Harpoon II 2.0, Battleset 2: Westpac, Battleset 3: Cold War – Seitsemän meren sodat

Harpoon on toistaiseksi paras modernia merisodankäyntiä käsittelevä simulaattori. Harppuunan ykkösversio oli omaa luokkaansa sekä vaativuudessaan että monimutkaisuudessaan, mutta oli ehkä juuri siksi kaikkien aikojen suosituimpia sotapelejä. Viime keväänä julkaistu kakkosversio Harpoonista on ykköstä vielä dekadin verran vaikeampi, eikä ole saavuttanut samaa suosiota.

Osasyy kakkosen huonoon menestykseen on tahmainen ja matoinen pelimoottori, joka nyt kohenee. Battleset-lisälevykkeillä on uusien skenaarioiden lisäksi paikkauksia tietokantaan sekä itse pelimoottoriinkin. Ehdottomasti paras korjaus on se, että Harpoonin tietokanta osaa nyt ehdottaa tunnistamattomasta kohteesta havaitun tutkasäteilyn perusteella, mitkä mahdolliset kalustotyypit voisivat tulla kysymykseen _ kyseinen korjaus on aivan välttämätön full reality -moodissa. Ikävä kyllä korjausversio ei sanottavasti nopeuta itse moottoria.

Westpac eli Battleset 2 sijoittuu Tyynen Valtameren alueelle. Viisi skenaariota kattaa "hypoteettisen" Korean sodan, joka alkutekstin mukaan alkaa ajankohtaisesti riidalla Pohjois-Korean ydinvoimaloista, Taiwanin sodan sekä kaksiosaisen Indonesian kurinpalautuksen. Yksi mainioimmista Westpacin tehtävistä on yksittäisen Los Angeles -luokan sukellusveneen kipparointi vihollisen partioalueen läpi.

Poislukien muutamat tutummat Venäjä-episodit sekä kalusto että asetelmat tässä taistelusetissä tuntuvat hieman vierailta perinteisen Harpoonin ystäville. Esimerkiksi Indonesia vastaan Malesia tai Vietnam vastaan Filippiinit -tyyppiset vastakkainasettelut vanhahtavalla kalustolla eivät paljon kiinnosta, onhan suurin osa Harpoonin viehätystä juuri järjestelmien teknisyydessä ja niiden oikeassa hyödyntämisessä.

Battleset 3 eli Cold War on mielenkiintoisempi. Kalusto on teknisempää ja tehokkaampaa, mutta samalla myös tutumpaa. Kyllä näin on, että Tom Clancyn aamuyön merisodan oppitunneilla opetettujen vehkeiden kanssa on jotenkin enemmän "sinut". Nato vastaan Neukut on jo asetelmanakin läheisempi.

Osa kummankin taistelusetin skenaarioista on sidottu toisiinsa löyhällä juonella. Harpoonin pahinta puutetta eivät nämäkään lisälevykkeet paikkaa: skenaariot ovat kaikki erillisiä otoksia taisteluista ilman todellista jatkuvuutta. Vaikka menettäisit kaikki koneesi taistelussa A, taisteluun B se ei vaikuta mitenkään.

Pelit-BBS:sta saa Harpoon-päivityksen ilmaiseksi, joten pelkkä päivitys ei Battlesettien hankintaa oikeuta. Taistelusettien hankinta on silti harkinnan arvoinen asia, sillä kummankin levysatsin viisitoista skenaariota riittävät taatusti ajanvietteeksi siihen asti, kun Harpoon 2:n skenaarioeditori tulee myyntiin.

Battlesetit vaativat alkuperäisen Harpoon 2:n toimiakseen.

84