Siege: Dogs of War – Haukku tekee haavan

Siege (Pelit 6/92) on erittäin menevä, verinen ja äänekäs linnanvaltaus- ja puolustusstrategiapeli. Muuten peli on ilmiselvää huippupeliainesta, mutta kun tekoäly on aivan liian heikko, ja ohjelman idiosynkrasiat saa helposti käännettyä sitä vastaan. Sen sijaan, että Mindcraft olisi antanut Siegen hiljaa liukua melkein onnistuneiden pelien hautuumaalle, he kallistivat kollektiivisen korvansa kentän kommenteille, ja tuloksena syntyi laajennuslevyke Dogs of War.

DoW lisää peliin kuusi uutta linnaa ja kuusitoista uutta mielenkiintoista yksikköä, kuten zombeja, ukkosvelhoja, bargeja ja tietysti sotakoiria, joten valinnanvaraa alkaa olla enemmän kuin riittämiin.

Hauska pikku optio on säädeltävä verilöylytaso, joka vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti yksikkö heittää lusikan nurkkaan. Nolla-asetus vastaa perus-Siegen hiljaista hivutusta, asetuksia nostettaessa kuollaan nopsemmin ja nopsemmin, joten maksimiasetuksella siirrytään noin yhdellä iskulla taivaaseen ja kuvaruudun täyttävät rujot ruumiskasat.

Muihin aiheellisiin pikkuparannuksiin kuuluvat joukkojen koostumuksen näyttö ennen skenarionvalintaa sekä tarkempi loppuraportti taistelujen tauottua. Skenaarioeditorikin on edelleen mukana, ja siitä saa ympättyä mukaan sellaisia megayksiköitä kuin taistelukanat ja -lehmät.

Ehdottomasti tärkein ominaisuus on parannettu tekoälyrutiini. Nyt tietokoneesta saa vastusta, vaikka parantamisen varaa olisi vieläkin. Kone pääsääntöisesti yrittää edelleen sisään yhtä kautta, parannus on siinä, että se yrittää tehdä sen järkevämmin eikä vain syötä insinöörejä jousimiesten teurastettaviksi. Jos linnan sisällä olevilta vihollisilta katkaisee paluureitin, hidastuu peli edelleen mateluksi koneen yrittäessä epätoivoisesti hakea olematonta reittiä. Eikä kone osaa vieläkään käyttää piiritystorneja, muurinmurtajia ja sellaisia.

Pelikansan syvien rivien itkuvirsiä kuunneltuaan Mindcraft lisää Dogs of Warissa mukaan modeemi- tai kaapelipeluumahdollisuuden, joka on huomattavan älykäs temppu, sillä Siege suorastaan tihkuu kahden ihmisen pelaamisiloa.

Dogs of Warilla terästetty Siege lunastaa pääosin perusversion lupaukset ja ansaitsee Huippupelinsä. Pelattavista ja hauskoista strategiapeleistä on aina pulaa. Tosi Siege-faneille tiedoksi: huhujen mukaan on olemassa myös Siege-editori, jolla saa esimerkiksi muutettua joukkojen nimet vaikka Tolkien-versioiksi. Ilmoittakaa, jos se löytyy jostakin.

90