FireForce – Kylmää terästä

Navy Seals on vuonna 1962 perustettu Yhdysvaltain armeijan erikoisjoukko-osasto, joka on erikoistunut salaisiin ja arkaluontoisiin sotaoperaatioihin, kuten panttivankien pelastamiseen ja sabootaasiin. Nyt tähän kovaan joukkoon liittyminen on mahdollista jokaiselle amigistille, kiitos FireForcen. Ei tarvitse kuin lisätä nimi palveluslistaan ja niin alkaa 12 tehtävän mittainen palvelus vänrikin natsoilla. Vain "ruoka" ja "majoitus" puuttuvat tästä toimintasimulaatiosta.

Hahmon voi tallentaa levykkeelle ja miksei samalla vaikka useammankin, sillä rosteriin mahtuu kaikkiaan kuusi kommandoa. Päivärutiiniin kuuluu muun muassa panttivankien pelastamista, salamurhia, salaisten asiapaperien varastamista ja SAM-ohjusten tuhoamista. Tehtävistä annetaan lyhyt selonteko, jossa ilmoitetaan tavoitteet ja maastotyyppi. Lisäksi mainitaan hakupaikka, jonne helikopteri saapuu noutamaan sotilasta tietyn ajan kuluttua. Jos paikalla ei olla ajoissa, tulee sodassa kadonneiden listaan uusi merkintä.

Kommando pystyy kantamaan vain rajoitetusti tavaraa, joten aseistus on valittava huolella. Tarjolla on rynnäkkökiväärejä ja muita tuliaseita, kuhunkin käyviä lippaita, kranaatteja, muoviräjähteitä, LAW-kevytsinko sekä ensiapupakkaus. Kun kaikki on valmista, helikopteri jättää sotilaan tehtävän aloituspisteeseen.

Ota oppia, Rambo!

Toiminta on kuvattu sivulta tavallisen räiskintäpelin tapaan. Kommando juoksee juohevasti ilotikun opastuksella ja aseet valitaan funktionäppäimistä. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole rynniä silmittömästi ja räiskiä mielipuolisesti. Sellaisella pelityylillä ei FireForcessa pitkälle pötkitä, sillä pelissä vaaditaan taktista otetta. Tehtäviä on harjoiteltava, jotta parhaimmat etenemistavat ja toimintastrategiat tulisivat tutuiksi.

FireForcessa on otettu huomioon asioita, jotka monista samantyyppisistä peleistä puuttuvat. Yksi niistä on se, että toiminta ei ole rajoitettu vain näkyvään alueeseen. Kuvaruudun ulkopuolellakin olevia sotilaita voi ampua ja muutenkin pelimaailma toimii poikkeuksellisen todentuntuisesti.

Kommando ei voi ampua juostessaan, vaan pysähtyy ja nostaa aseensa realistisesti olalle. Lisäksi piipun voi suunnata ylös tai alas, jotta lyijy purisi talojen katoillakin lymyileviin sotilaisiin. Myös kranaatin heittosuunnan voi säätää. Vastustajat osaavat kuitenkin samat temput ja ovat muutenkin kohtalaisen älykkäitä. Ainoastaan maassa ryömimistä ja veitsen heiluttelua ne eivät hallitse.

Vihollissotilaat vaativat useampia osumia ennen lyyhistymistä sotatantereelle, jolloin heiltä voi varastaa lippaita ja muuta tavaraa. Vaikka oma energiapylväs näyttää pitkältä, tarvitaan vain muutama hyvin tiensä löytänyt luoti ja kommando on enää tilastomerkintä kaatuneiden listassa.

Lopussa kiitos seisoo

Onnistuneen tehtävän jälkeen pelaajan suoritus arvioidaan sadan pisteen taulukolla ja tuloksen mukaan annetaan kunniamerkki. Joka toisen suoritetun operaation jälkeen seuraa ylennys. Kaikki tiedot tallentuvat roster-levykkeelle, ja jos sattuu niin ikävästi, että hahmo kupsahtaa tai myöhästyy hakupaikalta, tilastomerkintä on kylmästi K.I.A tai M.I.A. Tätä voi paeta vain resetoimalla koneen. Jos sen sijaan tehtävän kuluessa huomaa, että parantamisen varaa on, palauttaa ESC tehtävää edeltäneeseen aikaan. Erittäin käytännöllistä harjoittelun kannalta eikä mitään menetetä.

Vaikka FireForcen grafiikka on kovin karun näköistä, toimii se erinomaisesti. Kommandon animaatio on monipuolista ja aseet todellakin ovat erinäköisiä. Erittäin näyttävää on yötehtävässä pimeyden turvin ryömiä vihollissotilaan jalkojen juureen ja viiltää kurkku auki. Paneutuminen yksityiskohtiin hallitsee koko ulkoasua. Myös ääniefektit ovat realistisia.

FireForce on kaikin puolin onnistunut peli. Se on erittäin pelattava, hyvin tasapainoitettu ja haastava sekä kerrassaan nautittava. On mieltä lämmitävää, että pieni, tuntematon pelifirma yllättää positiivisesti pelillä, jolta ei ennakkoon odottaisi mitään. Toivottavasti ICE julkaisee lisätehtäviä, sillä tusina saattaa loppua kesken juuri kun on päässyt vauhtiin. Sota ei ole leikkiä, mutta tässä muodossa se ei vahingoita ketään, joten FireForcesta on oikeus nauttia täysin rinnoin.

90