Baku Baku – Vuoden hedelmäpeli

Erilaisia Tetris-versioita on maailmassa kymmeniä, mutta yhä vain keksitään uusia ja kaiken lisäksi toimivia muunnelmia kolutusta aiheesta. Yksi niistä on Segan Baku Baku.

Sega rynnii tosissaan PC-markkinoille. Virtua Fighter on jo ehtinyt kauppoihin ilahduttamaan mätkintäpelin ystäviä, Daytona on ennakkotietojen mukaan muheva versio klassisesta kolikkopelikaahauksesta ja Baku Baku on esimerkki Segan minimalistisemmasta tuotannosta.

Suuren kolikko- ja konsolipelijätin innostus Tetris-klooneihin selittyy sillä, että kotoista Colorista kopioinut Columns oli Segan ensimmäinen palikkapelimenestys. Tetris-variantit ovat Japanissa parhaimmillaan huimia hittejä.

Baku Bakun idea on hellyttävän nerokas. Kuvaruudun yläreunasta sataa palikkapareja, jotka koostuvat herkkupaloista ja eläimennaamoista. Herkkuja ovat banaanit, bambunversot, porkkanat ja luut, eläimiä taas apinat, pandat, jänikset ja koirat. Eläimet ovat tietysti hillittömän nälkäisiä pohjattoman kuvun kannattajia. Joko sytyttää?

Kun apinanpää tupsahtaa banaanikasauman viereen, on herkkuhetken aika. Hauskasti animoitu apinanpää alkaa koluta palikkapinon banaanivarastoja. Vastaavasti jänö tykkää porkkanoista ja koira luista. Ketjureaktiot ovat tietysti mahdollisia kuten kunnon Tetris-kloonissa kuuluu olla. Parhaimmillaan kuvaruudulla käy hirmuinen rouskutus ja päiden suhina. Hauskat iloiset ääniefektit ovat todiste onnistuneesta aterioinnista.

Tradition mukaisesti peli päättyy, kun palikkapino yltää pelialueen yläreunaan, eikä seuraava palikka enää sovi ruudulle.

Ei yksin, vain kaksin

Varsinaista rauhaisaa, auvoisaa yksinpelivaihtoa Baku Bakussa ei (valitettavasti) ole. Kuvaruudun toisen puolen kansoittava vihulainen on aina vastassa, oli se sitten tietokoneen ohjaama palikanpudotusnero tai paras kaveri. Keinoälyn voi onneksi sovittaa omien hoksottimien mukaisesti (5 eri vaihtoehtoa), mikä helpottaa Baku Bakun saloihin perehtymistä.

Aluksi Baku Bakun minimivaatimukset kummastuttavat. Miten ihmeessä näin yksinkertainen peli voi tarvita peräti Pentium 75:n toimiakseen? Parhaimmillaan kuvaruudulla käy kuitenkin niin päätön päiden vipinä, että minimivaatimuksia voi pitää juuri ja juuri oikeutettuina.

Yllättäen Baku Baku päätti asettua asumaan mitättömän pieneen ikkunaan, joka ei veny eikä vanu suuntaan eikä toiseen (DirectX-ongelmako?). Onneksi F4 laajentaa näkymät koko kuvaruudulle. Tuolloin karkeahko resoluutio hyppää kuitenkin hienoisesti esille. Onneksi Baku Bakun ansiot ovat kokonaan muualla kuin huipputarkassa grafiikassa.

Baku Baku on ns. addiktiivinen peli isolla A:lla. Jopa tietokonevastustajia kurittaa suurella mielihalulla. Yksinpeli pitää otteessaan kuitenkin vain niin kauan kunnes paras kaveri asettuu vastustajaksi.

Kaksinpeli kahden tasavertaisen kaverin välillä on oikeaoppisen hurmahenkinen kokemus. Tanakka, hallittu ketjureaktio tupsauttaa kanssakilpailijan puolelle parhaimmillaan yhdistelmärekkalastillisen hedelmäisiä herkkuja. (Sikanautaa!) Voittoputken jälkeen masentunutta kaveriparkaa täytyy tietysti lohduttaa tarjoamalla hänelle banaani. (Ihahaa!)

Baku Baku ei ole niin hauska kuin Segan edellinen Tetris-väännös Puyo Puyo. Silti se osuu oivaan markkinarakoon. Tällaiset pelit ovat PC:llä harvinaisia, varsinkin kaupallisina virityksinä. Osta ja herkuttele!

80