Thrusmaterin tikut päivittyvät

Thrustmasterin lento-ohjaimia pidetään yleisesti todellisten eliittilentäjien valintana. Ikä vaan alkaa painaa niitäkin, eivätkä ne ole oikein pysyneet PC-tekniikan kehityksessä mukana. Tuskailu hienojen ohjaimien kanssa on pian historiaa, kiitos aktiivisten käyttäjien.

Thrustmasterin todellisen high-endin, FLCS/F-22Pro-TQS-yhdistelmään on ilmestynyt päivityspiiripaketti, joka parantaa toiminnallisuutta melkoisesti. Kukkaron nyörit tosin venyvät.

Thrusmasterin FLCS:n ja TQS:n tuotekehitys pysähtyi oikeastaan niiden julkaisuun. Tikut ovat toiminnoiltaan erinomaisia, mutta ohjelmointi on vaikeaa ja ohjelmointityökalut aataminaikuisia.

Tikut valmistuivat Windows 95 -ajan kynnyksellä ja kaikki Thrustmasterin omat kalibrointi- ja ohjelmointityökalut toimivat Dos-ikkunassa. Windows-tikkuinakin ohjaimet ovat puutteellisia. Ilman ohjelmointia FLCS on kahden näppäimen perustikku ja F-22Pro neljän näppäimen tikku, eikä Windows osaa hyödyntää niiden hattuja.

Helpotus tulee nyt yllättävältä taholta. Amerikkalainen pikkufirma Stickworks on valmistanut uudet piirit TQS-kaasukahvan ja FLCS- tai F-22Pro-ohjaimeen. Piireillä korvataan Thrustmasterin alkuperäiset ohjainpiirit.

Piirit päivittävät ohjainta sekä ohjelmoitavuudessa että perusohjaimena. Windows tunnistaa kaasukahva-tikkuyhdistelmän 32-nappisena ohjaimena, joten käytettävyys on häkellyttävä ilman ohjelmointiakin. Esimerkiksi Falcon nelosta varten tikkua ei tarvinnut ohjelmoida lainkaan, koska simulaattori ymmärtää Windowsin kautta suoraan kaikki napit.

Toiminnot voi asettaa helposti simun Setup-valikosta, kunhan peli ymmärtää nappien toimintojen uudelleenasetuksen. Isoin hattu toimii automaattisesti katseohjainhattuna. Nyt kaikki hatut muuten tunnistavat kahdeksan suuntaa.

Lisäbonuksena piuhanveto helpottuu hiukan, sillä tikku kytketään ainoastaan peliporttiin, ja näppäinporttiin menevän kaapelin voi vaikka katkaista.

Helppo asentaa

CH:n polkimien omistajat joutuvat kolvaushommiin, jos vaihto Thrustmasterin polkimiin ei kiinnosta. Päivityksen jälkeen ainoastaan Thrustmasterin omat polkimet kelpaavat suoraan samaan ketjuun ja muut vaativat Y-kaapelin.

Kaapeli pitää rakentaa itse, sillä mikään kaupasta saatava kaapeli ei kelpaa. Se on suht helppo tehdä ja osat maksavat elektroniikkaliikkeessä pari kymppiä. Ohjeet tulevat piirien mukana.

Itse piirien vaihto on helppoa. Kumitassujen alla olevat ruuvit auki, vanha piiri veitsen kärjellä irti ja uusi sisään. Kaasukahvan kanssa pitää olla tarkkana, sillä tikun sisällä on pari irtonaista osaa.

Ohjelmointi monipuolistuu

Päivityksen jälkeen tikun ohjelmoitavuus helpottuu ja monipuolistuu. Vanhat ohjaustiedostot toimivat muutamalla muutoksella, mutta käskyvalikoima kasvaa tukulla uusia komentoja. Niitä on turha käydä tarkkaan läpi, mutta nyt tikku ymmärtää esimerkiksi loogiset liput kuten AND, OR ja NOT ja käskyvalikoimassa voi määritellä esimerkiksi pulssin tai automaattitulituksen.

Ohjelmien siirto tikkuun käy alle kahdessa sekunnissa, eikä download/run-kytkimeen tarvitse koskea. Myös latausohjelma päivittyy Windows-aikaan, ja sen voi sitoa lataamaan pelin ohjaustiedosto aina, kun peli käynnistetään. Kätevää.

Notepadilla voi periaatteessa ohjelmoida ihan samaan tapaan kuin aiemminkin. Helpompi, mutta kalliimpi tapa on hankkia englantilaisen James Hallowsin Digital Foxy, joka on päivitetty versio aiemmille Thrustmasterin tikuille tarkoitetusta Fox Two Prosta.

Ohjelma tekee erittäin helpoksi ohjaimien vanhojen ja uusien ominaisuuksien käytön. Se ei kuitenkaan saavuta CH:n helppoustasoa, eli Paina tikun näppäintä ja haluamaasi kirjainta -ohjelmointia.

Hallowsin mukaan tämä johtuu siitä, ettei Thrustmasterin kehittyneempään ohjelmointiin oikein istu tällainen käyttöliittymä. Ohjelmointiin vaikuttaa kolmiasentoinen dogfight-kytkin, nimettömän napin asento ja lukuisia muita ominaisuuksia, kuten näppäimen toisto tai mahdollisuus eri merkkien generointiin napin sisään- ja ulospainalluksessa.

Ohjelma helpottaa tikun ohjelmointia kuitenkin merkittävästi. Sen sijaan, oikeinkirjoituksen ja muiden asioiden tarkistukseen menisi tunteja, Digital Foxyllä asia sujuu parilla helpolla työkalulla.

Käytännössä ohjelmalla klikataan esimerkiksi halutun hatun kuvaa, ja sen jälkeen painetaan haluttua kirjainta. Switchit päivittyvät automaattisesti, joten esimerkiksi dogfight-kytkimen ohjelmointi on helppoa. Lisäksi apuohjelma kertoo näppäinten raw-koodit, jota tarvitaan joissain kehittyneemmissä funktioissa.

Kallis päivitys

Uusien piirien ja Digital Foxyn hankkimisessa on yksi huono puoli. Hinta. Pelkät piirit maksavat 60 taalaa, johon vielä tulee noin 15 dollaria lentopostista. Pelkästään tämä tarkoittaa päivän kurssilla 450 markkaa. Tilaaminen onnistui helposti webin kautta.

Hintaan tulee vielä 25 puntaa päälle Digital Foxystä, eli kaiken kaikkiaan tikun ja ohjelmistojen päivittäminen maksoi veroineen yli seitsemän sataa markkaa. Päivitykset maksavat siis uuden tikun hinnan, mutta nyt vanhan uskollisen Thrustmasterin toiminnallisuus ja ohjelmoitavuus kasvoi valtavasti.

Tähän asti tikku oli Falcon nelosessakin toiminut ihan perusohjaimena, kun kolmen tunnin viettäminen rutiineja rakentaessa ei viehättänyt. Nyt Falconin omassa setupissa meni aikaa viisi minuuttia, ja kaikki toimii kuin junan vessa. Lisäksi uudet piirit tekevät tikun potentiometrit kertaluokkaa vakaammiksi.

Huhut kertovat, että Guillemot olisi herättelemässä henkiin Thrustmasterin tuotenimeä uusilla kehittyneillä ohjaimilla. Saas nähdä yltävätkö ne päivitetyn Thrustmasterin tasolle.