Full Tilt! 2 Pinball – Se pyörii sittenkin

Full Tilt! 2 on perinteinen flipperi, jossa tietokoneistumisen mahdollistamilla mahdottomuuksilla ei ilakoida. Ottaisipa joku riskin, ja päästäisi kerrankin mielikuvituksensa valloilleen...

Valtaosa flipperien viehätyksestä perustuu pelin tönimiseen ja tyrkkimiseen, ja niinpä emuloitu töniminen ei tunnu aidolta niin kauan, kun pelin mukana ei tule pöydän reunaan pultattavaa erikoisohjainta. Pikku pikku pelialueen siirtyminen pari pikseliä ruudulla ei oikein säväytä, jos thunk-efektikin on jäänyt pois.

Tilt 2 mainostaa kolmiulotteisuutta ja vierityksen puutetta hyvinä puolinaan. Kolmiulotteinen esitystapa tietokoneflipperissä on kuitenkin kaksipiippuinen juttu. Tottakai se näyttää aidommalta kuin normaali ylhäältä kuvattu, vierivä pelialue, mutta pelattavuus vetää mielestäni pidemmän korren 2D-näytöllä. Kenttien ylälaidat ovatkin paikoin kaukana esimerkiksi Pinball Illusionsin selkeydestä.

Flipperipöytiä on kolme. Alien Dazessa teemana on 50-luku ja lentävät lautaset, Mad Scientistissa hullu tiedemies häärää hirviöineen ja Captain Herossa punatrikoinen supersankari näyttää rikollisille taivaan merkit WhackBonk-efektien säestämänä.

Alien Daze on suosikkini, sillä sen ulkoasu on täydellisessä symbioosissa musiikin ja äänien kanssa. Mad Scientist on sekin ihan jees, mutta Captain Herossa mennään metsään: kammottava jazzmusiikki yhdistyy hirveisiin ääniefekteihin ja rumaan kenttään.

Pöytää voi tyrkkiä kolmeen suuntaan, mukana on multiball-toiminto ja pallon pomppiminen on realistisen oloista. Grafiikka on renderoitu erikseen 640x480, 800x600 ja 1024x768-tiloille, ja peli on hienon näköinen kaikissa kolmessa resoluutiossa. Musiikki soi niin haluttaessa CD:ltä ja ääniefektit raikuvat stereona. Peli ei asennuksen jälkeen vaadi CD:tä toimiakseen.

Ohjausnappien valinta on liian rajoittunutta. Peli ei tee eroa esimerkiksi oikean ja vasemman control-napin välillä. Lisänumeronäppäimistöäkään ei saanut toimimaan, joten pelatessa käsiä joutui pitämään liian likellä toisiaan, mistä tuli jotenkin mikkihiirimäinen olo.

Tiltiä pelaa mielellään, mutta ei todellakaan minimikoneeksi ilmoitetulla 486:lla. Tunnelma oli katossa, kun peli koko ajan nyksähteli pelin ladatessa uutta ääniefektiä tai vastaavaa. Kaiken lisäksi vanhoilla GUS-ajureilla peli hyytyi, vaikka käsittääkseni Windowsin pitäisi poistaa moiset ongelmat...

Full Tilt! 2 on ajanmukaisella PC:llä hyvä peli. Jos olisi valittava vain yksi flipperi, se voisi hyvinkin olla tämä.

87