Sims 3 (PC) – Niin sanottu elämäni

Kun oma elo tuntuu tyhjältä ja yksinäiseltä, voi aina turvautua videopeleihin, joissa pääsee elämään jonkun toisen elämää. Tai omaansa virtuaaliversiona.

Neljän vuoden pitkä odotus on viimein ohi: Sims 3 on kaupoissa. Pelin uudistuksista on etukäteen puhuttu paljon, ja merkittävimmäksi niistä nostettiin pelielinympäristön muuttuminen kokonaiseksi pikkukaupungiksi. Fanit olivat syystäkin Innoissaan ideasta.

Sims on eräänlainen elämäsimulaattori, jossa itse luotuja virtuaali-inhimillisiä pelihahmoja ohjaillaan niin elämän myötä- kuin vastamäissäkin. Simit patistetaan töihin, harrastuksiin, sosiaalisiin rientoihin ja sen sellaiseen. Kaiken lisäksi pikkuihmisiään voi kohdella juuri niin hyvin tai huonosti kuin mieli tekee. Pelisarjan faniskenessä onkin keksitty kaikenlaisia keinoja muun muassa simien tappamiseen mitä mielikuvituksellisimmilla (ja brutaaleimmilla) tavoilla.

Sopivasti reittä sekä ryntähiä

Jo hahmonluonnissa käy selväksi, että kyseessä ei ole pelkästään vanhan uudelleenlämmittely paremmilla grafiikoilla. Toki ulkoasu on varsin muikea ja simiensä ulkonäköä pystyy säätämään lähes rajattomasti. Vartalotyyppejä on enemmän kuin totutut kolme, ja läskiä simeilleen saa halutessaan melko vaikuttavat määrät, vaikka pöyristyttävän obeesien voipeikkojen tekeminen ei vieläkään onnistu. Nykyaikaisen grafiikkamoottorin ansiosta simit näyttävät yhtä aikaa sarjakuvamaisilta ja inhimillisiltä.

Myös sim-psykologian puolella on lähdetty tavoittelemaan jonkintasoista realismia. Lempimusiikin, -ruoan ja -värin lisäksi simeille valitaan viisi eri luonteenpiirrettä, jotka vaikuttavat pelissä moneen asiaan aina parisuhteista ruokavalioon. Luonteenpiirteiden joukossa on sekä hyviä että huonoja, joten virtuaali-ihmisistään voi muokata vaikka kaikkea vihaavia, taantumuksellisia heviurpoja, lupsakoita, ultrasosiaalisia pelimiehiä tai mitä tahansa muuta.

Esimerkiksi oma alter egoni on huumorintajuinen, sitoutumiskammoinen kasvissyöjä, joka lukee paljon eikä pidä lapsista. Pelintekijät ovat selvästi huomanneet, että monet Simsin ystävät tykkäävät aiheuttaa luomuksilleen mahdollisimman paljon kiusaa, sillä pelkästään huonojen ominaisuuksien valitseminen tekee simin ja tämän lähipiirin elämästä pahimmillaan (tai parhaimmillaan?) aivan tajuttoman raastavaa.

Aiempien Sims-pelien keskeisin piirre eli simien tarpeiden tyydyttäminen on kolmososassa hieman pienemmässä roolissa. Tarpeet sinänsä ovat pysyneet samoina. Onnelliset simit tarvitsevat ruokaa, siisteyttä ja muiden bittiläisten seuraa. Simit osaavat kuitenkin huolehtia itsestään kohtuullisen hyvin eikä kädestä pitelyä vessakäyntien ja ruoanlaiton kanssa tarvita niin paljon kuin ennen. Vapaan tahdon voi halutessaan kytkeä myös kokonaan pois, jos jostain syystä kokee tarpeelliseksi saada orjan noudattamaan ainoastaan herransa käskyjä. Tarpeet myös tyydyttyvät aiempaa nopeammin eikä suihkutteluun tai yhden lihapiirakan syömiseen mene enää puolta päivää.

Tarpeiden lisäksi simeillä on erilaisia vaihtuvia toiveita. Nämä voivat liittyä vaikkapa sosiaaliseen elämään, työhön, erilaisiin taitoihin tai elämän pieniin iloihin kuten ulkona syömiseen. Simimaailman valvova ylijumala voi luvata toteuttaa näistä korkeintaan neljä kerrallaan, mutta systeemi on sen verran salliva, että lupauksia voi myös peruuttaa vapaasti ilman sen suurempia sanktioita. Täytetyistä toiveista simin tilille kilahtaa saavutuspisteitä, joilla voi hankkia kaikenlaisia jännittäviä erikoisominaisuuksia, kuten vessakäyntien pidättelyn tai kyvyn syljeskellä työpaikalla kattoparruihin päivät pitkät pomon välittämättä.

Sunnyvale City Boy

Aiemmissa Simseissä koneihmiset olivat enemmän tai vähemmän asuntonsa vankeja. Vaikka yhteisötonteilla pystyikin puuhailemaan yhtä sun toista käytössä olevista lisäosista riippuen, julkisilla paikoilla vieraillessa aika kotona ei kulunut eivätkä talouden muut simit tehneet mitään yhden ollessa poissa. Sims 3:ssa muu kaupunki on samaa täysin saumatonta pelialuetta kuin kotikin, mikä avaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia virtuaalielämään.

Kaupunkialueen saumattomuuden ansiosta vapaa-ajan viettäminen yhteisötonteilla ei enää ole kiusallista peukaloiden pyörittelyä lataustaukojen aikana, vaan pikemminkin sujuvaa ja mukavaa. Esimerkiksi uusia tuttavuuksia lähtee etsimään kyliltä ihan mielellään, mistä tietysti on luontaisena seurauksena varsin laaja sosiaalinen piiri. Samoin vaikkapa leppoisa kirjan lukeminen puistossa piknik-aterian äärellä onnistuu ongelmitta.

Myös työasioissa pelialueen avoimuutta tulee hyödynnettyä aivan uudella tavalla. Toimittajauralle suuntautunut sim-ukkeli saa arvokasta työkokemusta ja vähän ylimääräistä massia käymällä vaikka leffassa tai ravintolassa ja myöhemmin raapustelemalla arvostelun kyseisestä paikasta. Kaiken kaikkiaan tämä kaupunkiaspekti on varmasti pelisarjan suurin ja paras uudistus sitten... noh, ikinä.

Pelkän oman simin ohjailun lisäksi kaupungin muiden asukkaiden hääräilyä on yllättävän hauska seurata. Sunnyvalen asukkaat kuljeskelevat asioillaan melkein kuin oikeat ihmiset konsanaan, ja monesti puistossa, kauppojen liepeillä tai rannalla tapahtuu yllättäviä asioita. On melko kirvelevää laittaa kotona kaikessa rauhassa ruokaa ja yhtäkkiä huomata, että vaimo lepertelee puistossa postimiehen kanssa.

Työn raskaan raatajat

Simien asunnot eivät tietenkään sisusta itseään, joten ansaitakseen rahaa ja hilloa leivän päälle on pikku-ukkelin käytävä töissä. Erilaisia uravaihtoehtoja on mukana runsaasti, kattaen ison siivun erilaisista inhimillisen kärsimyksen osista. Luontaisesta lahjakkuudestaan, luonteenpiirteistään ja tietysti myös lihaisäntänsä tahdosta riippuen simi voi suuntautua muun muassa sotilasuralle, kokiksi tai politiikkaan.

Työura aloitetaan aivan pohjalta tyyliin vessojen siivoajana, ja vasta työssä tarvittavien taitojen ja ominaisuuksien kartuttamisen jälkeen edetään uraputkessa. Matka kohti ylennystä näytetään selkeämmin kuin edeltävissä osissa, ja lisäksi työuralla kiipeäminen tuntuisi onnistuvan jonkin verran entistä helpommin.

Kymmenportaisen systeemin korkein taso on saavutettavissa melko helposti, jos vain pitää huolen siminsä tarpeista ja uhraa edes jonkin verran vapaa-aikaa tarpeellisten kykyjen hankintaan. Tämä on sinänsä pelkästään tervetullut uudistus, sillä esimerkiksi Sims 2:ssa parhaisiin duuneihin pääseminen oli välillä aika kohtuuttoman raadannan takana.

Työpäivän aikana ei tarvitse pelkästään odotella pelihahmojensa kotiinpaluuta, sillä käytössä on erityinen työvalikko, jonka avulla voi määritellä simin toiminnan duunipaikalla. Vaihtoehtoina on muun muassa kauhea raataminen, sluibailu, pomon nuoleskelu ja normaali työnteko, ja nämä kaikki vaikuttavat eri tavoin simin työmenestykseen ja henkiseen tilaan. Esiin putkahtelee silloin tällöin myös erikoistapahtumia kuten ylitöihin jäämistä tai pomon ehdottaman kirjan lukemista. Näistäkin voi kieltäytyä, jos katsoo vapaa-aikansa olevan tärkeämpää kuin töiden tuomisen kotiin.

Mutta juoksi nauraen pois

Kaikesta oheistoiminnasta huolimatta Simsin sydän on edelleen hahmojen välisessä sosiaalisessa kanssakäymisessä. Kämppisten, ystävien, sukulaisten ja vihamiesten kanssa jaaritellaan puhelimessa, tanssitaan, vitsaillaan, kiusoitellaan ja ties mitä, eikä Sims 3 todellakaan jää edeltäjiään huonommaksi.

Ystävyyssuhteet etenevät tutustumisesta kaveruuteen ja todelliseen ystävyyteen tai jopa romanssiin asti. Ruusun terälehdillä peitelty vuode odottaa lemmenjanoisia rakastavaisia, mutta liian pian kiihkeää syleilyä ehdottava himojensa orja voi saada palkkioksi pelkästään lähikontaktin kämmenen kanssa. Aiempien Simsien tapaan kolmonenkin sallii rakkaussuhteet sekä saman että eri sukupuolten edustajien välillä.

Tarpeeksi pitkäaikaisiin ystäviin ei tarvitse pitää yhteyttä aivan yhtä aktiivisesti kuin uusiin, mikä osaltaan helpottaa laajan suhdeverkoston ylläpitoa. Myös erilaisilla tarpeeksi korkeista taidoista saatavilla ominaisuuksilla voi helpottaa siminsä kaveriympyröiden huoltotoimia, joten ihan jatkuvasti ei normikavereihinkaan tarvitse olla kontaktissa, jos simi on tarpeeksi karismaattinen.

Monet alussa valitut luonteenpiirteet avaavat sosiaalisiin valikkoympyröihin ylimääräisiä erikoisoptioita. Kahden vegetaristisimin kohdatessa nämä voivat ryhtyä dissaamaan lihansyöntiä kuin parhaalla vihervasemmiston keskustelufoorumilla konsanaan. Humoristiset simit osaavat kertoa hauskempia juttuja kuin kasvissyöjät, karismaattiset heittelevät hassuja tervehdyksiä tai iskurepliikkejä. Muiden simien luonteenpiirteitä saa selville keskusteluiden aikana ja tämä taas avaa lisää sosiaalisia toimintoja, mikä osaltaan antaa juttelulle muunkin funktion kuin sosiaalisuustarpeen tyydyttämisen.

Pappakalsarit ja Leia-bikinit

Teknisesti Sims 3 ei ole pelkästään edistysaskel vaan suoranainen loikka. Grafiikka on erinomaisen yksityiskohtaista ja pyörii sulavasti. Lisäksi grafiikkamoottori sallii hauskat pikkukikat kuten minkä tahansa pelistä löytyvän tekstuurin liittämisen mihin tahansa vaatekappaleeseen, eli halutessaan siminsä voi pukea vaikka metallipöksyihin tai mauttomaan sohvatyynykuosiin.

Peli on pyritty optimoimaan myös kannettavilla tietokoneilla toimivaksi, joten uusimman tehomyllyn omistaminen ei ole vaatimuksena simimaailmaan sukeltamiselle. Erikoismaininta täytyy jälleen antaa briljantille suomennokselle, jonka popkulttuuriviittaukset ja hauskat läpät ovat vähintään samaa tasoa kuin englanninkielisessä versiossa. Hahmojen solkkaama siansaksa-simlish on aina yhtä huvittavaa.

Pelin käyttöliittymää voi vain kehua, joskin perheen muokkaaminen ja siirtäminen talosta toiseen on hieman kankeaa. Käyttäjien tuottamaan sisältöön on myös panostettu lähes yhtä paljon kuin viime vuoden pettymyksessä Sporessa. Pelin käynnistävän launcherin kautta pääsee suoraan käsiksi netissä jaeltavaan muiden pelaajien tekemään matskuun. Ainakin teoriassa pitäisi päästä, sillä arvosteluhetkellä nettiominaisuudet eivät olleet vielä toiminnassa. Etukäteen systeemi vaikuttaa ainakin hyvältä.

Kaikista hienoista uudistuksista huolimatta Sims 3:a vaivaa sama ongelma kuin kakkososaa sen julkaisun aikaan, eli mukana ei ole likimainkaan niin paljon ominaisuuksia kuin sarjan edellisessä osassa kaikilla lisäosilla varustettuna. Sims 3:n uudistukset ovat kuitenkin niin merkittäviä, että peli tuntuu tuoreelta ja monipuoliselta ilman lemmikkejäkin. Uudet lisäosat tulevat sitten aikanaan.

91