Ace Attorney, lyhyt kertaus – Vastalause!

Arvoisa tuomari, saanen pyytää teitä kiinnittämään huomionne todistuskappaleeseen AA. Sen koko nimi on Ace Attorney, pirun hyvä visuaalinen novelli ja seikkailupelisarja, joka on oikeussalidraamaa.

Kun vuonna 2006 kuulin ensi kertaa DS:n uunituoreesta Phoenix Wright: Ace Attorney -pelistä, hassun huumorin oikeussalidraama vaikutti oudolta. Niin oudolta, että töräytin ääneen, etten varmasti hankkisi peliä ikinä. Pari kuukautta myöhemmin vannoin Ace Attorneyn nimeen.

Lakimiesdraama sai alkunsa jo viisi vuotta aikaisemmin. Japanissa Shu Takumin luomat ja käsikirjoittamat Ace Attorney -pelit tunnettiin nimellä Gyakuten Saiban (vapaasti suomennettuna oikeudenkäynnin täyskäännös) ja niistä kolme ensimmäistä julkaistiin Gameboy Advancelle, ensimmäinen vuonna 2001. Phoenix Wright: Ace Attorney oli ensimmäisen Gyakuten Saibanin DS-käännös.

Phoenix Wright: Ace Attorney kertoi yllättäen Phoenix Wrightista, joka ei nimestään huolimatta ollut vielä pelin alussa ihan ässä. Mentorinsa Mia Feyn lakifirmassa Fey & Co. vasta aloittanut piikkitukka joutui nopeasti tiukan paikan eteen. Mia murhattiin ja hänen siskoaan Mayaa syytettiin murhasta. Tulevana ässäasianajajana Phoenix sai todistettua Mayan syyttömyyden, ja ryhtyi itse johtamaan uutta Wright & Co. -firmaa. Nuoresta Mayasta Phoenix sai pirteän ja eksentrisen apurin.

Ensimmäinen Ace Attorney muurasi sarjan perustukset niin tiukasti paikalleen, etteivät jatko-osat ole edes harkinneet niihin kajoamista. Pelin viisi murhakeissiä alkoivat todisteiden etsimisellä ja todistajien haastatteluilla. Vasta kun kaikki oleellinen informaatio oli saatu kerättyä, siirryttiin seikkailupelimäisestä todistetonkimisesta pelin oikeaan koukkuun, hykerryttävän jännittävään oikeussalidraamaan.

Oikeuden edessä piti hoksata todistajien valheet ja esittää ne kumoavat todisteet. Jokainen oikeudenkäynti sisälsi huikeasti juonenkäänteitä ja keissit kääntyivät poikkeuksetta päälaelleen. Spoileri: oikea murhaaja oli aina se kaikkein eniten pahiksen näköinen!

Myös Gameboy Advancen toinen ja kolmas Gyakuten Saiban päätyivät DS:lle ja sitä kautta myös länsimarkkinoille nimillä Phoenix Wright: Ace Attorney: Justice For All (2007) ja Phoenix Wright: Ace Attorney: Trials and Tribulations (2008). Jatko-osat lisäsivät jo ensimmäisessä osassa mukana olleita yliluonnollisia tapahtumia, mutta sarja piti korkean laatunsa, naurettavan huumorinsa ja ennen kaikkea oikeudenkäyntien yllätyksellisyyden. Ace Attorney on niitä harvoja pelejä, joiden kanssa olen keikkunut sillä kirjaimellisella tuolin reunalla, kerta toisensa jälkeen.

Kolmannen tarinan päätteeksi hyvästeltiin Phoenix, Maya ja muut tutut hahmot, sillä varta vasten DS:lle tehdyissä Ace Attorney -peleissä seikkailisivat aivan toiset naamat. Phoenix Wright -trilogia on saatavilla DS:n lisäksi Wiin nettikaupasta ja iOSupermarketista.

Apollon reunalla

Neljäs Ace Attorney -peli ehti huvittavasti Eurooppaan puoli vuotta ennen Trials and Tribulationsin ilmestymistä. Toukokuussa 2008 julkaistu Apollo Justice: Ace Attorney oli viimeinen Ace Attorney -sarjan peli, jossa alkuperäinen luoja Shu Takumi oli mukana. Se jatkoi tarinaa vuosia kolmannen Phoenix-seikkailun jälkeen. Tähtenä loisti nuori ja lupaava Apollo Justice, apurina taas Phoenixin teini-ikäinen tytär Trucy Wright. Phoenix itse oli sivuhahmona, muttei enää asianajajana.

DS sai vielä kaksi Ace Attorney -sivupeliä, Gyakuten Kenjit (syyttäjän täyskäännös), joista ensimmäinen käännettiin myös englanniksi nimellä Ace Attorney Investigations: Miles Edgeworth. Aiemmista peleistä poiketen pelaaja oli puolustusasianajajan sijaan syyttäjä, eikä kuka tahansa, vaan ensimmäisestä Phoenix-seikkailusta asti mukana ollut syyttäjänero, Phoenixin kilpakumppani ja fanien suursuosikki Edgeworth.

Edgeworthin omassa pelissä keskityttiin pelkästään rikospaikkatutkintaan, eikä oikeussalidraamaa ollut mukana lainkaan, joten se ei iskenyt myöskään yhtä kovaa kuin aiemmat pelit. Kenties sen takia niin ikään Edgeworthin tähdittämä Gyakuten Kenji 2 jäi yksinomaan Japanin markkinoille. Fanikääntäjät ovat kuitenkin jo vauhdissa, ja kaksi ensimmäistä keissiä on jo käännetty englanniksi.

Vaikka viides oikea Ace Attorney, Phoenix Wright: Ace Attorney: Dual Destinies on vasta saatu lännessä ulos, on jo ensi vuonna luvassa lisää nannaa, kun Eurooppaan saadaan kahden kovan DS-seikkailusarjan yhdistelmä Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney. Sitä on työstänyt yhdessä porukkaa niin Level-5:ltä kuin Capcomiltakin, muun muassa käsikirjoituksesta on vastannut Shu Takumi.

Ace Attorney on kuin japanilaisten pelintekijöiden kokoontumisajot. Sarjassa on vieraillut erittäin maineikkaita tekijöitä yllättävissäkin rooleissa. Kun sarjan isä Shu Takumi toimi Phoenixin japanilaisena äänenä, oli Trials and Tribulationsin mystisen Godot-syyttäjän ääni itse Hideki Kamiya, mies Devil May Cryn ja Bayonettan takaa. Kolmannesta pelistä asti musiikeista on vastannut maineikas japsiropesäveltäjä Noriyuki Iwadare.

Roppakaupalla krääsää

Ace Attorney joko toimii tai ei toimi, ”meh” on harvinainen reaktio huvittavaan draamaan ja villeihin juonenkäänteisiin. Sen takia Ace Attorneyn fanit ovat hurjan aktiivista, jopa fanaattista porukkaa.

Youtubesta löytyy roppakaupalla fanivideoita itse suunnitelluista oikeudenkäynneistä, kuten Ace Attorneyn ja My Little Ponyn yhdistävä (en pelleile), pitkä Turnabout Storm. Ovatpa innokkaimmat fanit väsänneet myös omia Ace Attorney -pelejään. Ace Attorney Online -sivustolla (aceattorney.sparkling.org) voi käydä askartelemassa omiaan tai pelaamassa muiden teoksia, joissa laatu on vain kovin vaihteleva.

Koska fanikunta on aktiivinen, on Ace Attorneyn ympärille muodostunut hurja määrä oheiskrääsää. Ace Attorney -manga nyt on tietenkin itsestäänselvyys Japanin markkinoille, mutta musiikkipuolelta löytyy perus pelisoundtrackien lisäksi muun muassa orkestroituja ja jazzahtavia versioita pelien hittibiiseistä. Tietenkin Japanissa on järjestetty useampi Ace Attorney -liveorkesteriesityskin.

Esityksistä puheen ollen, Ace Attorney on siinnyt jo kaksi musikaalia ja kolmas on tuloillaan. Vielä jännempi on kokonaan naisista koostuvan ryhmän esittämä Ace Attorney -ooppera.

Isolla kankaallakin on Ace Attorney -draamaa nähty. Vuonna 2012 valmistunut Gyakuten Saiban -elokuva on nähty Suomessa ainakin Rakkautta ja anarkiaa -festivaaleilla. Elokuva perustuu ensimmäisen Ace Attorneyn tarinaan, valitettavasti vähän liiankin uskollisesti. Huumori on japanilaisen hölmöä, eikä katsoja pysty jännittämään Phoenixin pohtiessa jutun ratkaisua kesken oikeudenkäynnin samalla tavalla kuin itse pelatessaan. Gyakuten Saiban -leffan on muuten ohjannut männävuosien splatterohjaaja Takashi Miike.

Vuosikymmenessä Ace Attorney on vakiinnuttanut paikkansa videopelihistoriassa. Se ei ole koskaan ollut mikään jättimenestys, ennen Dual Destiniesiä sarjan pelejä oli myyty yhteensä vähän yli neljä miljoonaa kappaletta, mutta kiitos aktiivisten fanien, ei se ole vaarassa unohtuakaan.

 

Lisää aiheesta