HMZ-T3W

Tonnin seteli

Sony yrittää Walkman-ilmiötä silmälappuvideoilla, tosin nimi ei ole yhtä tarttuva: HMZ-T3W.

Virtuaalitodellisuuskilpaan on ilmoittautunut kaksi kilpailijaa: Sony ja Oculus Rift. Eeppinen Daavid vastaan Goljat -kohtaaminen muuttui raskassarjalaisten kamppailuksi, kun piskuisen Oculuksen tueksi marssi Facebook. Facebook osti Oculuksen 2 miljardilla dollarilla ja uusi omistaja, Zuckerberg, uhosi rahoittavansa Oculus-virtuaalilasien kehitystyötä voimakkaasti.

Silmälappuvideo HMZ-T3W on Sonyn kehittämien Project Morpheus -virtuaalilasien esiaste, sillä Sony kokeilee leffalasien myötä näyttötekniikkaansa. Tosin Sony ”Hömsötew” HMZ-T3W on suunniteltu puhtaasti elokuvakäyttöön. Silmälappuvideoilla voi toki pelata, mutta liiketunnistus ja muut varsinaiset virtuaalitodellisuustekniikat puuttuvat.

Laitteessa on kummallekin silmälle oma OLED-näyttönsä, joita katsotaan läheltä linssien läpi. Koska silmiin näytetään eri kuvaa, myös 3D-tuki toimii. Systeemi perustuu silmänkääntötemppuun, sillä linssien läpi ei tunnu kuin tuijottaisi parin sentin päässä olevaa pikkuruutua, vaan syntyy vaikutelma suuremmasta ruudusta.

Näyttö on laadukas, sillä ruudussa on hyvä kontrasti, kirkkaat ja terävät värit ja musta näyttää mustalta. Ainoa haitta on onneton resoluutio. Kuva ei yllä edes täyteen 1080p tarkkuuteen, vaan kuva jää vaivaiseen 780p-tasoon. Pc-pelaamisen kannalta se on onnettoman vähän, konsolipeleissä vielä ihan ok. Leffakäytössä tekstitys on ongelma, koska linssit vähän sumentavat yksityiskohtia ja pränttiä on turhauttava lukea. Pelatessa taas käyttöliittymäelementit kärsivät selvästi, joten käytin laitetta mieluummin leffojen katseluun kuin pelaamiseen.

Yllättäen HMZ-T3W on mobiili laite, sillä silmälappuvideoita voi käyttää matkalla täppärin ja puhelimen leffanäyttönä. Silmälaput eivät tarvitse välttämättä verkkovirtaa vaan mukana tulee akkupaketti, jossa riittää potkua noin kolmen tunnin katseluun. Kotikäytössä akkupakettia voi käyttää langattomana vastaanottimena pelikoneen tai soittimen välissä. Katselulaite on aina piuhalla kiinni akussa, joten täysin langattomaksi ei päästä.

Osat ovat muuten laadukkaat, mutta kaksi selvää puutetta kokonaisuudessa on. Ilman kunnon äänentoistoa silmälappuvideot menevät täysin hukkaan, mutta laitteiden mukana saa vain pienet nappikuulokkeet. Omat ovat käytännössä pakolliset. Silmälappuvideoiden pantakiinnitys ei ole erityisen mukava tai kätevä käytössä, sillä pitkään katsoessa lasit tuppaavat valumaan ja niitä joutuu nostelemaan kuin huonosti istuvia rillejä.

Silmälappuvideot voisivat olla vaihtoehto videotykille ahtaaseen opiskelijakämppään, jossa tilaa ei yksinkertaisesti ole. Siihen käyttöön laitteessa on yksi todella, todella suuri ongelma: hintalappu. Tuhat euroa silmälappuvideoista on aika morjens-hinta, sillä teknisesti samaa tasoa oleva Oculus Rift on puolet halvempi.

Jos haluaa sulkea ulkomaailman ympäriltään, HMZ-T3W toimii siihen mainiosti. Luurit päässä ja silmälaput silmillä ei näe eikä kuule mitä ympärillä tapahtuu. Lentokoneessa tai kotioloissa se voi olla välillä siunaus.

 

Sony HMZ-T3W

Valmistaja: Sony

Liitännät: 3 HDMI tuloa, 1 HDMI -lähtö

Hinta: noin 1 000 euroa

3 tähteä