E3-messut: Kaksi konsolia, yksi voittaja

Ajassa

E3-messut

Kaksi konsolia, yksi voittaja

Xbox One lähti E3-messuille henkselit paukkuen, mutta poistui pää painuksissa.

Näytti siltä kuin Microsoftin ylimielisyys olisi kostautunut Los Angelesin vuotuisilla pelimessuilla. Amerikkalaisia konsolimarkkinoita hallitseva yhtiö esitteli uutuuskonsolin, joka antoi ihan liian monessa asiassa helpon erävoiton kilpailijalleen. Kansainvälinen pelilehdistö oli lähes yksimielinen arvioissaan, että Sony ja PlayStation 4 tyhjensivät E3-pajatson.

Vaikka kyse olisi vain mielikuvista, tosipelaajan silmissä Xbox One keskittyi ihan liian paljon tv-ominaisuuksiin ja ihan liian vähän tosipelaajien miellyttämiseen. Uusien pelien pakollinen verkkorekisteröinti ja käytettyjen pelien rajoittaminen voi osoittautua järkeväksi liiketoimintastrategiaksi, mutta pelaajaystävällistä se ei ole. PlayStation-leirissä ei tarvinnut tehdä muuta kuin teroittaa yleisölle, että ”me emme tee mitään sellaista”.

Taistelu pelaajien sydämistä ja mielistä oli lopullisesti hävitty, kun kävi ilmi, että Xbox One on jopa sata euroa kalliimpi kuin kilpailijansa. Hintavertailu lisävarusteista riisutun PS4-perusmallin ja Kinectillä varustetun Xbox One -paketin välillä ei kenties ole reilu, mutta sellaista on konsolisota.

Halo pelasti päivän

Imagotappioista huolimatta messuviikko ei ollut pelkkää tuhkan sirottelua Xbox Onen päälle, Xbox Onella oli sentään Pleikkaria runsaampi valikoima yksinoikeuspelejä. Remedy Gamesin ajan rakennetta purkava tieteisjännäri Quantum Break, Modern Warfaren tekijöiden mecharymistely Titanfall ja odotettavissa ollut Halo ennakoivat vahvaa debyyttivuotta Microsoftin konsolille. Vielä täksi jouluksi näistä kolmesta ei valmistu yksikään.

Konsolin lanseeraukseen valmistuvista yksinoikeusnimikkeistä tärkeimpänä voi pitää Forza Motorsport 5 -autopeliä. Sen ei tarvitse kuin näyttää jumalaisen kauniilta – mitä se jo onkin – ja suurin osa pelaajista on tyytyväisiä. Crysis 3:lla pallon pudottaneella Crytekillä on paljon todistettavaa verisellä Ryse: Son of Romella, jossa roomalainen sotilas kohoaa kenraaliksi. Sunset Overdriven sarjakuvaväkivalta jätti hieman hölmistyneen olon – tämänkö on tarkoitus myydä Xbox One -konsoleita?

Monialustapeleistä Microsoftin valttikortiksi paljastui upea sotaräiskintäpeli Battlefield 4, jonka lisäosat julkaistaan etuajassa Xbox Onelle. Siinä missä edellinen Battlefield jäi auttamatta b-luokan pelikokemukseksi konsoleilla, Xbox Onella Bäfä nelkku rullaa tasaisesti 60 ruutua sekunnissa – tai niin ainakin luvataan. Pelin visuaalisen yltäkylläisyyden huomioon ottaen se on todella vaikuttava suoritus.

Ihmissudet varastivat show’n

Suorituskykynsä osalta PlayStation 4:n ja Xbox Onen arvellaan olevan suunnilleen samalla viivalla, joten toistaiseksi pelien visuaalinen rima on enemmän pelinkehittäjien lahjakkuudesta kuin konsoliraudasta kiinni. Se ei estänyt PlayStation-leiriä revittelemästä Quantic Dreamin Beyond: Two Soulsilla, joka realistisesta grafiikastaan huolimatta on ”vain” PlayStation 3 -peli.

Nelos-Pleikkarin erikoisimmaksi yksinoikeuspeliksi paljastui The Order 1866. Se kuvaa modernin ajan pyöreän pöydän ritareita epämodernin ajan Lontoossa. Heillä on käytössään väärältä aikakaudelta peräisin olevaa teknologiaa ja vastassaan sumujen kaupungissa sikiäviä ihmissusia. Dishonoredista tykänneet ovat The Order 1866:n parissa epäilemättä kuin kotonaan.

Jos The Order 1866 vaikutti hieman oudolta, niin perinteistä pidettiin lujasti kiinni Final Fantasy XV:ssä, joka julistettiin PlayStationin yksinoikeuspeliksi. Kyse on yllättäen samasta pelistä, joka tunnettiin aiemmin Final Fantasy Versus XIII:nä. Final Fantasyn ohella Plegellä on kiinnitys toiseen japsiropeltamisen tukipilariin eli Kingdom Hearts III:een.

Ihmissusia ja japsifantasiaa saadaan odottaa vielä pitkään, sillä Xbox Onen tapaan PlayStation 4:n lanseerauksessa on pärjättävä astetta vähempiarvoisemmilla yksinoikeuspeleillä. Killzone: Shadow Fall on komean näköinen, mutta kolme Killzone-peliä myöhemmin tuskin kukaan odottaa tältä sarjalta enää liikoja. Knack on piirroselokuvatyyliin mekastavaa toimintaseikkailua, jonka päähenkilö on iso otus, joka kootaan pienistä palasista, Driveclub on Pleikkarin vastine Forzalle ja Infamous Second Son räjähtävää supersankaritoimintaa.

Jos PlayStation 4 pääsi maistamaan E3-messuilla voittajan glooriaa, niin voittoa hieman himmensi se, ettei konsolin yksityiskohdista kerrottu kaikkea. Suureksi kysymysmerkiksi jäi muun muassa PlayStation Plus -tilauksen merkitys. Messuilla epäiltiin laajalti, että moninpelit siirretään maksullisen Plussan taakse.

Rinnakkaiseloa

Mitä pienistä ja suurista konsolijulkistuksista jäi sitten käteen? Ainakin se, että edellistä konsolisukupolvea ei tapeta ainakaan heti. Wii mukaan lukien kuluttajilla on jopa 250 miljoonaa edellisen sukupolven konsolia. Se on yksinkertaisesti niin paljon, että pelifirmoilla ei ole taloudellista intressiä vetää niiltä tukeaan.

Täydellistä sukupolvenvaihdosta ei siis tapahdu vielä aikoihin, vaikka last genistä voi pian muodostuakin kirosana. Siihen asti voi huoletta odottaa, että melkein jokaisesta multiplatform-pelistä saadaan rumennetut versiot myös PS3:lle ja Xbox 360:lle.

Uuden sukupolven kannalta mielenkiintoisimmat yksinoikeuspelit siintävät kaukana tulevaisuudessa, tämä joulu mennään b-luokan kamalla ja monialustapeleillä. Paras mahdollinen versio Battlefield 4:stä, Watch Dogsista, Call of Dutysta tai Bungien Destinystä ei kuitenkaan ole huono diili, kunhan 400 tai 500 euroa uuden sukupolven konsolista ei ylitä kipurajaa.

Pc:n kannalta konsolisukupolvenvaihdos tietää hämmentäviä aikoja. Konsolivalmistajat toitottavat mielellään yksinoikeuksiaan, vaikka sama peli ilmestyisi myös pc:lle. Esimerkiksi Xbox Onen kuumottava Titanfall paljastui juuri tällaiseksi tapaukseksi.

Tuomas Honkala

PlayStation 4

Speksit: Kahdeksan ytimen AMD-prosessori, nopea AMD Radeon -näytönohjain, 8 gigatavua muistia, blu-ray-asema ja määrittelemättömän kokoinen kiintolevy.

Saatavuus: Vuoden viimeisellä neljänneksellä

Hinta: Arviolta 399 euroa

 

Xbox One

Speksit: Kahdeksan ytimen AMD-prosessori, nopea AMD Radeon -näytönohjain, 8 gigatavua muistia, blu-ray-asema ja 500 gigatavun kiintolevy.

Saatavuus: Marraskuussa

Hinta: Arviolta 529 euroa