Commandos 2: Men of Courage (Xbox) – Kommandot laatikossa

Commandos 2 on millintarkkaan hienosäätöön ja ajoitukseen perustuva toimintastrategia, jonka monipuolisuus on mahtunut konsoleille yllättävän hyvin.

Espanjalaisen Pyro Studiosin Commandos aloitti uudenlaisen toimintastrategiatyylin, jossa sotapeli oli rakennettu puzzlemaisen vaikeaksi ja tarkkaa säätöä vaativaksi. Pienen sotilasryhmän piti toimia saumattomasti yhteen ja käyttää omia erikoistaitojaan vihollisen ohittamiseen tai kuolo korjasi pelaajan.

Ensimmäinen Commandos oli itkunpurskahduksia aiheuttavan vaikea, mutta pelin viime talvena PC:lle ilmestynyt kakkososa helpotti toimintaa, monien mielestä jopa liikaa. Mukana oli myös paljon uusia ominaisuuksia ja hahmoja.

Samoihin aikoihin ilmoitettiin aikeista kääntää peli Xboxille ja PS2:lle, mikä nostatti monessa taloudessa epäileviä kulmakarvoja. Pikkutarkkaan isometriseen grafiikkaan ja monipuolisiin toimintoihin nojaava Commandos 2 tuntuu ensiajatukselta sopivan äärimmäisen huonosti konsoliympäristöön.

Se kelluu sittenkin

Ennakkotunnelmista huolimatta konsoli-Commandos yllättää positiivisesti. Se on uskollisen suora käännös PC-esikuvastaan eikä pelimekaniikkaan ole tullut suurempia muutoksia. Tehtävät ovat samat kuin PC-versiossa, ja tekemistä riittää mielenkiintoisesti Ranskan rannikolta Norjan vuonojen kautta aina Tyynellemerelle ja takaisin.

Periaatteena on hiljainen tappaminen, eivätkä sankarit yleensä pärjää suorassa tulitaistelussa vihollisille. Sotilaat osaavat tehdä vain tiettyjä asioita, mikä saattaa tuntua peliin ensimmäistä kertaa tutustuvasta hieman oudolta. Esimerkiksi vain pioneeri osaa purkaa ja asentaa miinoja, vain sukeltaja käyttää sukelluspukua. Kakkososassa miesten toimintoja on kuitenkin laajennettu. Lähes kaikki voivat lyödä vihollisen tajuttomaksi ja kantaa sidotun ruumiin pois näkyvistä.

Ruumiiden piilottaminen ja hiljainen eteneminen on tärkeää, sillä vihollisten tekoäly on hyvä. Sotilaat osaavat seurata maahan jääneitä jälkiä tai tulla tutkimaan nurkan takaa kuulunutta ääntä.

Padi täynnä käsiä

Toiminnot on ripoteltu padille ihailtavan sujuvasti. Padin jokainen nappi on käytössä, mutta toiminnot löytyvät pienen totuttelun jälkeen nopeasti. Kuvan liikuttaminen ja zoomaaminen tapahtuu oikealla tatilla, vasen liikuttaa valittua kommandoa. Vasemmalla liipaisimella vaihdellaan taistelu- ja toimintotilojen välillä. Taistelutilassa kommando voi käyttää aseita ja taistella käsin, toimintotilassa tutkitaan esineitä, kurkitaan ikkunoista ja muuta vastaavaa.

Koska Xboxissa ei ole hiirtä, täytyy toiminnan kohde tunnistaa muulla tavalla. Kun hahmo liikkuu, ilmestyy lähimmän kohteen päälle tilasta riippuen erilainen ilmaisin. Napin painalluksella hahmo tekee kohteelle valitun toiminnon. Ratkaisu on yksinkertaisen kaunis ja toimii käytännössä hienosti. Sama periaate on käytössä myös PS2-versiossa, eikä erillistä USB-hiirtä tueta.

Onnistunut käännös

Kokonaisuutena Commandos 2 toimii konsoleilla hämmästyttävän hyvin, eikä esikuvaan ole suurempia eroja. Television matala tarkkuus haittaa jonkin verran pienten esineiden tunnistamisessa, mutta kohteen esille nostava ilmaisin pelastaa paljon. Ulkoasultaan peli on sekä Xboxilla että PS2:lla kaunis ja äänimaailma on sopivan napakka. Tälläkään osa-alueella eroja PC-versioon ei ole nähtävissä.

Xbox-käännöksen yhteydessä mukaan on kuitenkin eksynyt ainakin yksi lapsus. Kun hahmoille valitsee ampumasektorin, pitäisi niiden jokaisen jäädä asentoon odottamaan vihollista. Konsoliversiossa voi kuitenkin käskyttää vain yhtä miestä, sillä toisen hahmon asettaminen valmiustilaan poistaa edellisen valmiustilan, mikä aiheuttaa muutamissa tehtävissä harmaita hiuksia.

PS2-versiossa on jouduttu tinkimään muutamista yksityiskohdista. Pikkujuttuna hahmojen päitä ei ole animoitu, mutta merkittävämpänä muutoksena kuvaa ei voi zoomata lainkaan ulospäin. Häiritsevin myönnytys on tehty vihollisten näkösektoriin, joka PC:llä ja Xboxilla mukailee ympäristöä. Jos katseen tielle esimerkiksi tulee tolppa, katvealue näkyy sektorissa. PS2-versiossa sektori pyörii koko ajan esteettä, eikä vihollisen näkökentän tarkkaa reunaa näe kunnolla. Tämä vaikeuttaa muutamia tehtäviä merkittävästi.

PC-versioon tutustumattomalle konsolipelaajalle Commandos 2 on taatusti erilainen pelikokemus, sillä yhtä vaativaa ja pikkutarkkaa toimintapuzzlea ei toista ole.

90