Vuoden 2005 parhaat pelit - Peleistä parhain

Koska tomuisten valitsijamiesten komissioissa ei synny pitkä lista -kivaa kaikille, vuoden peli 2005 valittiin suorilla kansanvaaleilla. Kansa puhui, Kyöpeli-patsaille löytyi uusi herra, ja lopulta kaaoksesta nousi... Vuoden peli 2005! (Lue myös Toimituksen valinnat vuoden 2005 parhaiksi peleiksi)

Vuosi 2005 oli pelillisesti vähän ristiriitainen. Maailmalla pelimyynti romahti miehekkään viidenneksen ja syylliseksi tuomittiin konsoleiden sukupolvenvaihto. Yhä äänekkäämmän ja isomman vähemmistön mielestä syynä on yhä pahemmin kaavoihinsa kangistuva pelitarjonta. Vaan eipä ollut sekään vailla valopilkkuja. Resident Evil 4 saattoi olla jatko-osa, mutta millainen jatko-osa! Peter Jackson's King Kong näytti lisenssipelin tekijöille roolimallia, Jade Empire sai Bioware-nostoapua, ja kokonaan omillaan vaikuttivat uudet yrittäjät: Fahrenheit osoitti, millainen moderni seikkailupeli voi parhaimmillaan olla ja Gods of War keksi uudelleen idean toimintaseikkailusta.

Ilmeisesti ikuisesti hitaasti haituva PC kuittasi muutaman jättihitin, ja vaihtoehtorintamalla viime vuonna ilmestyi monta kiitettävän hyvää simulaatiota. Se pakollinen Idän ihmekin saatiin, vaikka se noteerattiin vain Suomessa.

Verrattuna viime vuoden äänestykseen, jossa voittajat pystyi veikkaamaan vuotta aikaisemmin, äänet jakautuivat huomattavasti tasaisemmin. Vain yksi peli oli oikea ylipeli, joka voitti kakkoseksi tulleen kymmenkertaisella äänimäärällä. Uuden sukupolven konsolit pääsevät äänestykseen mukaan vasta ensi vuonna.

Äänestyksen ensimmäisellä kierroksella, jossa valittiin laitekohtaiset voittajat, ääniä annettiin 12 407. Toisella kierroksella, jossa valittiin itse Vuoden Peli, ääniä annettiin 4066 kappaletta.

Vuoden parhaiden pelien palkinnot jaettiin helmikuun 2. päivä pidetyssä Kyöpeli-gaalassa. Onnellisten voittajien ja juhlivan pelimaailman kuvat seuraavat maaliskuun lehdessä.

Vuoden peli 2005

1. World of WarCraft (PC)

2. Civilization IV (PC) 932

3. Battlefield 2 (PC) 773

5. F.E.A.R. (PC) 457

4. GTA: San Andreas (PC, Xbox) 334

6. Resident Evil 4 (GameCube, PS2) 234

7. Metal Gear Solid 3: Snake Eater (PS2) 204

8. Gran Turismo 4 (PS2) 133

9. God of War (PS2) 109

10. Half-Life 2 (Xbox) 100

PC-rintama runnoi suosikkinsa voittoon, ja vaikka Civ 4 saavutti, toista kierrosta ei tarvittu. Viime vuonna voitosta taisteli World of Warcraftin betatesti, tänä vuonna Horden uljaiden sankareiden ja Alliansin n00b-peelojen kansoittama Azeroth voitti. Sen vaan sanon, että jos ensi vuonna voittaja on WOWin lisälevy, niin sitten mennään liian pitkälle.

Vuoden parasta peliä äänestettiin tammikuussa genrejensä voittajista. Yhteensä ääniä annettiin 4066.

Lue myös Vuosi Wowia - Purppuravyöhykkeellä

Vuoden käsikonsolipeli

1166 ääntä

1. Grand Theft Auto: Liberty City Stories (PSP) 182

2. Advance Wars: Dual Strike (DS) 109

3. Nintendogs (DS) 87

4. Mario Kart DS (DS) 69

5. Legend of Zelda: The Minish Cap (GBA) 63

6. Castlevania: Dawn of Sorrow (DS) 52

7. Super Mario 64 DS (DS) 43

8. Lumines (PSP) 40

9. Pokemon Emerald (GBA) 34

10. Fire Emblem: The Sacred Stones (GBA) 30

Jos Niinistö olisi vaihtanut nimekseen GTA Niinistö, hän ruokkisi tällä hetkellä presidentinpalatsin puluja. GTA on brändi, joka vetää joka formaatissa.

Vapauskaupungin jorinat olivatkin PSP:n huippuhetki, muuten ei PSP (ainakaan vielä tänä vuonna) näyttänyt kynsiään. Vaikka PSP:lle tuntui ilmestyvän alussa pelkkiä autopelejä, loppuvuoden Mario kurvasi kevyesti PSP-kaahailujen edelle.

Advance Wars vetää Nintendolla, mutta vieläkään ei mene julkaisijoiden päähän, että käsistrategiaa voisi tehdä enemmän. Kustannukset voisi napata vaikka parilta nahkealta autopeliltä.

Nintendon tuplaruudulla ja pelivaarilla kulki kovaa varsinkin loppuvuodesta, sillä hyvän pelivalikoiman merkkinä äänet jakautuivat laajemmin kuin GameCubella. Myös ensimmäinen Nintendon ulkopuolella teetetty Zelda pärjäsi yllättävän hyvin, sillä Capcomin tekemänäkin Link kirmasi aivan mitalisijojen tuntumaan.

Vuoden GameCube-peli

1275 ääntä

1. Resident Evil 4 602

2. Baten Kaitos: Eternal Wings and the Lost Ocean 59

3. Fire Emblem: Path of Radiance 46

4. Legend of Zelda: Four Swords Adventures 35

5. Mario Party 6 34

6. Prince of Persia 3: The Two Thrones 30

7. WWE Day of Reckoning 2 29

8. Call of Duty 2: Big Red One 28

9. Peter Jackson's King Kong 28

10. Viewtiful Joe 2 27

Twilight Princess siirsi ehdokkuutensa ensi vaaleihin, joten Cube-vaaleista tuli ennakkoon selkeät residenttivaalit ja Haloseksi kruunattiin odotetusti Resident Evil 4. Loput pelit jäivät niin soineina soittelemaan, ettei edes yhteisellä vaaliliitolla saataisi Ressua kumoon.

Residentin jälkeen kisa oli odotetun tiukka, ja kärjen järjestyksen saneli pikemminkin sattuma kuin pelien paremmuus. Esimerkiksi Zelda olisi ehdottomasti ansainnut korkeamman sijoituksen, mutta kimppapelin vaatimat neljä Gameboyta linkkipiuhoineen selittävät laimean innostuksen. Arviolta noin 35 äänestäjää on edes kokeillut yhtä vuoden parhaista Cube-peleistä.

Vuoden Xbox-peli

1995 ääntä

1. Forza Motorsport 197

2. GTA: San Andreas 169

3. Jade Empire 163

4. Half-Life 2 126

5. Star Wars: Knights of the Old Republic II - The Sith Lords 94

6. Pro Evolution Soccer 5 84

7. Ninja Gaiden Black 76

8. Fahrenheit 75

9. Burnout Revenge 60

10. Star Wars: Battlefront II 54

Kun ei ollut Halosta tänä vuonna, pääsivät Miska ja Rontti hyppimään pöydälle. Harvinaisen tasaisessa matsissa maaliviivan ylitti niukasti ekana Forzan keula. Realismilla keulinut Forza ei tappanut PS2:n Gran Turismoa myyntiluvuissa mitattuna, mutta muilla mittareilla se oli kaikin puolin onnistunut kokonaisuus.

Vaikka San Andreas ilmestyi Xboxille yli puoli vuotta PS2:ta jäljessä, viivytys ei estänyt länsirannikon kovien kundien rynnistystä äänestyksen kakkospaikalle. Jengiläiset erotti peltilehmien pakokaasuista vain 28 äänen hajurako.

Hiuksen hienosti kolmoseksi jäi Biowaren mahtava kungfu-roolipeli Jade Empire, vaikka peli houkuttelee jo budjettihinnallaan. Kiinalaisista kansantaruista rakennettu roolipeli oli suurta tarinankerronnan ja visuaalisen ilottelun juhlaa. Paremmassa maailmassa se olisi äänestetty Xboxin selväksi ykköseksi, väittää Jade-maailman lumoama Honkala.

Vuoden PS2-peli

2342 ääntä

1. Metal Gear Solid 3: Snake Eater 386

2. God of War 258

3. Gran Turismo 4 228

4. Pro Evolution Soccer 5 143

5. Resident Evil 4 129

6. WWE SmackDown! vs. Raw 2006 75

7. Burnout Revenge 64

8. Soul Calibur III 61

9. Star Wars: Battlefront 2 54

10. Call of Duty 2: Big Red One 53

Tässä ja nyt on voittamaan syntynyt

metallinen käärme vailla vertaa

kukaan tahi mikään ei ylitsemme yllä

jopa jumalat sotien ovat alapuolellamme

Populistiehdokas Mustan Tornin kymmenen parhaan pelin joukkoon mahtui tasan yksi peli, joka ei ollut jatko-osa. Kreikkalaisesta mytologiasta taustatarinansa nappaava God of War teki väkivallasta balettimaista tanssia, mutta ei voinut uhmata Kojiman käärmeidennielijää.

Gran Turismon nelkkukelkkuversio jaksoi kiinnostaa tuplasti enemmän kuin viime vuonna omistaneen Burnoutin jälkikasvu, vaikka Turismossa ei nähtykään myyntivaltiksi aikanaan luvattua nettipeliä. Pleikkarilla vuosi vuodelta ylemmäs nouseva pellepaini kipusi jo sijalle kuusi.

Vuoden PC-peli

5635 ääntä

1. World of Warcraft 1155

2. Civilization IV 803

3. Battlefield 2 536

4. F.E.A.R. 505

5. GTA: San Andreas 324

6. Space Rangers 259

7. Call of Duty 2 233

8. Fahrenheit 147

9. Star Wars Knights of the Old Republic II: The Sith Lords 128

10. Guild Wars 128

Jo vanhanen pelikonevaari keräsi taakseen eniten äänestäjiä, eikä voittaja todellakaan ole yllätys. Hetken näytti, että civistys on grindausta voimakkaampi, mutta vain hetken. Tämä oli WoWin wuosi. Ilmaisen nettipelaamisen messias Guild Wars pääsi vielä kimppakymppiin mukaan, mutta muuten löysä löpinä "massiivimoninpelien voitonvuodesta" on kukkua.

Uudistettu Civilization 4 teki ansaitusti selvää jälkeä, ja kyllä niin Battlefield 2 kuin San Andreaskin ovat menestyksensä ansainneet. F.E.A.R. menestyi yllättävän hyvin.

Vuoden musta hevonen, pelikansan unilukkari Space Rangers nousi hienosti kuudenneksi peitoten muun muassa kiskoräiskintä Call of Duty 2:n.

Lisää aiheesta