Täydellinen pimeys

Kesällä maalla saattaa joskus käydä niinkin, että sähkönsaanti loppuu ja ruutu pimenee. Silloin on aika kaivaa antiikkinen paperinen käyttöliittymä esiin.

Sarjakuvista on tehty paljon pelejä, hyviäkin. Mutta peleistä tehtyjä hyviä sarjakuvia on harvemmassa. Egmont yrittää paikata aukkoa julkaisemalla tässä kuussa Richard A. Knaakin kirjoittaman ja Jae-Hwan Kimin kuvittaman WarCraft-alpparin Lohikäärmeen jäljillä (Dragon Hunt). Kyseessä on Aurinkon kaivo -nimisen trilogian avausjakso, joten jos kauppa käy, jatkoakin on tiedossa.

Alpparia on yritetty jossakin tituleerata mangaksi - ehkä siksi, että alkuperäinen kustantaja on mangoistaan tuttu Tokyopop - mutta kun kirjoittaja on amerikkalainen ja piirtäjä Thaimaassa asuva korealainen, taitaa olla yksinkertaisinta puhua vain sarjakuvasta. Onhan sarja sitä paitsi jo piirustusvaiheessa tehty länsimaisille markkinoille eli vasemmalta oikealle luettavaksi.

Fantasiamaailmasta on ennenkin pulpahdellut hyviä sarjakuvia, esimerkiksi sellaisia kuin Jeff Smithin Luupäät, Jeff Jonesin Idyl ja Robert E. Howardin Conan, jonka sarjakuvallinen uusversio petraa ja parantaa menoaan koko ajan. Näiden veroinen ei WarCraft ole, mutta etenkin kuvituspuolella se toimii mallikkaasti. Nin sankarit kuin maisematkin on piirretty huolella yksityiskohtia säästelemättä. Erityismaininnnan taiteilija Kimille voisi antaa harmaiden rasterialueiden monipuolisesta ja hallitusta toteuttamisesta. Vai kuuluuko kiitos isolle taustastudiolle, jollaisia mangapiirtäjillä on tapana käyttää piirtämisensä apuna, mene tiedä. Komiaa on jälki kuitenkin.

Jos sarja toimii yksityiskohtien tasolla, toimii se myös sivukokonaisuuksina: Ruudutus elää, kuvakulmat vaihtelevat ja tarinaa on helppo lukea. Ainoa miinus piirrospuolella tulee sankarien tavanomaisuudesta ja samankaltaisuudesta. Ihmishahmoinen lohikäärmesankari ja aito ihmisvastaava ovat arjalaista perussankariainesta ja siksi ne sekoittuvat helposti keskenään.

Suurin miinus menee kuitenkin itse tarinalle. Kahden lukemani jakson (kolmas ei tätä kirjoittaessani ole vielä Amerikassakaan ilmestynyt) perusteella tarina poukkoilee hätäisesti kliseestä toiseen. Yllätyksiä ei juuri ole ja juttu toimii totutusti ja ennalta-arvattavasti, aivan kuin perinteinen blues-kaava. Joka sekin tietysti toimii, kun soittajat ovat osaavia ja kuulijakunta muodostuu vain vannoutuneista faneista.

Sarjakuvia ilman kuvia

Sarjakuvakäsikirjoittajana paljon palkittu Greg Rucka (mm. Batman, Whiteout, Queen & Country, lue lisää: Pelit 2/2005) on myös tarttunut peliin. Hänen käsittelyynsä on päässyt Xbox 360:n lanseerauspeli Perfecr Dark Zero. Rucka on aiemminkin toiminut eräänlaisena vedenjakajana eri formaattien välillä: Batman-tarina No Man's Land toteutui ensin sarjakuvana, jonka mies sittemmin kirjoitti myös suorasanaiseksi romaaniksi. Saman hän teki myös Marvelin Elektralle ja Wolverinelle (The Redeemer) kuin myös omalle Queen & Country –sarjalleen.

Perfect Darkista olisi kenties saanut toimivan sarjakuvan, mutta nyt käsillä oleva teos Perfect Dark: Initial Vector edustaa Ruckan suorasanaista puolta, mutta valitettavan huonosti. Seksikäs punapääsankari Joanna Dark taistelee kyllä tehokkaasti, mutta taistelujen välissä olevat tarinan suvantokohdat tekee mieli ohittaa pikakelauksella. Ihmissuhdekuvaus on Bushin ajan amerikkalaiseksikin ohutta vastustajien psyykeanalyysistä nyt puhumattakaan. Pahimmillaan tuntuu kuin Joanna ampua kajauttelisi mallikkaita napakymppejään vain pahvisiin maalitauluihin. Vaikka niistä veri tekstissä pärskähteleekin.

Kilpailu: Mitä muuta?

Edellä mainittujen lisäksi ainakin Silen Hill on taipunut sarjakuvaksi, mutta miten on muiden pelien laita? Kerro, mitä sarjakuvia olet lukenut (sarjan/pelin nimi ja kustantaja) ja kirjoita lyhyt, muutaman lauseen mittainen arvostelu. Nyt kelpaavat siis vain pelistä sarjakuvaksi siirtyneet, ei päinvastoin. Jutut voi lykätä osoitteeseen wallu@pelit.fi ja aikaa on kesäkuun 15. päivään asti. Parhaat palkitaan Egmontin lahjoittamilla WarCraft-alppareilla ja palkittujen nimet kerromme elokuun lehdessä.

Pelit paperilla

WarCraft: auringon kaivo 1 – Lohikäärmeen jäljillä, Knaak, Kim, Egmont, 2006

Perfect Dark: Initial Vector, Rucka, Tor, 2005