Se alkaa taas!

Runsas kolme vuotta sitten näimme valtavan konebuumin, kun Sony, Microsoft ja Nintendo julkistivat kaikki uuden konsolin puolen vuoden sisällä. PlayStation 2 sai pari kuukautta etumatkaa, mutta silti taistelu pelaajien huomiosta oli kiivas.

Ensi syksy on samanlainen. Nyt on jo varmaa, että Microsoft esittelee uuden Xboxinsa, Nintendo Revolution-nimellä kulkevan konsolinsa ja todennäköisesti myös PlayStation 3:sta saadaan ainakin teknisiä tietoja E3-messuilla toukokuussa. Markkinoille uusi Xbox ja Revolution tulevat mitä suuremmalla todennäköisyydellä jo tämän vuoden puolella, PS3:sta sen sijaan ei ole varmuutta.

Tähän kun lisätään vielä juuri lanseerattu Nintendo DS, tuloillaan oleva Sonyn PSP ja Nintendon huhuttu uusi Gameboy, laitteita on joka makuun. Saattaapi vielä tulla Nokialtakin uusi N-Gage, ja jossain vaiheessa myös Gizmondo-käsikonsoli rantautuu Suomeen.

Mistä näille kaikille riittää pelaajia?

Vaikka PS2 oli alaspäin yhteensopiva eli sillä saattoi pelata myös alkuperäisen Pleikkarin pelejä, Sony "tappoi" PSonen liian aikaisin. Pelaajia uudelleen muotoilulle ja halvalle PSonelle olisi löytynyt, mutta pelitalot kilvan hylkäsivät sen keskittymällä tekemään pelejä PS2:lle. Käykö nyt samalla tavalla Xboxille?

Juuri kun pelitalot ovat oppineet tekemään peleistään joka konsoleille omat versiot, uudet konsolit vaativat tekemään paremman näköisiä ja koko konsolin potentiaalia käyttäviä pelejä. Menee taas muutama vuosi, ennen kuin pelitalot tämän oppivat: ensimmäiset uuden konsolin pelit ovat aina vain kalpea haamu siitä, millaisia pelejä esimerkiksi juuri nyt "vanhoille" konsoleille ilmestyy.

Vain suurimmat pelitalot, kuten Electronic Arts, pystyvät tuottamaan pelejä joka alustalle, muiden on keskityttävä. Tästä saattaa seurata se, että jollekin laitteelle ns. kolmannen osapuolen pelejä ilmestyy huomattavasti vähemmän kuin muille. Konsoli on aina yhtä hyvä kuin sen pelit, ja vain pelit myyvät konsolia.

Sodasta tulee kauhea. Markkinoilla on yhtä aikaa neljä-viisi käsikonsolia ja kuusi konsolia. Plus puhelimet (joiden pelit alkavat olla aika mageita) ja PC.

Kuluttajille tämä tietää hyvää. Jos ei vielä ole kerännyt kotiinsa kaikkia konsoleita, kohta edellistä sukupolvea saa halvalla. Ja kun hetken odottaa, myös uusien laitteiden hinnat asettuvat huomattavasti alemmaksi kuin lanseeraushetkellä.