Hired Guns – I hired a contract killer

Vaikka väkivalta on sopimatonta käytöstä ja niin edespäin, tarjoaa se tietokoneistetussa muodossa hurjasti hupia ja mahdollisuuden purkaa frustraatioitaan kanssaihmisille vaarattomasti. Jos valtavan tulivoiman omaavana kommandona mellestäminen jossain Brabenin selän tuntuisi vetoavan, tarjoaa Psygnosis ratkaisuksi Vuokra-aseita.

Hired Guns on kolmiulotteinen, Captivea lievästi muistuttava väkivaltaeepos, jonka takaa löytyy sellainen tuttu tekijäjoukko kuin DMA Designs. Lemmingsit ja Walker lienevät kaikille tuttuja. Neljä palkkasoturia, jokainen omissa ruuduissaan, liikkuvat kolmiulotteisessa maastossa tutusti harppauksin ja kääntyvät 90 asteen kulmissa. Toteutus on siis jo tuttua Dungeon Masterista, Eye of the Beholderista ja muista genren pelistä, samoin kuin hiirivetoinen käyttäjäliityntä. Hired Gunsin erikoisuutena peliin voi osallistua neljä oikeaa ihmistä ja yhtä aikaa.

Kaikki kehittyy

Vähän pohjatietoja. 28. vuosisadalla sodankäynnin likainen työ on jätetty mutanttien, droidien ja kyborgien hoidettavaksi. Vanha tuttu ED209:kin löytyy uudelleen nimettynä asevalmistajien postimyyntiluetteloista, samoin klassiset luurangot, jotka tosin nyt ovat "kauhua herättämään suunniteltuja robotteja". Yeah, right.

Geneettinen manipulointi on normaalia liiketoimintaa, ja ihmisen luomat eliömuodot ovat aseita siinä kuin muutkin _ valmistettu mahdollisimman huokeasti mahdollisimman tappaviksi ja kykeneviksi selviytymään vaikeissa olosuhteissa. Jos oikein on rahapulassa, voi hankkia geneettistä raaka-ainetta harvaan asutuilta seuduilta ilmaiseksi kaappaamalla ihmisiä, jotka mutaatiolla muutetaan tappokoneiksi. Luomakunnan kruunun kekseliäisyys on loputon.

Maa on asuttanut muutamia aurinkokuntia, jotka kaikki ovat itsenäistyneet. Yksi näistä on kahdentoista tunnetun planeetan aurinkokunta Luyten. Tässä maailmassa elää joukko palkkasotureita, joiden maailmankatsomuksena on "sama, kuka palkkaa tekemään mitä, kunhan palkkio maksetaan ajallaan."

Graveyard-planeetalla valmistetaan laittomia organismeja. Näiden tuotantopaikka täytyy tuhota kosauttamalla sen fuusioreaktori, ja lähialueen hirviöitä tulvivista rakennelmista täytyy kerätä infoa tulevia puhdistusoperaatioita varten. Neljän soturin ryhmä siirretään kohdealueelle, ja hyperaktiivinen hiirenheilutus voi alkaa. Pelisäännöt ovat yksinkertaiset: hidas liipasinsormi johtaa nopeaan kuolemaan.

Koska varsinaisessa kampanjapelissä ei ole varaa töpeksimiseen, on pelissä laitteistoon ja ympäristöön perehtymistä varten koko joukko helppoja harjoitustehtäviä sekä helposta miltei mahdottomaan vaihtelevia nopeasti pelattavia toimintatehtäviä. Hauska pikkupointti: näistä muutamassa törmää kauheisiin tappajalemmingseihin...

Untako vain?

Teknisen toteutuksen taso on messevä. Grafiikka on välikuvissa ja valikoissa hires-tilassa, pelin grafiikka on nopeaa ja kuuloelimiin valuu jumalaista ääntä kaiuttimista. Amigoissa, joisa on mega tai enemmän chipmuistia, lisä-ääniä latautuu vielä 410 kiloa. Palkkasotureiden tyhjentäessä komplekseja alemmista elämänmuodoista on minigunien jylinä mannaa korville. Pelikotelossa oleva teksti "hifi suositeltava" ei ole pötyä.

Sotureiden kuvat ovat levyllä tavallisina IFF-tiedostoina joten suosikkihahmolleen voi maalata viikset tai hänet voi muuten viritellä persoonalliseksi. Sepe Susi ja kolme pientä porsasta Acme-tykit kainalossa olisivat kieltämättä jotain, umm, originellia.

Psygnosis-peleiltä on tähän asti ollut turha odottaa mahdollisuutta installoida peli kiintolevylle, ja yleensä pelien toimivuus nopeissa Amigoissa on jättänyt toivomisen varaa. Hired Guns korjaa tämän kertalaukauksella. Peli toimii kaikissa Amigoissa, ja jos muistia on tarpeeksi, voi välillä palata Workbenchiin työskentelemään. Valittamisen aihetta ei ohjelmapuolelta yksinkertaisesti löydy.

Nelin aina kaunihimpi

Suurin erikoisuus HG:ssa on se, että pelaajia voi olla jopa neljä yhtä aikaa, joskin vain kaksi voi käyttää hiirtä. Loppujen on tyytyminen näppäimistöön tai joystickiin rinnakkaisporttiin liitettävän standardi-adapterin avulla. Megadrive-ohjaimien kera toimintanappeja on neljä, mikä helpottaa tavaroiden käsittelyä huomattavasti. Sivuittain kävelyä ja kranaattien heittämistä useammalle kuin yhdelle etäisyydelle en onnistunut suorittamaan kuin hiirellä, eivätkä manuaalitkaan maininneet asiasta mitään. Outoa. Hiirellä pelaavilla on siis pieni etu puolellaan, vaikka hiirellä tuleekin muita ohjausmetodeja helpommin aiheutettua katastrofi toimintaikkunoiden pienen koon takia (ase laukeaa, kun tarkoitus on vain kävellä).

Kaikki pelaajat ovat samalla puolella, mutta keskenään sotimistakaan ei mikään kiellä. HG antaa kalpean aavistuksen siitä, millaisia tulevaisuuden paikallisverkoissa pelattavat toimintapelit tulevat olemaan, hauskuus nimittäin miltei tuplautuu jokaisen uuden pelaajan myötä. Yksinään pelaaminen on vaikeaa, muttei mahdotonta, koska pelissä voi useita hahmoja laittaa seuraamaan toisiaan, jolloin joukko pysyy hyvin kasassa. Käytännössä HG kuitenkin vaatii ainakin kahden pelaajan läsnäoloa, koska ainakaan minun aivokapasiteettini ei riittänyt neljän hahmon kontrollontiin samanaikaisesti.

Manuaaleissa selvitetään pelisysteemin lisäksi Luytenin historiaa, aseiden ja muun laitteiston ominaisuuksia sekä annetaan tietoa eräistä vihollisista. Kaikki teksti pursuu kyynistä hirtehishuumoria. Tapaus, jossa sotaharjoituksessa seonnut tietokone murhautti kaupungillisen ihmisiä, ohitetaan sivuhuomautuksella. Samoin kommentti "huonot ammukset voivat saattaa aseen ja joskus sen käyttäjän korjauskelvottomaan kuntoon" mainitaan kuin se olisi maailman luonnollisin asia. Valitettavasti ainakin testiversion manuaaleissa oli puutteita sekä selviä virheitä, muun muassa tavaroiden poimiminen sujuu aivan eri tavalla kuin ohjeissa on kuvattu.

Viimeistelty taideteos

DMA on sisäistänyt viimeistelyn merkityksen onnistuneelle tuotteelle. Yksityiskohtia ei ole unohdettu, esimerkiksi veteen putoavan sankarin haulikonpanoksista tulee nopeasti vettynyttä mössöä. Automaattikartoitus löytyy kartoituslaitteen muodossa. Captiven työnnettäviä seiniäkin on jalostettu, nyt niitä voi myös vetää ja veteen työnnettynä käyttää siltana. Taikuus on HG:n teknoympäristössä korvattu tuntematonta alkuperää olevilla erittäin tehokkailla Psi-Amp-laitteilla, jotka ovat korvaamaton apu tiukoissa tilanteissa. On suojaa, droidin korjausta, tulipalloa, teleportaatiota ja monta muuta toimintoa, joista osan voi suoralta kädeltä nimetä ihmeiksi.

Space Hulkiin verrattuna Hired Guns on selvästi toimintapainotteisempi, vaikka sisältääkin paljon seikkailullisia elementtejä ja pikkupuzzleja. Jos peliseuraa vain löytyy, puolustaa Hired Guns paikkaansa joulupaketin sisältönä hyvin, koska se monipuolisuutensa ja monen pelaajan optionsa lisäksi on huomattavasti paremmin ohjelmoitu kuin Amiga-Hulk. Vain ohjelmoitavat hahmojen kulkureitit puuttuvat. No, ehkä ne tulevat jo Hired Guns 2:een. Toivossa on hyvä elää.

92