Batman: Arkham City (PC) – Lepakkomies iskee kuin tuhat volttia

Pc-valmistajat ovat maksaneet suojelurahansa: Arkham City on yksi vuoden näyttävimmistä peleistä.

Rocksteady nousi pari vuotta sitten pelimaailman parrasvaloihin huikealla Batman: Arkham Asylumilla, joka kaikkien yllätykseksi oli jotain ihan muuta kuin odotettua lisenssikakkaa. Paluuta Lepakkomiehen maskin taakse jouduttiin odottamaan, toiset vielä enemmän kuin toiset. Arkham Cityn pc-version ilmestymistä lykättiin, ilmeisesti piratismin pelossa, yli kuukaudella konsoliversiota myöhäisemmäksi. Nykyään ärsyttävän yleisestä ”myöhästymisestä” huolimatta Batman seikkailee vihdoin pc:llä, ja komeasti seikkaileekin.

Yön ritari ja lepattavan viitan arvoitus

Arkham Asylum oli aikanaan tuotantobudjettiin nähden hämmentävän komea peli, joka tehtiin pc edellä. Jälkikäteen epäiltiin, että ulkokuoren hiomisessa auttoi Nvidian kanssa tehty yhteistyö. Parisuhde jatkuu Arkham Cityssä, joka tukee vain Nvidian näytönohjaimilla toimivaa PhysX-fysiikkalaskentaa. Atin korttien omistajat jäävät siis hifistelystä paitsi, mutta menetys ei ole suuren suuri. Vaikka täysille väännetty fysiikkamallinnus vaatii rutkasti tehoa, ei sitä huomaa pelissä kuin muutamissa kohdissa. Lattialla olevat julisteet lentelevät ilmassa taistelun tuoksinassa ja seinävaatteet lepattavat vähän enemmän, mutta siinä se sitten aika pitkälti on. Eroa ei edes välttämättä tajua, jollei tiedä onko PhysX päällä vai pois.

Arkham Cityn avovankila vie kaksi dvd-levyä, vaikka konsoleilla se mahtuu yhdelle lätylle. Hatunnosto julkaisijalle siitä, että tarkemmat tekstuurit ovat saaneet lisätilansa. Lisäsijoitus näkyy konkreettisesti ruudulla, Arkham City on todella komeaa katseltavaa. Se ei silti aiheuta aivan yhtä kovaa vau-efektiä kuin Arkham Asylum aikanaan, läheltä katseltaessa hahmojen kasvotekstuurit ovat esimerkiksi hiukan latteita. Mutta moiset pikkujutut ovat juuri niitä, pikkujuttuja. Kokonaisuutena Arkham Cityn öinen kaupunkimaisema on huippunäyttävä.

Julkaisuhetkellä marraskuun lopussa pelissä oli DirectX 11 -suorituskykyä vakavasti heikentävä bugi, jonka takia useimmat joutuivat seikkailemaan Gothamissa vanhan DirectX 9:n voimalla. Itse pystyin pelaamaan dx11:n kanssa melko sujuvasti, välillä uuteen tilaan siirryttäessä peli vain tökki ärsyttävästi hetkisen. Tekijät ovat tietoisia bugista, joten se on luultavasti jo korjattu tätä lukiessasi.

Ainoa isompi valitus pc-version kanssa tulee sen käyttämästä ankeasta Games for Windows Live -palvelusta, joka toimii aina hämmästyttävän huonosti. Asia on sinänsä outo, toimiihan Xbox Live yleensä kuin se kuuluisa junan vessa.

Lepakkomiehen ja kissanaisen ohjailu taipuu näppäimistölle ja hiirelle kohtalaisesti, mutta ei täydellisesti. Asialle ei oikein voi mitään, sillä toimintoja on niin paljon, että osa on jouduttu väkisin sitomaan hiukan vähemmän intuitiivisiin merkkeihin. Näppäimistöllä ja hiirellä pelaa kyllä ongelmitta, mutta padilla kaikki on paljon sujuvampaa ja toiminnot tulevat luonnollisen oloisesti suoraan selkäytimestä. Vaikka asia oli sama jo Arkham Asylumissa, Cityn lisäjuttujen takia se korostuu enemmän.

Täällä valvon minä

Korean ulkokuoren lisäksi Arkham Citylla on paljon annettavaa. Se ottaa jo valmiiksi timanttisen toimivan Arkham Asylumin konseptin ja laajentaa sen kokonaiseen avoimeen kaupunginosaan. Yhtä lähelle todellista supersankarin arkea ei olla päästy vielä kertaakaan, Batman liikkuu pitkin kaupungin kattoja ja leijailee ilmassa katuja valvoen kuin sarjakuvissa ikään. Pääjuonen ohessa tapahtuvia sivutehtäviä ja Riddlerin jättämiä aivopähkinöitä on riittävästi, jotta tekeminen ei lopu heti kesken. Osaa sivutehtävistä ei voi harmittavasti enää suorittaa loppuun tarinan jälkeisessä vapaaosuudessa, mutta suurimman osan voi.

Pc-Lepakkomiesten ei tarvitse konsoliveljiensä tavoin aktivoida erillisellä koodilla Kissanaisen lyhyitä väliepisodeja, vaan ne ovat automaattisesti heti mukana. Catwomanin osuudet rytmittävät mukavasti Batmanin tarinaa ja Kissanaisella pelaaminen eroaa yön ritarista sopivasti. Kontrollit ovat periaatteessa samat, mutta toiminta on erilaista.

Arkham City on huikean pelivuoden huikea pelitapaus. Pc-version kanssa ei ole pihtailtu, ja se on todella komeaa katseltavaa. Ota siis suunta kohti Gothamia, jos et ole jo vieraillut Arkham Cityn ihmemaassa.

92