GTA Online Heists - Neljä iloista rosvoa

Arvosteltu: PS3

Saatavilla: PS4, Xbox 360, Xbox One

Rockstar North/Rockstar Games

Moninpeli: 2-4 roistoa per keikka

Muuta: Ilmainen päivitys GTA V:een

Ikäraja: 18

Nyt hiljaa, hiljaa hiivitään San Andreaksen yössä.

On kaikki kansa pötköllään, vain rosvot raataa työssä.

Perhanan poranterä ylikuumenee, pakko höllätä kierroksia, ettei keikka katkea terän mukana. Pankkiryöstö ei suju lainkaan suunnitelmien mukaan. Lester hoputtaa radiossa ja pankin aulasta kantautuu jatkuvasti huutoja ja laukauksia: mitä pirua siellä tapahtuu? Raps, viimeinen lukon tappi katkeaa, laukku turvalokerosta kainaloon ja pikatahtia ulos. Koko lähitienoo vilisee sinivuokkoja, joten keikka muuttunee kohta rumaksi.

GTA Onlinen Heists -lisäri on parempaa rofet ja poliisit -leikkiä kuin pienenä osasin edes haaveilla. Kaiken lisäksi päivitys on pelin ostaneelle ilmainen.

Pikku-Pete, Iso-Pat, gangstereita molemmat

Heists lisää nettipeliin kimpassa hoidettavat ryöstökeikat. Keikat ovat samankaltaisia, pitkäjänteisiä toiminta- ja räiskintäoperaatioita kuin yksinpelissäkin, mutta 2–4 pelaajan tiimimoninpelinä juonella ryyditettynä, takaa-ajoja ja tietysti (tuli)taisteluita. Heistien moniosaiset ryöstötehtävät koostuvat muutamasta valmistelevasta duunista ja dramaattisesta pääkeikasta. Johtaja rahoittaa show’n omista krediiteistään ja määrittää palkkion jakosuhteet ja tiimin jäsenten roolit, kuten autokuski, lentäjä ja pyssymiehet.

Keikka koostuu viidestä vaikeutuvasta tehtävästä, joiden välissä jaetaan palkkiorahaa, kokemusta ja pudotaan normaaliin nettipeliin. Tehtävien paloittelu sopii hyvin keskiverron nettiväen ADHD-asenteeseen. Seuraavaan pätkään joutuu useimmiten vaihtamaan tiimiä, jos ei pelaa kaveriporukassa. Tehtävän sisällä on yksi tai useampia tarkistuspisteitä, joihin palataan, jos joku kämmää tai kuolee. Suhteellisen kipakoiksi äityvissä hiipimis- ja/tai taistelutilanteissa ensikertalaiset sössivät usein, koska hyvätkään varusteet eivät takaa menestystä. Ja voi sitä yhdessä tekemisen riemua ja iloista keskinäisen kehun kerhoa, jos nettikeikka menee vihkoon satunnaisella peliporukalla.

Kaikki pääsevät ryöstökeikoille mukaan, mutta ihan kuka tahansa ei pääse aloittamaan ja johtamaan niitä. Heistin pomo tarvitsee vähintään kokemustason 12 ja luksuskämpän suunnitteluhuoneen. Molemmat ehdot täytin reilusti, sillä ostin Los Santosin prameimman kämpän jo lahjakrediiteillä, joilla Rockstar hyvitteli alkuvaiheen nettiongelmista kärsineitä. En silti päässyt aloittamaan keikkoja ennen kuin hukkasin pari tuntia aikaa, kunnes tajusin mennä moikkaamaan Lesteriä ja vielä vastata Lesterin soittoon. Normaalisti skippaan onlinessa kaikki NPC-puhelut. Ongelmasta selvittyäni luin tietenkin ratkaisun heti pelin latausruudulla.

Parlez-vous français?

Etten isommin spoilaa ryöstöjä, avaan tarkemmin vain ensimmäistä, kolmeen osaan jaettua kahden hengen Fleeca Job -pankkioperaatiota. Ekassa tehtävässä tarkaillaan hetki pankkia ja apukuski treenaa hakkerointiminipeliä, jossa ohjataan viivaa sokkelossa portista toiseen. Kakkostehtävässä varastetaan panssaroitu pakoauto korealaiselta jengiltä, josta seuraa ammuskelua ja takaa-ajo. Finaalissa ryöstetään pankki. Apukuski hakkeroi oven ja poraa säilytyslokeron auki, mikä hoidetaan minipelillä. Kuljettaja pitää huolen turvallisuudesta ja kaahaa lopuksi pakoautolla turvaan sillalla odottavalle helikopterille.

Muissa neljän hengen keikoissa touhutaan usein pareittain: kaksi helikopterissa ja kaksi kohteen sisällä tai erilaisissa autoissa -kuviota käytetään usein. Esmes Humane Labsin keikassa vartijoita pitää teilata hiljaa melkein samaan aikaan, ettei hälytys laukea.

Kiperissä keikoissa auttaa, jos nappaa mukaan ohjuksia ja muita järeitä aseita, parantavia eväitä ja useita luotiliivejä. Yksikään eloonjäämisvaruste ei tietenkään voita kuulokemikkiä ja tuttuja pelikavereita, joille kommunikoinnista on jotain hyötyäkin. Satunnaisten sooloilijoiden puhdas hölmöily on yleisin syy keikkojen epäonnistumiseen. Satunnaisseurassa joutuu odottelemaan auloissa puuduttavaan pitkään, eikä hyvästä suorituksesta irtoaviin ylimääräisiin krediittibonuksiin ole käytännössä mahdollisuuksia.

Koska aikanaan aloitin GTA V:n PS3:lla, pelasin sillä Heistiakin, vaikka ei ehkä kannattaisi. Kolmospleikallani on säännöllisesti yhteysongelmia ja voi kiesus siitä seurannutta latailua. Kun nettiin ei saa yhteyttä, ladataan minuutti yksinpeliä, kokeillaan taas onlinea, ladataan, ei yhteyttä onlineen, ladataan yksinpeli, menen nukkumaan. Jos haluan nettipeliin, miksi ihmeessä minut nakataan kyselemättä takaisin yksinpeliin?

Valppautta vaativat online-heistit ovat loistava lisäys jo muutenkin erinomaiseen peliin. Ne ovat erittäin viihdyttävää juonellista tiimirymistelyä niille, joilla on kolme GTA Onlinea pelaavaa kaveria. Yksinäisille susille GTA Onlinessa on parempaakin tekemistä, sillä neljä keskenään kielitaidotonta sooloilijaa ei muodosta tiimiä tai selviä tehtävistä loppuun asti.

Kiinnostava lisäys GTA Onlineen, mutta vain niille, jotka pelaavat tuttujen parissa.