IL-2: Pe-2 (PC) – Unohdettu pommittaja

Puna-armeijan tien Berliiniin räjäyttivät auki Sturmovik ja kaksimoottorinen Pe-2 Peshka, maajussi. Suomalaisittainkin kiinnostava nopea taktinen pommittaja saa politbyroo-tason kohtelun Illun ensimmäisessä minilisälevyssä.

Juuri ihmispelaajan lennettävä Pe-2 ja sen vastakappale saksalainen Ju 88 keikkuivat kimppapelaajan puutelistan kärjessä. Syynä tähän ovat Illun monet online-sodat (Pelit 4/06 sivu 82), joissa lennettävä nopea pommikone avaa uusia juonittelumahdollisuuksia. Ju 88- ja Pe-2-kuskit pystyvät vihdoin samaan kuin hitaat Sturmovikit ja Stukat: keskustelemaan ja tekemään taktisia ratkaisuja saattohävittäjiensä kanssa lennon aikana. Parhautta!

Meidät potkuripäät on hemmoteltu ilmaisilla konepäivityspaketeilla pilalle, nyt on aika kaivaa kuvetta.

Göringin korppikotkat

Minilisärissä tulee 6 lennettävää Pe-varianttia. Lento-ominaisuuksiltaan Pekka-Eemeli tuntuu esikuvalleen uskolliselta. Raskashävittäjätausta näkyy ja tuntuu lennettäessä. Nopeaksi suunniteltu siipi vie konetta suoraan ja kovaa, hävittäjille ei anneta tilaisuutta. Jos Mersu jää taakse roikkumaan, töötätään öljyt silmille taka-ampujalla. Lentorynnäköintiä varten on runkoaseet, joilla voi pudottaa myös pommikoneita. Puhdas pommarintorjuja Pe-3 on mukana kahtena varianttina, ja niillä voi jopa kaartotaistella, ainakin tekoälyä vastaan. Nestejäähdytteiselle Mersulle Peshka on kova pala pudotettavaksi, mutta Baltiasta partioivat Focke Wulfit repivät sen kappaleiksi tykeillään, jos vain kiinni saavat.

Jostain syystä Pe-2:n hyötykuormavalikoima koostuu pelkistä pommeista, RS-132 ja RS-82 puuttuvat. Jopa taaksepäin laukaistavia raketteja kokeiltiin. Vauriomallissa on selviä virheitä, sillä kontrollipintojen irti ampuminen ei vaikuta ohjattavuuteen.

Oma tärkeä alipelinsä on tarkkaan vaakapommitukseen tarkoitettu uusi OPB1-pommitähtäin, jonka parissa koetaan lennon jännittävimmät hetket. Harjoittelua vaaditaan, mutta kun vötkylät vihdoin kosahtavat suoraan laivan kannelle, tähystäjän hurraa-huutoon yhtyy spontaanisti! OPB1 on syöksyssä hyödytön, mutta koska se on joka suuntaan kääntyvä kaukoputki, sillä on hyvä paikantaa maali.

Punakampanjoita

Pe-2 on Puna-armeijan ilmavoimien oma kampanjalevy. Mukana tulee kahden Pekka-Eemeli-kampanjan lisäksi pätevät Il-2- (1944) sekä MiG-3ud/Yak-1b (1942, 1943) -kampanjat. Peshka-kampanjoissa näyttämöinä toimivat kiinnostavat, vähän kampanjakäyttöä nähneet Suomenlahti, Kuurinmaa, Kursk ja Berliini.

Suomalaisittain kiinnostavin on Itämeren laivaston Pe-2-kampanja. Historiankirjoista on poimittu kiinnostavimmat iskut saksalaisia ja suomalaisia joukkoja vastaan Suomenlahdella ja sen molemmilla rannoilla. Pienet epätarkkuudet Karjalan Kannaksen tapahtumissa eivät vähennä kiinnostavuutta, jos vain on valmis kokemaan pommituslennot väärältä puolelta. Huippuhetkiin kuuluu Haminan sataman pommitus. Neukut tiettävästi luulivat siellä käynyttä saksalaista ilmatorjuntaristeilijä Nieboa Väinämöiseksi. Osuisi vain siihen pannahiseen niin a vot!

1C Gamesiltä on tulossa vielä kaksi minilisälevyä. Pe-2 riittänee moninpelaajalle, sen verran eksoottisia rakettirekiä seuraaviin on suunniteltu.

* * * * *

Hyvä tietää

Hyperlobbyssä pelataan vielä kahdella eri versiolla. Kopioi alkuperäisen 4.04m-version files.sfs-tiedosto talteen ennen 4.05m:n asennusta. Voit vaihdella edestakaisin kahden version välillä yksinkertaisesti vaihtamalla files.sfs:ää. Hyperlobby toimii normaalisti. Jos asennat kummatkin versiot erikseen, valitse Hyperlobbystä kumman haluat käynnistää painamalla control- ja ahift-napit pohjaan samalla kun klikkaat lobbyn connect-nappulaa.

Pommitähtäimeen löytyy selostettu mallisuoritus osoitteesta http://files.games.1c.ru/il2pict/Pe-2_Sight_Operation.zip. Pe-2:n mukana tulee Ubisoftin tahdosta mukana Boontybox-niminen spyware- ja asennushaittausohjelma, jonka poisto-ohjeet löytyvät osoitteesta www.simhq.com/cgi-bin/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic;f=144;t=004614;p=0

85