Horde, The – Punainen vaara

The Horde on hyvin kevyen linjan strategiapeli, jossa puolustetaan kylää nälkäistä riivajaislaumaa vastaan. Onneksi Horde ilmestyy vasta nyt, sillä takavuosina olisivat punaiset laumat, jotka hyökkäävät yksityisomaisuuden kimppuun, olleet ulkopoliittisesti äärimmäisen epäilyttäviä, varsinkin kun Horde on amerikkalainen peli. Toisaalta Horde on sen verran huvittava, että Tehtaankadulla olisi varmaan kaikunut römeä slaavilaishohotus.

Olipa kerran palveluspoika Chauncey, joka pelasti kuningas Winthrop Hyvän tukehtumasta ruokaansa. Palkkioksi hän sai paitsi ritarinarvon ja mahtavan miekka Grimwthwackerin myös epäilyttävän velvollisuuden perustaa kyliä maaseudulle. Tästä ei pidä paha neuvonantaja, joka on ikänsä halunnut kuninkaaksi kuninkaan paikalle.

Maaseudulla on valitettavasti ongelma, niin sanottu Lauma, jonka jäseniä eli hordlingeja kutsutaan jatkossa hortikoiksi. Lauma on eräänlainen Euroopan Unionin esiaste, joka haluaa syödä maaseudun satoineen, lehmineen ja ennen kaikkea maanviljelijöineen. Hortikoita on moneen lähtöön aina salamannopeista piranhahortikoista hitaisiin mutta vaikeasti tapettaviin juggernauthortikoihin.

Kehittyvä maaseutu

Kehittyvä maaseutu tarvitsee rahaa, kuten ah! niin hyvin tiedämme. Tukiaispaketit ovat vasta häivähdys veronmaksajien painajaisissa, joten rahaa tulee yllättävästi sen mukaa, paljonko satoa ja montako lehmää kylässä on kun vuodenaika vaihtuu. Vuodenajan vaihtuessa kylään muuttaa myös uusia asukkaita.

Rahalla Chauncey kehittää kyläänsä ja sen puolustusta. Lehmät tuovat lisärahaa, hortikoiden päämenoksi voi kaivaa ansoja, rakentaa muureja ja hyödyntää kaupasta ostettuja erikoisaseita kuten jousimiehiä, pommeja ja muita kiehtovia tavaroita.

Viimeistään kahden minuutin kuluttua hyökkää Lauma. Chaunceyn tehtävänä on mahtavalla miekalla Grimwthwackerilla nitistää niistä jokainen, ennen kuin Lauma syö kaiken, lehmiä, ihmisiä ja satoa myöten. Koska Chauncey on riisikeppi, yksi miekanheilautus liikaa saa hänen päänsä pyörimään ja huimauksen vallassa heiluva Chauncey on nopsasti hortikanherkkua.

Jos kylästä jäi hortikoiden jälkeen jotain jäljelle, saa Chauncey rahaa jäljelle jääneestä sadosta ja lehmistä, ja voi taas rakentaa puolustusta seuraavaa hortikkahyökkäystä vastaan, säästäen kuitenkin rahaa talvella perittävää veroa varten. Veronmaksun yhteydessä Chauncey pääsee käymään kaupassa ostamassa vaikka pommeja, jousimiehiä, teleportaatiosormuksia sun muuta tarpeellista sekä voi tallentaa pelin.

Vuosittain tulee myös erikoistapahtumia: kuningas voi antaa pojalle rahapuun, hortikat saattavat lisääntyä rajähdyksenomaisetsi etc. Nämä tapahtumat näytetään hauskoina videoanimaatioina.

Horde kuulostaa yksinkertaiselta ja ON yksinkertainen, paitsi että pärjääminen vaati suunnittelua tulevaisuutta varten, jotta rahaa on silloin kun juggernauthortikat tulevat laumama, eikä pelkkä miekka enää riitä.

Mmmmm...Nam nam!

The Horde on varsin verinen peli, mutta vaikka ihmisiä ja lehmiä popsitaan ja hortikoita pilkotaan muussiksi on peli tehty sen verran kieli poskessa, että tuskin kukaan huolestuu. CD-ROM-versiota on terästetty 35 minuutilla liikkuvaa videokuvaa. Chaunceyn osassa häärää minulle tuntematon suuruus Kirk Cameron TV-sarjasta Growing Pains. Video-osuudet istuvat peliin ihan näppärästi ja pientä ruutuaan lukuunottamatta ovat ammattitaitoista työtä.

Horden ikäviin puoliin kuuluu se, että peli haistelee itse pelaajan koneen hardwaren ilman mitään optiota itse kertoa sille elämän perusasioita. Niinpä uuden softaohjatun SoundBlaster-16:n kanssa Horde ei edes lähtenyt käyntiin (vanhan jumpperiversion kanssa kyllä). Mikäli kortti on perus-Blasua parempi, hivelee korvia hyvä digitaalinen taustamusiikki.

Horde on ihan hauska, joskin yllättävän vaikea strategiapelintapainen. Mielummin tällaisia CD-pelejä kuin rajoittuneita interaktiivisia elokuvia.

82