Ski Racing 2006 (PC) – Alppilajien hurmaa

Alppihiihdossa vain vahvat ja rohkeat pärjäävät. Hurjassa vauhdissa ei ole varaa virheisiin.

Ski Racing 2006 vie pelaajan keskelle alppihiihtokiertuetta, jossa tavoitteena on nousta tuntemattomuudesta palkintopallien vakiokasvoksi. Tyvestä huipulle nousu vaatii hihojen käärimistä ja työntekoa. Ensimmäisissä kisoissa suksi ei luista ja eroa kärkeen kertyy sekuntitolkulla. Kisakokemuksen myötä laskijan taidot kehittyvät ja pukukoppiin ilmestyy parempia varusteita.

Kova työ palkitaan. Pikku hiljaa kilpaileminen muuttuu tuskaisesta pistesijojen metsästyksestä sadasosien hiomiseen ja kärkimiesten hätyyttämiseen. Silloin vaatimuslistalla on taito ja kärsivällisyys. Virheettömän laskun tekeminen ei ole helppoa, mutta onnistumisen jälkeinen ilo on aitoa.

Kaikki lajit mukana

Ski Racingissa ovat mukana kaikki alppihiihtolajit: pujottelu, suurpujottelu, super-G, syöksylasku ja alppiyhdistetty. Lajit tuntuvat kiitettävän erilaisilta. Pujottelussa tekniikka ja ajoitus ovat kaikki kaikessa, vauhtilajeissa keskitytään vauhdin ylläpitämiseen maltillisilla liikkeillä ja sulavilla laskulinjoilla.

Ski Racingin näppäinkontrollit toimivat mainiosti. Suuntanuolilla ohjataan laskijaa ja kumarrutaan vauhtia kiihdyttävään etunojaan. Kolmella muulla näppäimellä autetaan porttien kiertämisessä. Jos normaali kaarros ei tehoa, kurvit voi ottaa jyrkästi kantaten. Tällöin käännös on terävämpi, mutta vauhti putoaa. Laskija voi myös käyttää erikoiskanttausta, joka yhdistää vauhdin ja jyrkän kanttauksen. Kykyä on vain rajallisesti, joten sitä täytyy käyttää säästellen.

Yksittäisten laskujen lisäksi omaa laskijaansa voi kehittää uramoodissa. Kehittyvät taidot ja paremmat varusteet toimivat jatkuvana houkutteena. Toisin kuin samanhenkisessä Ski Jumping 2006:ssa, uran urkeneminen ei ole Ski Racingissa järin kiehtovaa. Pelaajan omilla taidoilla ei ole suurtakaan merkitystä laskijan heikkouteen verrattuna. Alkukisat ovat pakkopullaa ja jämäpisteiden keräämistä. Laskeminen muuttuu hauskaksi vasta uran loppuvaiheessa, kun ei enää tarvitse kamppailla laskijan puutteita vastaan.

Ski Racing 2006:ssa on pieniä tasapaino-ongelmia, sillä alppiyhdistetyssä pärjääminen on alkuvaiheessa epäsuhdassa muihin lajeihin. Kun muissa kisoissa liikutaan sijan 30 tienoilla, alppiyhdistetyssä palkintopalli on alusta asti haarukassa.

Nimitysongelmia

Ski Racing 2006:n lisenssi saa ymmälle. Kannessa kurvailee Kalle Palander, mutta lupauksista huolimatta pelissä suharoi Pallander. Nimet ovat väännöksiä oikeista vastineistaan Hermann Maieria lukuun ottamatta, mutta rinteet sentään vastaavat oikeita alppihiihtokiertueen ratoja. Bongaamaan pääsee niin Kitzbühelin syöksyrinteet kuin Wengenin pujotteluradat.

Radat ja maisemat näyttävät hienoilta. Nopeuslajien vauhti on päätähuimaava. Kamera tosin välillä piilottaa joitain portteja, mikä saa opettelemaan osan radoista ulkoa. Samojen laskujen toisto on arkipäivää, sillä maailmancupissakin suorituksensa saa uusia niin monesti kuin kehtaa.

Uusiminen tulee yleensä tarpeeseen, sillä pieni virhe ratkaisee voittajan. Vaikeissa radoissa kannattaa pitää verenpainelääkkeet lähellä, sillä turhautuminen saa välillä silmät sumenemaan ja pään kiehumaan. Turhautumista ei vähennä yleisön apaattinen kannustus ja ärsyttävästi kilkattava lehmänkello.

Ski Racing 2006:ssa on paljon hyvää: laskeminen on sujuvaa, lajit muistuttavat oikeita vastineitaan, vauhtia ja taitoa on sopivassa suhteessa. Tylsän uramoodin takia pelaaminen jää ennätysten viilaamiseksi ja alppimaisemista nauttimiseksi, mikä ei ole sinänsä yhtään hullumpaa.

* * * * *

Paha poika

Yhdysvaltain alppihiihdon kultapoika ja ongelmalapsi Bode Miller on pysynyt otsikoissa paljastamalla näkemyksiään lajista avoimesti ja kiertelemättä. Kapinallisen otteita aiemminkin esittänyt Miller on tämän kauden aikana muun muassa kieltäytynyt varustetarkastuksesta ja ehdottanut dopingin hyväksymistä. Millerin näkemyksen mukaan erytropoetiinin käyttö tekisi laskemisen turvallisemmaksi, koska se auttaisi hapen kulkua aivoihin laskun rankassa loppuvaiheessa.

Tuoreimpana tempauksena Miller kertoi amerikkalaisessa 60 minuuttia -dokumenttiohjelmassa, että laskettelu on ”haastavaa” humalassa. Miller kertoi myös, että on ollut joskus lähtöalueella heikossa hapessa ja lähinnä selvitellyt päätään ensimmäisen kierroksen aikana. Kännilausunnoista nousseen kohun jälkeen Miller taipui pahoittelemaan puheitaan julkisesti.

Mika Äärilä

79