Age of Empires Online (PC) – Antiikin ihmeet

Jälleen muinaiset sivilisaatiot poistavat toisiaan maailmanhistoriasta, tällä kertaa ilmaiseksi.

Age of Empires Onlinea ei heti uskoisi maineikkaan Age of Empires -sarjan jälkikasvuksi. Vanha realistinen grafiikka on korvattu iloisilla, värikkäillä maisemilla ja vekkulin näköisillä hahmoilla, jotka ovat kuin suoraan Asterixista. Vain hiidenkivet puuttuvat. Age of Empires Online on Free2Play-peli, eli peruspelin saa ladattua ilmaiseksi, mutta kaikesta lisäkamasta joutuu maksamaan. Koko bruttokansantuote ei kassasta häviä, sillä yhdellä 20 euron kertamaksulla saa kaiken tarvittavan tilpehöörin valitsemalleen kansalle. Senttejä voi tuhlata patsaisiin ja virtuaalisiin kukkapuskiin, mutta kuka haluaa käyttää oikeaa rahaa moisiin turhuuksiin? Säästeliäät kitupiikit voivat pelata ilmaiseksi loputtomiin, mutta silloin he jäävät paitsi parhaimmista esineistä, teknologioista ja muista hyödykkeistä.

Moni asia on pysynyt ennallaan. Edelleen metsästetään peuroja ja muita söpöjä otuksia lihan vuoksi, kaadetaan puita metsistä ja louhitaan kiveä ja kultaa kaivoksista. Resursseilla rakennetaan omaa pikku kylää ja värvätään lisää sotilaita mahtiarmeijaan, jolla lopuksi jyrätään koko vastapuoli.

Välimeren herkut

Tällä hetkellä pelattavana on vain kaksi kansaa, egyptiläiset ja takuuvarmat kreikkalaiset. Olisin kaivannut lisää vaihtoehtoja, mutta nämäkin menettelevät, koska niissä on riittävästi eroja. Antiikin kreikkalaiset ovat kansoista se perinteisempi osapuoli, joka luottaa vahvoihin mutta kalliisiin hopliitteihin, ratsuväkeen ja katapultteihin. Egyptiläiset edustavat nopeaa rushaustyyliä, joten heillä on paljon halpaa jalkaväkeä, nopeita kameleita ja tietenkin sotanorsuja. Joskus lähikuukausina kansat saavat seuraukseen vielä persialaiset ja keltit, jolloin peliin tulee tuplasti enemmän valinnanvaraa.

Sekä egyptiläisillä että kreikkalaisilla on oma kampanja, joka koostuu kymmenistä yksittäisistä tehtävistä. Niihin pääsee käsiksi puhumalla pääkaupungista löytyville hepuille, jotka jakavat pieniä tai suuria työkeikkoja vähän samaan tapaan kuin mörpeissä. Rottajahtiin ei lähdetä, vaan hommana voi olla esimerkiksi läheisen kaupungin piirittäminen tai pakolaisten pelastaminen. Yksi omaperäisimmistä tehtävistä on egyptiläisten kamelikisa, jossa tavoitteena on johdattaa kamelijoukko esteitä täynnä olevan radan päästä päähän.

Lähes koko kampanjan pystyy pelaamaan kaverin kanssa yhteistyönä, mikä on loistava oivallus. Kimpassa vaikeimmatkin vastukset kaatuvat hetkessä. Vaikka kampanjassa onkin mukavasti vaihtelua, liian moni tehtävä alkaa samalla tylsällä resurssien keruu -osiolla. Siinä ei sitten voi oikein muuta tehdä kuin tuijottaa ruutua ja odotella, että äijät saavat varaston täyteen.

Onnistuneista tehtävistä saa palkkioksi kokemuspisteitä ja aarrearkkuihin kätkettyjä esineitä. Kokemuksella ostetaan uusia yksiköitä ja erikoistumisvaihtoehtoja varsin laajasta kykypuusta, joka sisältää sekä sodankäyntiin että resurssien keräilyyn keskittyviä taitoja. Roolipeleistä kopsatut esineet ovat uusi juttu koko Age of Empires -sarjassa, ja ne lisäävät peliin hirmuisesti syvyyttä. Omien sotilaidensa käyttöön voi antaa esimerkiksi hyökkäysvoimaa tehostavia taikamiekkoja tai nopeutta lisääviä jalkineita. Varusteet myös näkyvät itse pelissä ukkojen päällä, joten kuolonkeihästä kanniskeleva hopliitti on paljon pelottavampi ilmestys kuin säälittävällä hammastikulla aseistautunut perussolttu.

Kotona ollaan!

Tehtävistä palataan omaan pääkaupunkiin, joka toimii eräänlaisena tukikohtana. Aluksi se on pieni pahainen kylä, mutta kampanjan loppua kohden se kehittyy suurkaupungiksi. Halutessaan sitä pystyy vielä somistamaan voitonmerkeillä ja muilla palkinnoilla. Kaupunkiin voi pystyttää myös erilaisia hyötyrakennuksia, joista tärkeimpiä ovat käsityöläisten pajat. Ne tuottavat tasaisin väliajoin raaka-aineita, joita käytetään uusien esineiden valmistamiseen. Itse tehdyt kamat ovat etenkin pelin alkupuolella todella käyttökelpoisia, ja niitä voi myydä toisille pelaajille.

Vaikka mieli tekisi, toisten pelaajien pääkaupunkeihin ei saa hyökätä. Pelaajien väliset taistelut hoidetaan herrasmiesmäisesti Spartan areenoilla, joissa kamppaillaan yksin tai kahden hengen tiimissä. Isompien joukkuematsien puuttuminen on harmillista, sillä itse tykkäsin kovasti niiden kaoottisesta tunnelmasta. Myös areenataisteluissa keräillään ensin hiljakseen resursseja ja vasta sitten lähdetään hyökkimään.

Vaihtelevuutta perinteisiin otteluihin saadaan kykypuusta ja sotilaiden esineistä, jotka mahdollistavat entistä parempia taktiikoita. Esimerkiksi omaa puolustusvoittoista pelityyliään voi kohentaa erikoistumalla linnoituksiin ja hankkimalla jousimiehille tehokkaammat jouskarit ja nuolet. Kykyjen ja esineiden ainoa huono puoli on se, että pitkään pelanneet saavat niistä pienoisen edun. Ongelma ei ole suuri, koska yleensä pelin arpoma vastus on lähellä omaa tasoa.

Eeppistä etsintää

Age of Empires Online on hirmuisen pitkä peli. Pelkästään kampanjan päätehtäviin saa kulutettua kymmeniä tunteja, ja sitten on vielä edessä satakunta sivutehtävää sekä niiden tuplasti vaikeammat eliittiversiot, joita kaltaiseni suursuorittajat eivät halua missata. Samoja tehtäviä voi läpäistä useampaan kertaan parempien palkintojen toivossa, mutta yleensä grindaamiselle ei ole tarvetta, koska kokemustaso kasvaa kiitettävää vauhtia pelkällä normipelailulla. Neljänkympin maksimitasoa ei silti saavuta hetkessä.

Eikä peli lopu kampanjan päättymiseen, silloin se vasta alkaa. Kampanjan jälkeen seuraa kaikkien mörppifanien suosikkipuuha eli eeppisten esineiden etsintä. Näitä legendaarisia artefakteja on koko pelimaailma pullollaan, aina kyläläisten käyttämistä teleskooppivartisista hedelmänpoimintavehkeistä kykloopin nahasta tehtyyn jalkaväen panssariin. Artefaktien hankkiminen on aikas kinkkistä puuhaa ja vaatii paljon tuuriakin, sillä monet parhaimmista esineistä löytyvät vain maaston kätköistä. Jos ei jaksa penkoa metsiköitä, eeppisiä esineitä voi ostaa tehtävistä ja pelaajien välisistä taisteluista saaduilla pisteillä.

Age of Empires Online yhdistää monet mörpeille ominaiset piirteet tosiaikaiseen strategiapeliin, ja lopputulos on erikoinen, mutta toimiva sekoitus kahta täysin erilaista lajityyppiä. Mörppivaikutteet ovat vain hyväksi, sillä sotilaiden varusteiden säätäminen ja oman kykypuun rukkaaminen on todella addiktiivista.

Toistaiseksi Age of Empires ei vielä yllä kärkeen, koska siitä puuttuu monta tärkeää juttua: isot joukkuematsit, vapaasti muokattavat skirmish-kentät ja laaja kansavalikoima. Pelin hintapolitiikka voi olla joillekin liikaa, koska rahaa veloitetaan kaikista uusista skenaarioista ja kansoista. Tällä hetkellä selviää vielä normaalipelin hinnalla, mutta ehkä parin kuukauden kuluttua enää ei.

 Onneksi karsittua versiota voi pelata ilmaiseksi aina korkeimmalle tasolle asti, joten eiköhän siinä ajassa tyhmempikin Nero ole keksinyt, onko oman valtakunnan rakentaminen fantsua touhua vai ei.

79