Far West (PC)

Far Westissä tutustutaan karjapaimenen elämän taloudelliseen puoleen tilanomistajan saappaissa. Taustajuonena kampanjassa on perinteinen lännentarina karjaparoneineen, kostoineen ja vastaavineen. Jokainen muutaman länkkärin nähnyt tietää heti missä mennään.

Hommana on kasvattaa mahdollisimman paljon sarvipäitä ja myydä ne karjakauppiaalle. Apuna tässä on taidoiltaan vaihteleva ja kehittyvä joukko karjapaimenia sekä tarvittaessa sudenmetsästäjiä. Taitoja ei tosin kamalasti ole ja niiden kehittyminen, tai vaikutukset, jäivät suuremmin huomaamatta.

Laitumet vaihtelevat kantokyvyltään ja uusiutumiskyvyltään, joten suurtila vaatii useampia aterianiittyjä. Lehmipojat eivät tee mitään ilman kahvia ja papuja, joten niitäkin on hankittava ja muutenkin pidettävä talous kunnossa. Tämän ohessa voi karja-aitausta laajennella ja rakennella isompia rakennuksia ylläpitämään tilan perustoimintoja.

Kampanjan edetessä vastaan tulee susia, desperadoja, intiaaneja ja vihamielisiä karjaparoneja eli kaikkea lännenkuvaston kantakamaa. Maasto on sopivan ankeaa, äänissä ja etenkin musiikeissa on spagettiwesternihenkeä. Tekijät ovat opiskelleet läksynsä ja saaneet peliin aidonoloista tunnelmaa.

Suurin ongelma on, että sisältö on unohtunut. Keskivertokampanjan tehtävä tai skenaario menee niin, että ostetaan yksi laidun, jollei sellaista ole valmiina. Pistetään sarviniekat laiduntamaan ja lisääntymään karjapaimenten ohjaamina. Siinä välissä rahdataan laitumelle tarvikkeita, merkitään karjaa omaksi ja aina välillä käydään hankkimassa kourallinen dollareita karjakauppiaan luona. Tarvittaessa palkataan lisää apulaisia ja sudenmetsästäjiä, ostetaan tarvikkeita, ja myöhemmin lahjoitetaan rahaa kirkolle ja tuetaan sheriffin toimintaa pikku lahjuksin.

Joku on vain unohtanut ajan nopeuttamisen: suurin osa pelistä menee odotellessa. Peli toimii sinällään sujuvasti, mutta kaikki tapahtuu todella hitaasti ja peli ei tunnu edistyvän millään. Karjapaimen kävelee ulos, satuloi hevosen ja ratsastaa laitumelle. Siinä ajassa on jo syntynyt viisi vasikkaa. Peliajan viittä kuukautta vastaa noin kolme tuntia pelaamista.

Oikeastaan Far West on todella onnistunut simulaatio karjaparonin elämästä. Ongelma on vain siinä, että minä en keksi, miten kukaan täysijärkinen haluaisi pelata sitä ja vielä näin tylsästi toteutettuna.

72