Star Wars: Behind the Magic – Ensi-ilta kohta

Nyt kun ovelle kolkuttaa ainakin kaikkien 1970-80-luvulla nuoruuttaan viettäneiden suosikkisaaga kaukaisesta galaksista kauan, kauan sitten, lienee selvää, että LucasArts tekee kaikkensa lypsääkseen ennakkohypestä viimeisetkin irti. Mutta yllättäen mediamogulin uusi multimediapläjäys ei olekaan höttöä hypellä ratsastusta, vaan tanakka informaatiopaketti kaikille Tähtien sodasta kiinnostuneille. Ikään kuin valmistelemaan uutta sukupolvea tähän aikamme legendaan, kunhan Suomen ensi-ilta koittaa 6.8.1999.

Oikeastaan kyseessä ei ole mainosmateriaalia nurkan takana vaanivaa ykkösepisodia varten (jonka epävirallinen työnimike on The Phantom Menace). Tekijäkaartin haastattelut ja ennakkotiedot ykkösepisodista ovat hyvin ylimalkaisia, ja Behind the Magic keskittyy etupäässä tutustuttamaan vanhat fanit syvällisemmin Tähtien sodan keskimmäisen trilogian maailmaan. Henkilöistä, paikoista, vekottimista, vimpaimista ja tapahtumista tarjotaan kattavan yksityiskohtaista tietoa parhaaseen multimediatietosanakirjatyyliin.

Behind The Magic tarjoaa mausteena myös hauskoja pikku yksityiskohtia tekijöiden näkökulmasta, malliin miten se kaikki oikein tehtiin. Kuinka rakennettiin Darth Vaderin Executorin pienoismalli (pelkkä pienoismalli maksoi puoli miljoonaa dollaria)? Kuinka luotiin TIE-hävittäjän ohilennon ääni? Melkein kaikki mitä ikinä olet halunnut tietää Tähtien sodan universumista ja sen tekemisestä on hopeakiekoilla elokuvien alkuperäisiä käsikirjoituksia myöten. Ja kiitos multimedian siunauksen, pääsemme katselemaan myös niitä kuuluisia "kadonneita" New Hopen kohtauksia, jotka lähes kaikki 1978 leffan nähneet (erheellisesti) vannovat nähneensä "silloin alkuperäisversiossa".

Ensimmäisen sukupolven Tähtien sota -puristeja saattaa kismittää, että "tietosanakirjaan" on hyväksytty kaanoniksi myös monet myöhemmin tehdyistä kirjoista ja sarjakuvista tutut henkilöt ja tapahtumat, mutta antaapahan se jotain uutta ja mielenkiintoista leffat jo moneen kertaan kolunneille. Lisämausteena aina yhtä ärsyttävä C3PO opastaa 3D-renderoidulla kiertokäynnillä läpi Milleniumin Falconin sisätilojen. Huumoriosastolla loistaa suppea mutta sitäkin hillittömämpi "ampumarata", jossa voi kokeilla muutamien aseiden vaikutusta Imperiumin iskujoukkolaiseen.

Behind the Magic on sen verran tuhti tietopaketti Tähtien sodan maailmasta ja legendan synnystä, ettei sen kaltaista mistään muualta yksissä kansissa löydä.

87