FIFA 97 – Insinörttipäivitys

Jalkapallopelien uutta sukupolvea edustanut FIFA 96 valtasi vuosi sitten jalkapallomarkkinat ennennäkemättömän realistisella toteutuksellaan vaihtuvine kamerakulmineen ja puhuttuine selostuksineen. Suursuosikki on nyt saanut jatkajan FIFA 97:stä, johon kohdistuukin todella suuria odotuksia.

Vuoden aikana FIFA on odotetusti käynyt läpi kosmeettisia uudistuksia. Pelaajat on nyt Actuan tapaan toteutettu polygoneilla, ja niitä on jonkin verran suurennettu. Taustagrafiikoita on paranneltu ja selostusta on monipuolistettu lisäämällä selostamoon asiantuntijakommentaattori. Käytännössä ukkojen pulinat ovat tietenkin yhtä tyhjänpäiväisiä kuin ennenkin, mutta tuovat kuitenkin sopivasti lisää tunnelmaa.

Pelillisistä uudistuksista merkittävin on hallijalkapallon lisääminen tavallisen rinnalle. Halliversiossa kenttä on tuntuvasti pienempi, joukkueissa on vain viisi kenttäpelaajaa, ja sivu- ja päätyrajojen sijasta kenttää reunustavat seinät, joiden kautta palloa voi pelata.

Taktisella puolella joukkueensa sijoitteluun kentälle voi vaikuttaa hieman entistä enemmän, minkä lisäksi pikku-uudistuksina mukana ovat päivitetyt joukkuekokoonpanot sekä muutama uusi maajoukkue. Seurajoukkueita voi tästedes pitää ajan tasalla siirtojärjestelmän avulla, jolla valmiita pelaajia voi siirrellä seurajoukkueesta toiseen.

Rahalla saa ja Pentiumilla pääsee

FIFA 97:n kosmeettiset uudistukset ovat kuitenkin johtaneet siihen, että peli on tehty vain ja ainoastaan Pentiumeille. Uudessa versiossa ei nimittäin ole lainkaan alempaa resoluutiota, vaan grafiikka on yksinomaan korkean resoluution SVGA-grafiikkaa. Tämä rajoitus ärsyttää jo turhuutensakin vuoksi, sillä tuskinpa vanhojen lo-res-grafiikoiden säilyttäminen olisi juuri ohjelmoijien urakkaa kasvattanut.

Teoriassa '97 pyörii kyllä 486:ssakin, mutta vain teoriassa: testikokoonpanolla peli nyki jo niin pahasti, ettei siitä saanut läheskään kaikkea iloa irti. Pientä nopeutusta saa vähentämällä kentän yksityiskohtatasoa ja poistamalla katsomon, mutta silti FIFA 97 on ja pysyy tahmaisena.

Hitaammallakin koneella edes jossain määrin siedettävää pelattavaa on hallijalkapallo, jossa pienempi kenttäkoko ja pelaajamäärä tekevät liikkeestä edes hieman nopeampaa. Käytännössä 486:n omistajat voivat kuitenkin unohtaa ajatuksen FIFA 97:n hankkimisesta.

Sama herkku uusissa kuorissa

Kaiken kaikkiaan FIFA '97:ään on hankala suhtautua uutena pelinä, kysymyksessä on pikemminkin '96:n Pentium-päivitys. Uutena pelinä '97 olisi kuitenkin saanut tarjota enemmän uutta pelillisellä puolella, nyt hallijalkapallo on käytännössä ainoa todella mainittava uudistus. Vaikka FIFA 97 onkin mainio jalkapallopeli, se ei ole pakko-ostos juuri muille kuin niille Pentiumin omistajille, joilla ei ole entuudestaan '96:tta, sillä kannattaa harkita tarkoin onko järkevää käyttää satalappusiaan uudistettuihin ulkokuoriin.

Sopivalla konekokoonpanolla FIFA 97 on eittämättä tämän hetken paras jalkapallopeli. Sen tekijät vain ovat syyllistyneet yhteen pelien tämän hetken suurimmista helmasynneistä, eli näyttävyyteen on panostettu pelattavuuden kustannuksella.

87