Ignition – Riemuralli

Ignition on iloinen yllätys. Se on hauska ja hyvätunnelmainen ajopeli, joka ei pyri olemaan vakavasti otettava simulaatio vaan helposti lähestyttävä toimintakaahaus. Kuvakulma on ylävinkkeli, mikä antaa tuoreuden tunnun. Se päihittää pahimman kilpailijansa Psygnosiksen Speedsterin kirkkaasti monen monella maukkaalla kierroksella.

Nautittavinta Ignitionissa ovat persoonalliset ja yllätykselliset radat. Tapahtumia seuraava kamera liikkuu jouhevasti ja vaihtaa vinkkeliä hienovaraisesti muhkeiden maanmuotojen mukaan. Ajokit ovat sekalainen seurakunta pikkukuplasta monsterirekkaan ja ne kaikki ovat ohjattavuudeltaan erilaisia. Kontrollit eivät välttämättä ole realistiset, mutta ajotuntuma on hyvä. Koulubussi tuskin keikkuu näin sutjakkaasti edes kalleimman Hollywood-leffan vaikuttavimmassa takaa-ajokohtauksessa, mutta tällä kertaa moinen ei haittaa pätkääkään. Tärkeintä on tunnelma.

Apua, traktori styyrpuurissa

Maisemat liikkuvat testikoneella huljakkaasti ja vaikuttavasti eikä erikoisefektejä ole säästelty. Sumua, savua, sadetta, ukkoskuuroja ja räjähdyksiä on menoa siivittämässä. Junia, veneitä ja jopa pellolta kilparadalle eksynyt traktori saattaa tupsahtaa ajokin eteen ja kukkuloilta alas vierivät kallionlohkareet ja vuorenrinnettä pöllyttävät lumivyöryt pitävät hoksottimet hereillä. Ylhäältä tiirattavaksi ajopeliksi Ignition on todella maukkaan näköinen.

Demopiireissä aikoinaan mainetta niittäneet ruotsalaisohjelmoijat ovat osanneet panna konehuoneen ruotuun. Ignitionin kimppuun kannattaa käydä jopa pikkupentiumilla, peli on nimittäin prosessoriystävällisellä 320x200-erottelullakin yllättävän hyvän näköinen, kunhan ei työnnä verkkokalvojaan liian lähelle kuvaruutua.

Ignitionin ainoa heikkous on yksinpelin hienoinen suoraviivaisuus. Sijoittuminen kolmen parhaan joukkoon ja liigan voittaminen riittää. Toki menestys avaa uusia ratoja, tuo muutaman ajokin lisää kokeiltavaksi ja peiliradat ihmeteltäväksi, mutta silti kokeneelle pelaajalle Ignition ei anna välttämättä purtavaa kuin viikoksi pariksi. Esimerkiksi Death Rallysta tuttu ajokin virittely voittorahoilla olisi piristänyt yksinkaahaajan arkea kummasti.

Rakkaani, jakaisitko ruudun kanssani?

Toisaalta moninpelinä Ignition on varma kestohitti. Toimiva jaetun ruudun kaksinpeli ja verkkohulluille tarkoitettu IPX-verkkopeli pitävät pelin tuoreena pitkään. Moninpelin suolaksi olisi tosin kaivannut esimerkiksi radalta kerättäviä kaverinkiusaukseen sopivia lisukkeita. Nyt on tyytyminen pelkkään turbohanikan oikea-aikaiseen paineluun.

Puutteistaan huolimatta Ignition on nautittava peli. Hyvä grafiikka, tiivis tunnelma, persoonalliset radat, mainiot kontrollit ja hillitön meininki pitävät pelaajan otteessaan tanakasti. Ignition on palanen perinteistä pelattavuutta: peli, jossa kaikki osaset loksahtavat napakasti ja tiukasti kohdalleen. Hyvä UDS!

85