Football Ltd – Manageripelaajan deja vu

Kuluneen puolen vuoden aikana uusia manageripelejä on ilmaantunut markkinoille kuin sieniä sateella _ valitettavasti laadun kustannuksella. Ainoa ilahduttava yllätys oli On The Ball, muut ovat olleet kuin harmillisia hyönteisiä: Tuskin olet yhden ehtinyt litistää kun seuraava jo inisee korvan juuressa.

Rajoja rikkoviin uudistuksiin ei pyri myöskään Oceanin uutukainen Football Ltd. Peli mainostaa keskittyvänsä joukkueen johtoon kokonaisvaltaisesti, ja lupaa muun muassa kilpailijoitaan monipuolisempaa taloustoimintaa, urheilullista puolta kuitenkaan unohtamatta. Missäköhän olen mahtanut kuulla tuon lauseen aikaisemmin...

Ohjekirja on jaettu mahtipontisesti kolmeen erilliseen vihkoon: Ensimmäisessä neuvotaan alkuun, toisessa käydään peli läpi valikko valikolta, ja kolmannessa jaellaan talousvinkkejä. Erityisesti kakkosmanuaaliin on syytä perehtyä, sillä informaatiota on jälleen jaossa tukkukaupalla. Pienen totuttelun jälkeen yleisimmät toiminnot kuitenkin löytyvät siedettävällä nopeudella.

Urheilupuolella voi sijoitella pelaajat kentälle, määrätä syöttöjen suuntia ja pituuksia ja määritellä samalla, kuinka levitettyä peliä joukkue pelaa. Lisäksi voi määritellä, siirrelläänkö palloa maata pitkin vai ilmassa.

Talouspuolella pelaaja päättää kentänlaidan mainostilasta, fanitavaran myynnistä, pr:ään käytettävistä varoista, sekä kotistadionin uudistuksista _ kaikki tuttua jo Premier Managereista. Uutena toimintona on rahojen sijoittaminen joko osakkeisiin (aitoon kasinopelityyliin riskialtista touhua) tai kiinteistöihin, tai yksinkertaisesti pankkitilille. Rahaa voi ansaita jopa jonkinlaisella vakioveikkauksen ja pitkävedon välimuodolla, jossa pääsee hyödyntämään asiantuntemustaan.

Nuo pikselimiehet pienine palloineen

Pelaajilla on ainoastaan kolme perusominaisuutta: kunto, tekniikka ja kestävyys. Erillisen valikon takaa saa näkyviin myös syöttötaidon, nopeuden ja laukaisutaidon, mutta joukkuekokoonpanoa muodostettaessa mainitut kolme perusominaisuutta ratkaisevat. Oman joukkueensa lähtökohdan voi määritellä vapaasti. Paitsi että saa valita joukkueen aloitusdivisioonan, saa myös määrätä sen sijoittumisen taidoissa divisioonan sisällä joko kärkikolmannekseen, loppupäähän tai keskikastiin. Helpoksi peliä ei voi luonnehtia, sillä edes valioliigan kärkikolmanneksessa peli ei ollut mitään maaleilla tanssimista.

Ottelutoteutus tuo valitettavasti mieleen Premier Manager 3:n surullisenkuuluisan kenttänäkymän. Kahden millin mittaiset pikseliukot alkavat vipeltää pitkin kenttää hiekanjyvän kokoisen pallon perässä "vaaralliseksi" tulkitun tilanteen osuessa eteen. Laukauksista tai kulma-, vapaa- tai rangaistuspotkujen kaltaisista erikoistilanteista näytetään omat tuhruisella grafiikalla toteutetut animaationsa, joita näyttää olevan peräti puoli tusinaa. Ottelua ryydittävät taustalta kuuluva lähinnä radion kanavanhakua muistuttava kohina, sekä maalilaukauksissa autonrenkaan tyhjenemiseltä kuulostava pihahdus korvia särkevällä volyymillä. Valikoihin on tietenkin vielä tungettu "musiikkia", jota eivät kenenkään korvat kestä niin voimakkuuden kuin laadunkaan puolesta.

Kenttätoteutus on kerta kaikkiaan liian pieni, jotta siitä saisi selvää. Ennakkoon suunnitelluista taktiikoista ei liiemmin ole iloa, kun pallon liikkeitä on vaikea hahmottaa mikroskooppiselta kentältä. Karkeita ja itseääntoistavia animaatioita ei paria ottelua pidempään jaksa katsoa.

Raha ei haise

Football Ltd hakkaa ottelutoteutuksessa Premierin nipin napin, mutta on silti niin puiseva, etteivät ottelut juuri jaksa kiinnostaa. Talouspuoli sentään toimii hieman paremmin. Mainostilan myynti on täsmälleen samanlaista kuin Premierissäkin, paitsi että myyntitilaa on kentänlaidan lisäksi pelaajien paidoissa. Myös televisiointioikeuksista saa rahaa.

Stadionin suunnittelussa vaihtelua on enemmän, perinteisten penkkien, valonheitinten ynnä muiden ohella stadionin lähelle voi rakentaa nakkikioskeja, ravintolan, parkkipaikan, paremmat liikenneyhteydet tai vaikka keilaradan. Nämä kaikki tuottavat lisää rahaa mikäli katsojia on tarpeeksi. Katsojalukuihin puolestaan voi vaikuttaa aktiivisen pr-toiminnan avulla.

Sijoitusmahdollisuudetkin ovat varsin mielenkiintoisia, tosin rahojen tallentaminen pankkitilille tuntuu hieman hassulta erillisenä valintana _ tuskinpa valioliigan joukkueet normaalistikaan säilyttävät varojaan käteisenä managerin työhuoneessa.

Kierrätystä

Joitain mukavia uudistuksia Football Ltd sentään tarjoaa. Mukana ovat tärkeät, mutta aikaisemmista managereista puuttuneet harjoitusleirit erihintaisina ja -tasoisina. Talouspuolikin toimii enimmäkseen kelvollisesti.

Kuitenkin peli kärsii samasta helmasynnistä kuin niin monet muutkin viimeaikaiset manageripelit _ jos itse ottelutoteutus mättää, ei pikkuideoista juuri ole hyötyä. Football Ltd:n urheiluosuus on yksinkertaisesti niin tylsä, että mielenkiinto koko tuotetta kohtaan sammuu alta aikayksikön. Perustoteutukseltaan peli on lähinnä vanhojen manageripelien ominaisuuksien kierrättämistä parilla omalla idealla höystettynä. Kuka tekisi manageripelin, joka olisi samanaikaisesti toimiva ja tarpeeksi monipuolinen?

75