Elk Moon Murder , The – Villi Kahjola

Anna Elk Moon on Santa Fen kuuluisin intiaaniruukkujen valmistaja. Eräänä aamuna hän kuitenkin löytyy murhattuna studionsa lattialta. Muutama hänen studiossaan olleista ruukuista on kadoksissa, joten murha vaikuttaa vain mönkään menneeltä ryöstöltä.

Santa Fen poliisipäällikkö antaa murhan selvittämisen kahden parhaan etsivänsä harteille. Valkoisen sankarin parina on intiaani, etsivä Night Sky, joka hoitaa kaiken keskustelun. Etsivillä on vain viisi päivää aikaa löytää syyllinen, sillä tämän jälkeen FBI astuu remmiin. Hommaa ei helpota yhtään se, että puolella kyläläisista tuntuu olleen syy murhata Anna, ja muutaman haastattelun jälkeen murha ei enää vaikutakaan yksiselitteiseltä.

Tarinan luonnissa on ollut mukana Villi Pohjola -sarjasta vastuussa oleva Sam Egan, ja sen huomaa. Santa Fen ihmiset ovat toinen toistaan skitsompaa porukkaa ja jokaisella tuntuu olevan luuranko komerossaan. Pelin juonesta kuitenkin puuttuu jännite lähes kokonaan, ja jäljelle jää lähinnä ovelta ovelle kiertelyä ja ihmisten haastattelua. Kaikki syyttelevät toisiaan ja etsivät kiertävät ympyrää jahdaten turhanpäiväisiä johtolankoja.

Sekuntikello tikittää

Kuten Spycraft, myös Elk Moon on videon ja skannattujen still-kuvien sekamuoto. Videorunko tuntuu olevan Sierralta pöllitty, sillä kuvan laatu jättää runsaasti toivomisen varaa ja liian usein video on pelkkää lähikuvaa haastateltavan naamasta, ja jatkuva näyttelijöiden nenäkarvojen ihailu saa heikkovatsaisimmat voimaan huonosti. Pelin näyttelijät ovat sentään ihan kohtuutasoa, ja onpa mukana myös Marc "Gul Dukat" Alaimo.

Paikasta toiseen siirrytään naksauttamalla pelikarttaa, ja jos perillä voi tehdä muutakin kuin kuulustella ihmisiä, se tehdään naksuttelemalla ruudulle ilmestyviä toimintavaihtoehtoja.

Suurimman osan ajasta vievät keskustelut. Pelaaja valitsee kysymyksensä parista vaihtoehdosta, kunnes hänellä ei ole enää mitään sanottavaa, jonka jälkeen hän näpertää esiin naurettavan elektronisen muistikirjan, jolla pidetään yhteyttä päämajaan. Lelullaan hän voi tilata labralta tuloksia, lukea viestejä ja selailla jo selville saamiaan asioita.

Elk Moon kompastuu pahasti järjettömään aikarajaansa. Koska sankareilla on vain viisi päivää aikaa ratkaista murha, luulisi heidän tekevän töitä niska limassa. Mutta ei, suuret työlleen uhrautuvat etsiväsankarimme eivät suostu työskentelemään yli kahdeksantuntisia työpäiviä, ja viiden jälkeen ei enää sormikaan värähdä.

Lisäongelmana kaikki tekemiset pienimmästä puhelinsoitosta lähtien vievät sankareilta vähintään vartin, joten työpäivät vilistävät lujaa pelaajan silmien ohi. Vinkkejä jakelematon juoni ei auta asiassa yhtään, ja pelin ratkaiseminen annetun ajan sisällä ilman ohjeita tuntuu mahdottomalta. En saanut syyllistä satimeen, vaikka aloitin pelin alusta lukemattomia kertoja. Ja hauskaa ei todellakaan ollut.

Elk Moon pyörii sekä Windows 95:ssa että Dosissa suhteellisen ongelmitta. Windows-versiolla oli tapana hyytyä aina silloin tällöin, eikä haastatteluiden uudelleen katselu onnistunut.

The Elk Moon Murder voisi olla hyvä peli, mutta se pilaa mahdollisuutensa tylsällä käsikirjoituksella ja idioottimaisilla aikarajoituksilla. Harmi sinänsä, sillä murhamysteereitä ei ole koskaan liiaksi. Tällaisena pelistä saa ennenaikaisen aivoveritulpan.

65