Game of Thrones Episode 1: Iron From Ice - Mit Blut und Eisen

Toimintakohtauksissa hakataan nappulaa ja vispataan kursoria vihollisen yleiseen suuntaan.

Kun kaksi sukua taistelee taistelee rautapuubisneksen hallinnasta, ei enää riitä, että on kaunis ja rohkea.

Game of Thrones eli Valtaistuinpeli: fantasiakirjasarja, joka kulttuuri-ilmiönä haastaa jo itseään Sormusten herraa. Ja siitä tehty HBO:n laatusarja, joka laadusta, seksistä ja väkivallasta  huolimatta tavoittaa myös suuren yleisön.

Telltalen lisenssiseikkailu Game of Thrones on suosiollisten tähtien alla syntynyt.

Paina Y ollaksesi surullinen.

 

Aateluus velvoittaa

Kun Telltale ensimmäistä kertaa julkisti tulevan Game of Thrones -seikkailunsa, oli Futuraman Fry ja setelit -meemille töitä netin nörttipalstoilla. Westerosin juonittelun, selkäänpuukotusten ja yllättävien käänteiden fantasiamaailma oli kuin luotu dialogia ja vaikeita päätöksiä korostavaa Telltale-peliä varten. Mutta voiko studio mitenkään lunastaa raudanlujia odotuksia?

Nimittäin pelimaailman tämän hetken terävin tarinaniskijä Telltale Games on viime matseissaan lyönyt pelkkiä kunnareita.

Maailmanloppudraama The Walking Dead ja filmnoirahtava satuseikkailu Wolf Among Us ovat genrensä mestariteoksia, joiden niskaan sataa palkintoja ja kriitikoiden ylistystä. Aika hyvin firmalta, jolla vielä neljä vuotta sitten oli plussasarakkeessa vain onnistunut komediaseikkailu Sam and Max sekä vino pino heikompaa lisenssiroinaa.

Telltale on äkillisen menestyksensä siivittämänä lyönyt monta rautaa tuleen. Kaksi uusinta sarjaa, Tales From the Borderlands ja Game of Thrones, saivatkin avausjaksonsa lähes samanaikaisesti. Vaan kärsiikö draamaseikkailujen laatu määrän lisääntymisestä?

Varoituksen sana: koska Telltalen peli sijoittuu tv-sarjan kolmannen tuotantokauden ja kirjasarjan kolmannen osan jälkeiseen aikaan, siitä ei voi puhua ilman näitä edeltäviä tapahtumia koskevia juonipaljastuksia. Jos et ole lukenut kirjoja tai katsonut sarjaa, lopeta lukeminen tähän.

Natalie Dormerin kasvot ovat digitaalisena teräväpiirteisemmät kuin livenä.

 

Pohjoinen muistaa tuon

Jos Tulen ja jään laulua ei ole kuullut, on turha koskea Telltalen uutukaiseen, sillä se edellyttää yleisöltään tarinan taustojen vankkaa tuntemusta. Mitään Valtaistuinpelin laajemmasta juonesta ei selitetä pelin aikana, pelin sisäinen tietokantakin keskittyy lähinnä Telltalen lisäyksiin tv-sarjan maailmaan. Siis kirja käteen tai televisio auki! Viisas valitsee molemmat.

Kotimainen pienkustantamo Kirjava on tehnyt erinomaista, joskin hidasta työtä, ja Valtaistuinpelin kaikki julkaistut osat löytyvät suomeksi lähimmästä kirjakaupasta. Kulttuuria pitää tukea tai se loppuu.

Telltalen Game of Thrones alkaa tv-sarjan kolmannen tuotantokauden miekkamyrskyisän loppuhuipennuksen jälkiliukkailta. Seitsemästä kuningaskunnasta pohjoisin on kaaoksessa metsään menneen vapaussodan jäljiltä. Vanha järjestys on murrettu ja uutta jöötä pitää Boltonin suvun verenhimoinen äpärä Ramsay Nietos.

Poliittisena pelinappulana Pohjoisen uusjaossa on kova ja tulenkestävä rautapuu, jota kuningaskunta tarvitsee laivoihinsa. Westerosin suurinta rautapuumetsikköä hallitsee Starkien riveissä taistellut Forresterin suku, jonka vesat ovat tarinan päähenkilöitä. Forrestereita vastassa on vanha verivihollinen, Spectran, äh, Whitehillin suku, joilla on Boltonin tuki takanaan.

Koska Forresterit mainitaan yhdessä lauseessa Lohikäärmeiden tanssissa ja näiden kahden suvun jäsenet ovat kokonaan uusia hahmoja, tarinoiden kertomiseen on Telltalella  melko vapaat kädet. Tv-sarjan tähdet heittävät cameokeikkaa lavan laidalta, mutta estradi on annettu Forrestereiden selviytymistaistelulle.

Ratkaisu olisi muuten oivallinen, mutta sen antamasta vapaudesta ei Iron From Icessa ole otettu läheskään kaikkea irti. Forresterin suku on kuin arasta fanifiktiosta repäisty hiilikopio Starkeista: on vakava ja viisas isähahmo, velvollisuutensa tunteva äiti, sotilaana lupaava vanhin poika ja perijä, tämän hyljeksitty nuorempi veli, äkkiä aikuistumaan sysätyt nuoremmat lapset ja Kuninkaansataman juonitteluihin sotkeutunut tytär. Toivoa sopii, että perhe löytää oman identiteettinsä tulevissa episodeissa, sillä nyt mennään liikaa tv-sarjan kakkoskauden jättämiä uria.

Kierrätyksestä huolimatta Pseudostarkit ovat samaistuttavia hahmoja, joille ei soisi koituvan mitään pahaa. Valitettavasti tämä on Game of Thrones, ja helläsydämiseltä peli lyökin nopeasti luun kurkkuun.

Ramsay Nietos sen parhaiten sanoi: “Jos odotat tältä onnellista loppua, et ole ollut hereillä”.

Elämän ja hengen kysymysten äärellä.

 

Valar dohaeris

Telltalen pelimoottorin sarjakuvamainen yleisilme on tällä kertaa vedetty maalauksenomaisen filtterin läpi. Temppu antaa maailmalle pastellinsävyisen yleisilmeen, joka toimii hahmojen kohdalla, mutta tekee ympäristöstä välillä ihmeellistä suttua. Telltalen helmasynniksi jäänyt kömpelö animaatio häiritsee erityisesti toimintakohtauksissa, joissa hengenkin edestä juostaan kuin keppi suolessa.

Telltalen totuttuun tapaan pelin ohjaustuntuma on parhaimmillaankin kankea, mutta ajaa asiansa. Nopeista QTE-kohtauksista selviäminen on hieman helpompaa padiohjaimella, mutta näppäimistölläkin pärjää kyllä hyvin.

Toiminta, ongelmanratkonta ja ympäristön tutkiminen jäävät Iron From Icessa vähäpätöiseen asemaan, sillä leijonanosa peliajasta kuluu dialogiin. Mikäs siinä, sillä käsikirjoitus on taas ensiluokkainen. Game of Thronesiin oleellisesti kuuluvat kaksintaistelut sanan säilällä on tuotu interaktiiviseen ympäristöön loistavasti.

Roolisuorituksilla ei ole mitään hävettävää lähdemateriaalin rinnalla. Pelin omat näyttelijät hoitavat hommansa kotiin varmalla ammattitaidolla, eivätkä vierailevat tv-tähdetkään tee sunnuntaityötä. Erityisesti Lena Headey hoitaa Cersein roolinsa veret seisauttavan jäisesti.

Telltalen peli on selkeästi suunnattu tv-sarjan katsojille ja lähinnä peesaa sen tapahtumia. On siis turha odottaa peliltä Telltalen omintakeista näkemystä George R. R. Martinin Westerosiin, sen lohikäärmeet tanssivat HBO:n pillin tahtiin.

Telltalen osaamisen tuntien on kuitenkin sääli, jos pelin suurimmaksi saavutukseksi jää vain hyvä imitaatio tv-sarjasta. Walking Dead ja Wolf Among Us onnistuivat vapauttamaan itsensä lähdemateriaalin kahleista ja tekemään jotain aivan omaansa, mutta Game of Thrones vaikuttaa toistaiseksi ujommalta yritykseltä.

Peter Dinklage palaa pelirooliin ja tällä kertaa vähän henkevämpänä kuin Destinyssä.

 Valta varjona lankeaa

Loppupeleissä Game of Thronesin kohtalon päättää se, kuinka kouriintuntuvia omien päätösten seuraukset tulevissa episodeissa ovat. Iron from Icen noin kahden ja puolen tunnin keston aikana jokainen päätös tuntui merkittävältä ja aiheutti aitoa stressiä, mutta niiden todelliset seuraukset jäivät vähäisiksi. Tehdyt päätökset kuitenkin petaavat mielenkiintoista jatkoa Forresterien tarinalle.  Fiilis tuskin kestää, jos kaikki jatkossa nollataan.

Game of Thrones jos mikä kaipaa mahdollisuutta siihen, että pelaaja voi aidosti epäonnistua ja menettää päätöstensä seurauksina kaiken. Jotta tämä toimii, tarvitaan tietty myös onnistumisen mahdollisuus. Aidoissa vaihtoehdoissa Telltale ei ole tähän mennessä loistanut, vaikka hallitseekin vaikuttamisen illuusion.

Telltale on todistanut osaavansa tuhota kaiken yleisölle rakkaan näiden silmien edessä kuin itse vanha veriparta Martin konsanaan, mutta näissä tragedioissa on aina ollut fatalistinen puolensa. Kurjimmat tapahtumat Walking Deadeissa olivat pelaajan päätöksistä riippumatta enemmän tai vähemmän väistämättömiä.

Tästä armottomuudesta saadaan esimakua jo Iron From Icessa. Peli lyö palleaan jo ekan episodin loppuhuipennuksessa, ja kusee mudassa henkeään haukkovan pelaajan päälle. Hyvät teot eivät Westerosissa jää rankaisematta. Iron From Icen dramaattinen päätös on silti väistämätön, sillä pelaaja voi vaikuttaa vain siihen vievään polkuun, ei itse määränpäähän.

Aika näyttää, onko Telltalella kanttia ja osaamista rakentaa Game of Thronesiin aitoja vaihtoehtoisia tuloksia, vai jäävätkö muutokset kosmeettisiksi. Iron From Ice jätti kuitenkin odottamaan innolla jatkoa. Toiset jääzombeineen Telltalen periköön, jos jatkoa saa odottaa yhtä kauan kuin Wolf Among Usissa!

 

Game of Thrones Episode 1: Iron From Ice

Telltale Games

Testattu: PC

Saatavilla: Playstation 3 ja 4, Xbox 360 ja One, Apple OSX ja iOS

Muuta: julkaistaan kuutena episodina

Ikäraja: 18

85