Sound Power Pro - Lisää klooneja

Äänikorttien seuraava sukupolvi on tulossa ryminällä markkinoille entistä monipuolisemmilla ominaisuuksilla ja uusilla äänenmuodostuksilla varustettuina. Hieman vaatimattomampien, mutta pelikäyttöön sopivien äänikorttien valikoima on myös kasvanut vauhdilla. Otimme testipenkkiin yhden uusista "kloonikorteista".

Sound Power Pro on muiden kaltaistensa tavoin Sound Blaster- ja Adlib-yhteensopiva, mutta lisäksi myös yhteensopiva Sound Blaster Pron, Disney Sound Sourcen ja Covox Speech Thingin kanssa. Ainakin pelikäytössä jälkimmäiset ovat täysin turhia ominaisuuksia. Kortin mikserin avulla ulkoisten äänilähteiden sekä omien äänipiirien äänenvoimakkuuksia voidaan säätää. Monista muista korteista poiketen myös äänen sävy, eli basso ja diskantti, ovat säädettävissä.

Äänikorteissa jo lähes vakio-ominaisuutena oleva CD-ROM-liitin on Sound Blastereiden tapaan Panasonic/Matsushita CR -yhteensopiva. Erikseen ostettavan lisäpiirin avulla korttiin saa liitännän myös SCSI CD-ROM-asemille.

Muita ominaisuuksia SP Prossa ovat sisäänrakennettu vahvistin, peliohjainliitäntä, MIDI-liitäntä sekä liitännät mikrofonille ja linjatasoinen sisääntulo CD-soittimen kaltaisille ulkoisille äänilähteille. MIDI-laitteet kytketään erikseen hankittavan Y-kaapelin avulla peliohjainliitäntään. Äänen digitointi tapahtuu perinteisesti 8-bittisenä, mikä varmasti useimpaan käyttöön riittää.

Kortin käyttöönotto on tehty ohjelmallisten perusasetusten takia kohtuullisen helpoksi. Kortilla on pari jumpperia, mutta keskeytysten ja muistiosoitteiden kaltaiset pääasiat hoidetaan erillisellä apuohjelmalla. Pientä harmia tosin aiheutui siitä, että tarvittavat ohjelmat olivat vain 5,25 tuuman levykkeellä. Käyttöohjeet ovat turhan sekavaa luettavaa.

Mukana toimitettavia ohjelmia on varsin niukasti: tärkeimmät apuohjelmat, Windows-ajurit sekä muutama musiikin soitteluohjelma. Pienenä lisäetuna kortin mukana toimitetaan mikrofoni ja pienikokoiset kaiuttimet.

Testatut pelit toimivat kortin kanssa suoraan. Mitään muistia vieviä emulaattoreita tai ajureita ei tarvita. Äänenlaatu on kohtuullisen hyvä. Kortti on ilmeisesti kohtalaisen hyvin suojattu, koska ainakaan testilaitteistoissa mitään ylimääräisiä särinöitä tai rutinoita ei kuulunut.

Sound Power Pro on kelvollinen äänikortti pelikäyttöön, mikäli ei ole tarvetta uusimpien korttien General MIDI, Wavetable-ominaisuuksille tai 16-bittiselle digitoinnille. Monipuolisen mikserin, ylimääräisten yhteensopivuuksien sekä ohjelmallisten asetusten takia SP Pro eroaa positiivisesti tusinakorttien massasta.