Battleground Waterloo – Napoleonin viimeiset kiusaukset

Suosittu Battleground-sarja on edennyt jo kolmanteen osaansa, ja seuraavat kolme osaa ovat nekin kohta kaupoissa (Garriot, otapa oppia tahdista!). Edeltäjiensä tyyliin myös Waterloo on perinteinen heksapohjainen nappulansiirtelypeli: vuorotellen siirretään ja taistellaan, ja tietyistä karttaruuduista saadaan voittopisteitä, jotka yhdessä tappotilastojen kanssa määräävät taistelun voittajan.

Pienenä lisävivahteena on normaalia vuorotahtiin läimimistä maustettu edelleen jakamalla yksi vuoro useaan vaiheeseen. Ensin tehdään mahdolliset siirtymiset, sitten vastapuolen puolustusvaihe, oma hyökkäysvaihe, ratsuväen rynnäkkö ja lopuksi käsikähmät. Toimintojen jakaminen vaiheisiin aiheuttaa ainakin aluksi runsaasti päänsärkyä: esimerkiksi siirtymisvaiheessa voi tykistön valmistella siirtokuntoon mutta ei päinvastoin, ja vaihtaa rintamasuuntaa muttei muodostaa avoriviä. Vapaa muodostelman vaihto on taas sallittu ainoastaan puolustusvaiheessa, jossa ei taas saa vaihtaa rintamasuuntaa. Luulisi esimerkiksi taisteluneliön muodostamisen vievän enemmän aikaa kuin sen rintamasuunnan kääntäminen.

Käyttöliittymässä on muutamia kiusallisia puutteita, esimerkiksi ruudun automaattirullauksen puuttuminen. Yksikköjä kuvaavat miniatyyri-ikonit hukkuvat maastoon hienoista yksityiskohdistaan huolimatta. Käytännössä pelin pelaaminen vaatii Windowsin 1024x768-resoluution.

Taistelumekaniikka on hyvin mallinnettu. Johtajien vaikutus Waterloossa on suuri ja se kertautuu aina komentoportaassa alaspäin kuljettaessa. Käytännössä skenaarion menestyksekäs läpipelaaminen vaatii johtajien kierrättämistä taistelevien joukkojen keskuudessa henkeä nostattamassa. Hajaantumisen ja pakenemisen estäminen ovat aikakaudelle ominaisesti vaikeita hallita, pienikin huono onni saattaa aiheuttaa joukosta toiseen leviävän pakokauhun.

Puutteistaan huolimatta Waterloo on paras (ja lähes ainoa!) Napoleonin aikakauden strategiapeli ja se on opettelun jälkeen varsin mielenkiintoinen. Myös kaksinpeli on mahdollista, saman koneen ääressä vuorotellen, kaapelin tai modeemin välityksellä.

Päivitys versioon 1.02 korjaa useita Waterloon pelimekaniikan puutteita (tosin käyttöliittymään jää vielä korjattavaa, esimerkiksi johtajien vaikutusalueen tarkastelu) ja päätellen Talonsoftin voimakkaasta panostuksesta Battleground-sarjaan on myös uusia paikkoversioita luvassa. Suositellaan rankemman linjan Napo-strategeille.

85