Xbox 360 HD DVD -asema

Kehässä nyt: sinisäde ja teräväpiirtolevy. Xbox 360:n omistajat voivat päivittää kotinsa HD-aikaan uudella HD DVD -asemalla.

Taistelu DVD:n seuraajasta käy tiukkana. HD DVD sai oletettua paremman ja Blu-ray vastaavasti huonomman lähdön. Kun teräväpiirto nyt saapuu Suomeen, on tilanne tasoittunut. Kilpailu koskettaa myös HD-elokuvista kiinnostuneita konsolipelaajia, sillä PlayStation 3:lla voi katsoa Blu-ray-elokuvia ja 360:llä HD DVD -levyjä keväällä julkaistavalla erillisellä asemalla.

Kilpailevat teräväpiirtoformaatit ovat teknisesti hyvin samanlaiset. Elokuvat tallennetaan 1920 x 1080 pisteen tarkkuudella ja molemmat pakkaavat kuvaa ja ääntä samoilla koodekeilla. Ainoa selvä ero on Blu-ray-levyjen suurempi kapasiteetti. Kehittyneillä koodekeilla molempien levytyyppien koko on silti riittävä, eikä toistaiseksi ilmestyneissä julkaisuissa ole raportoitu johdonmukaisia eroja kuvanlaadussa.

HD DVD -asema liitetään Xboxiin USB-johdolla. Lisäksi asemassa on oma virtakaapeli, jossa on pieni ulkoinen virtalähde. Johtojen kytkemisen jälkeen Xbox hakee Livestä tarvittavat päivitykset, jotka voi myös asentaa paketissa tulevalta asennuslevyltä. Aseman takana on kaksi lisä-USB:tä, joihin voi liittää esimerkiksi WLAN-vastaanottimen.

Jos asemassa on käynnistettäessä sisällä elokuvalevy, starttaa se automaattisesti noin 40 sekunnissa. Elokuvan käynnistäminen Dashboardista kestää reilut kymmenen tai vajaat 30 sekuntia riippuen siitä, onko levy valmiiksi asemassa.

Mukana tuleva tuttu Universal Remote istuu hyvin käteen ja sen nappulat on taustavalaistu. Kapulan käytettävyys on hyvä ja levyjen DVD:tä monipuolisemmat valikot toimivat ripeästi ja näppärästi. Asema ei ole hiljainen, mutta Xboxin ääni peittää hurinan. Itse konsolin mökä on elokuvakäytössä häiritsevämpää kuin pelatessa.

HD DVD -paketissa tulee mukana Peter Jacksonin King Kong -elokuva. Tuore efektielokuva on parasta teräväpiirron esittelymateriaalia, eikä sitä katsoessa ole pelkoa edes siitä, että elokuvaelämys veisi huomion HD-tehosteista.

Teräväpiirtokuva on kaikin puolin erinomainen. Kuva on DVD:hen verrattuna selvästi terävämpi, tarkempi ja levollisempi, vaikka testinäytön resoluutio oli vain 1366 x 768. Kuvan pakkaushäiriöistä ei ole tietoakaan. Jopa DVD-elokuvien ongelmallinen sumun pikselöityminen on tiessään.

Se, kuinka suurena kuvan parannuksen kokee käytännössä, riippuu katsojasta. Suurin hyöty HD-kuvasta taitaa olla videotykkien omistajille. Valitettavasti 1080p-tykit ovat vielä kalliita.

Xbox 360 ei ainakaan nykyisellään pysty käyttämään HD DVD:n monikanavaisia häviöttömiä ääniraitoja. Niiden käyttö kun vaatisi HDMI 1.1 -liitännän. Puutetta ei kannata harmitella liikaa, sillä käytännössä hyötyjiä olisivat vain hifistit huippulaitteineen. Noin 200 euron hintainen HD DVD -asema on Xbox 360:n omistajalle edullinen ja toimiva tapa ryhtyä HD-edelläkävijäksi.

**** (4/5 tähteä)

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…