien tunnelmaa. Edes verkkomoninpeliä ei ole väsätty lohdutukseksi mukaan, mikä kertoo jonkin sortin laiskuudesta ja välinpitämättömyydestä. Tällaisenaan SCARS jää väkisinkin torsoksi.

75