Battlechess – Shakki.

Battle Chess on erikoisefekteillä, puheella ja tarkalla Super-VGA-grafiikalla maustettu shakkipeli. Pelissä noudatetaan normaaleja shakin sääntöjä, mutta shakkinappuloiden liikkeitä tahdittaa loistava CD-musiikki ja nappuloiden "syödään" animoiduin taisteluin, joissa veri ja jäsenet lentävät, salamat välähtelevät ja nappulat kiljuvat.

Perusshakin lisäksi mukana on myös hienosti tehty, joskin hieman unettava tutoriaali, jossa nappulat kilvan kehuvat ominaisuuksiaan ja esittelevät shakin perusperiaatteita. Hyvä manuaali "läpipeluuohjeineen" auttaa ummikonkin alkuun ja modeemipelimahdollisuus on mainio bonus. Ja mikäli splattershakki ei passaa, pyhäinhäväistystä kammoksuvat äärilaidan shakkifanaatikot voivat pelata Battle Chessiä tavallisella kaksiulotteisella laudalla.

CD:llä on Battle Chessistä sekä Windows- että DOS-versiot ja lisäksi muutama demo Interplayn vanhoista tekeleistä. DOS-versio tukee joukkoa Super-VGA-kortteja sekä standardin mukaisia VESA-ajureita. VESA-tuki ontuu hieman, sillä VESA-ajurillakaan DOS-versio ei toimi Tseng Labsin näyttökortin kanssa ja taisteluanimaatiot jäävät näkemättä. Windows-versio luonnollisestikin toimii mainiosti näyttökortista riippumatta.

Pelin aikana soi suoraan CD-audiosta tuleva musiikki, joka vaihtuu siirrettävän nappulan mukaisesti. Osa ääniefekteistä tulee äänikortin kautta. Ääniefekteistä löytyykin sitten DOS-version ainoa todellinen munaus: alasvetovalikoissa roikkuvat enkelit pitävät kerrassaan järkyttävää mökää, siipien läpsyttely kuulostaa siltä kuin äänitysvaiheessa mikrofonia olisi hangattu hiekkapaperiin. Tuskaa lisää se, että enkeleiden korviaraastava mekkala ei ole missään suhteessa pelin muiden äänien voimakkuustasoon.

Battle Chessin vahvuuslukua on vaikea arvioida, näillä pelitaidoilla noviisitasollakin tuli turpaan niin että tukka pölisi. Kannattaa huomata, että vaikka puhetta ja efektejä piisaa, ei mikään muuta sitä että pohjalla on se iänikuinen shakkipeli, josta joko pitää tai ei pidä. Niinpä Battle Chessin arvo itse kullekin on suoraan riippuvainen omasta kiinnostuksesta shakkiin. Toteutuksena Battle Chess on huippulaatua ja ennakkoluulottomille shakinharrastajille Battle Chess CD:tä voi suositella lämpimästi.

90