ThunderPad Digital - Edullista peukalonpyöritystä

ThunderPad Digital on Logitechin versio ohjelmoitavasta peukalo-ohjaimesta. Ensivaikutelma vempaimesta ei ole kaksinen. Se tuntuu muoviselta ja lelumaiselta ja näyttää Super Nintendo -ohjaimelta PC-piuhoilla varustettuna.

Onneksi ohjain kuitenkin tekee sen minkä lupaa. Se toimii Windows 95:ssa kuten kunnon ohjaimen kuuluukin eli kaikki sen kahdeksan nappia reagoivat painalluksiin heti ilman ongelmia. Kaiken lisäksi se toimii Dossissa perinteisenä analogisena nelinappiohjaimena Gravis Padin tavoin. Ohjevihkosen mukaan se tulee toimeen myös kuutta nappia kaipaavien Dos-pelien kanssa (eräät mätkinnät).

Ohjaimen mukana toimitettavalla juhlavasti nimetyllä Logitech Entertainment Control Centerillä sen kaikki kahdeksan nappia voi lisäksi ohjelmoida haluamallaan tavalla. Itse ohjelma vaikuttaa aluksi hieman sekavalta, mutta puolen tunnin pään pyörittelyn jälkeen se osoittautuu lopulta varsin joustavaksi. Käytännössä ohjelmointia ei kuitenkaan kovin usein välttämättä enää tarvitse. Tuoreissa Windows 95 -peleissä kun on yleensä itsessään mahdollisuus panna napit haluamaansa järjestykseen (Sega Rally, MDK, Moto Racer jne.)

Aidossa Dossissa ohjelmointi ei toimi, mutta Windows 95:n Dos-ikkunassa istuvien Dos-pelien kanssa sitä voi käyttää. Täysin ongelmatonta moinen ei kuitenkaan ole. Testatuista peleistä esimerkiksi Tomb Raider ei suostunut ThunderPadin kanssa yhteistyöhön ollenkaan ja Quakekin käyttäytyi pääosin tyystin oudosti. Toisaalta miksi yleensä pelata Dos-pelejä Windows 95:n kautta?

Käyttömukavuus ok

Huolimatta hieman kolhosta ja halvasta ulkoasusta ThunderPadin käyttömukavuus on hyvä. Ohjain istuu kouraan hyvin eikä ohjaustuntumassa ole valittamista: hahmo liikkuu vaivatta pelaajan haluamaan suuntaan. Ainoastaan ohjaimen keskiosiin sijoitetun kahden napin hamuilu on hieman vaivalloista. Näppärämpää olisi jos nekin olisivat sijainneet oikean peukalon ulottuvilla.

ThunderPad Digital on sopiva peukalaohjain sellaista silloin tällöin tarvitsevalle ja sen Dos-myötämielisyys on iso Plussa. Valitettavasti ThunderPadeja voi kytkeä samaan koneeseen vain kaksi kerrallaan (Y-kaapelin avulla). Tässä se häviää Sidewinder Padeille ja Graviksen Grip-systeemille, joilla molemmilla saa aikaiseksi neljän pelaajan turnajaiset. (Did someone mention Bomberman?)