World Rally Championship (PS2) – Rallia rallia

Ihme tapahtui: vuoden 2001 rallin maailmanmestaruus lipesi suomalaisten käsistä. World Rally Championshipissa voi yrittää sen takaisin saamista.

Autopelien ylitarjonnasta huolimatta Evolution Studiosin World Rally Championship saa kunnian olla ensimmäinen PS2:n rallipeli. Täysimittainen mestaruustaistelu koostuu 14 osakilpailusta, joissa jokaisessa on viisi pikataivalta. Kalusto ja kuljettajat ovat kaudelta 2001, Colin McRae'a lukuunottamatta, eli mukana ovat omat kansallissankarimme ja kotimainen Neste Rally.

Ajamaan pääsee heti, mutta ei mitä tahansa. Suurin osa radoista on lukittu ja ne avautuvat vasta menestyksen myötä. Ammattilaistaso avautuu vasta, kun mestaruuspokaali on voitettu.

Autot vaurioituvat, mutta eivät kovin realistisesti. Jyrkänteeltä putoaminen aiheuttaa korkeintaan muutaman sekunnin menetyksen auton teleporttautuessa takaisin tielle. Keskeyttäminen on mahdotonta, vaikka ajaisi metrin välein puuhun.

Pulmia ratin kanssa

Auton säätäminen on pelkistetty viiteen alueeseen: ohjaus, jousitus, vaihteet, jarrut ja renkaat. Jokaisessa on kolme vaihtoehtoa, mutta kone tarjoaa automaattisesti parhaat asetukset. Samalla vesittyy mahdollisuus päästä kokeilemaan säätöjen vaikutusta radalle ennen kisaa. Huoltotaukojen aikana voi pyöritellä peukaloitaan, sillä jokaiseen starttiin lähdetään uutuuttaan kiiltelevällä autolla.

Ajotuntuma on padilla yllättävän hyvä. Auto pysyy radalla kuin liimattu ja ennätyksiä ropisee tiuhaan tahtiin ilman suurempaa yrittämistä. Ratilla tulostaso notkahtaa hetkeksi, mutta ajaminen on muuten hauskempaa. Miinusta tulee vaisuhkoista voimapalautusefekteistä. Valitettavasti WRC ei suostunut yhteistyöhön Thrustmasterin Ferrari-ratin kanssa ja kaiken kukkuraksi käsivaihteet eivät toimineet millään ratilla.

Ajon aikana kaiuttimista kuuluu monotonista nuottien lukua, moottorin pärinää ja kivien kolinaa. Suomeksi luetut nuotit helpottavat ajamista, ja ruudun yläreunassa on lisäksi kartta ja nuoliopasteet. Ennen kisaa kuullaan lyhyt esittely kustakin maasta, ja Erkki Vanhasen napakat kommentit toimivat paremmin kuin englanninkieliset höpinät. Kerrankin lokalisointi on tehty huolella.

Mahtavat uusinnat

Jaetun ruudun kaksinpeli päivittyy riittävän nopeasti. Kuvakulmia ei juuri ole, saati nuotteja tai karttaa. Vastustaja näkyy haamuautona, joten kumpikin voi keskittyä vain omaan suoritukseensa. Grafiikan piirtoetäisyys pysyy hyvänä pienestä sumusta huolimatta. Uusinnat ansaitsevat erikoismaininnan. Kuvakulmaa voi vaihtaa mieleisekseen ja taustalla meuhkaavat uusimmat hitit.

Pikataipaleiden välissä voi tallentaa tilanteen tai oman suorituksen. Reilunkokoinen tallennus lohkaisee muistikortilta noin puolentoista megan siivun.

Kun kisaaminen maailmanmestaruudesta alkaa tympiä, osoitteesta www.wrc.com löytyy haastekisa. Neljänä viikonloppuna ajettava kilpailu alkaa 17.2.2002. Netistä saadulla koodilla avautuu kolme osakilpailua. Ajon jälkeen saa kokonaisajan ja varmistuskoodin, jotka annetaan järjestäjille. Parhaat palkitaan.

WRC on mukiinmenevä, joskin kohtalaisen lyhyt arcade-ralli, jonka parissa viihtyy muutaman illan. Mitään isompaa vikaa siinä ei ole, mutta helppous syö kiinnostusta. Keppimiesten kannattanee jättää tämä väliin, mutta sunnuntaikuskille WRC on ihan antoisa kokemus.

84