Google käynnistää Stadia-pelipalvelun 2019

Google paljasti GDC:ssä pelaamiseen keskittyvän Stadia-suoratoistopalvelunsa. Pelit pyörivät Googlen palvelimella ja pelaajalle lähetetään pelkkää videokuvaa, minkä ansiosta pelaaminen onnistuu liki millä tahansa Chrome-selainta tukevalla laitteella. 

Pilvipalvelun ideana on tarjota näyttävää grafiikkaa oman pelikoneen tehoista huolimatta. Stadia pystyy pyörittämään peliä 4K-tarkkuudella 60 ruutua sekunnissa HDR-tuella. Toinen tärkeä ominaisuus on pelikokemuksen jakamisen helppous. Youtube-videosta voi hypätä linkin kautta suoraan Stadiaan pelaamaan samaa peliä. Striimistä pääsee liittymään jopa täsmälleen samaan peliin.  

Mukana olevia pelejä tai julkaisijoita ei vielä listattu, mutta palvelu esiteltiin Assassin's Creed Odyssey -teemalla. Toistaiseksi vain Doom Eternal on julkistettu alustalle. Palvelussa ei ole tarkoituksena pyörittää pelkästään muiden julkaisemia pelejä vaan Google on perustanut Stadia Games and Entertainment -osaston, jota vetää Ubisoft Toronton perustanut ja muun muassa Assassin's Creed -sarjaa tehnyt Jade Raymond.

Google alkaa myydä myös Stadia-padia, mutta Stadia tukee monipuolisesti kaikkia muitakin ohjaimia. Jos ohjain toimii nyt koneessa, se todennäköisesti toimii myös Stadiassa.  

Stadia-farmikoneen laskentatehoksi ilmoitetaan 10,7 teraflopsia, mikä olisi tuplasti PS4- ja Xbox One -konsoleiden karvahattumalleihin verrattuna. Yleensä pilvipalveluissa suorituskyky jaetaan useamman eri käyttäjän kesken, mutta Stadiassa maksimisuorituskyvyn luvataan aina olevan pelaajan käytössä. Pilvipalvelun suorituskykyä ei voi suoraan verrata kotikoneeseen. Näytönohjaimen sijaan pullonkaulana toimii nettiyhteys, joka aiheuttaa peliin viivettä ja saattaa pudottaa resoluutiota. Stadian vaatimasta nettiyhteydestä ei vielä olla puhuttu mitään.    

Vaikka julkaisulistalla ei suoraan mainita Stadia, niin pienellä tuurilla myös Suomi on jo julkaisupäivänä mukana. Google aikoo käynistää palvelun vuonna 2019 Yhdysvalloissa, Kanadassa, Isossa-Britanniassa ja suurimmassa osassa Eurooppaa. Hinnoittelusta tai palvelun ansaintamallista ei ole vielä kerrottu mitään, joten kaikki vaihtoehdot ovat auki. Hinnoitteluna voi olla esimerkiksi kuukausimaksu, erikseen ostettavat pelit, mainokset, mikromaksut tai kaikkien yhdistelmä.