Illuminati - vaihteeksi korteilla – Kenen salaseuraan SINÄ kuulut

Jos maailmassa on tuntunut olevan jotain pielessä, niin ei syytä huoleen. Maailmassa nimittäin on jotain pielessä: salaseurat hallitsevat sitä. Tai kuten Illuminatin takakannessa sanotaan: "Puhelinyhdistystä hallitsevat Ulkoavaruuden oliot; Ristillinen puolue on kaapannut Pääesikunnan ja Mielipuoliset maailmanparantajat kehittävät Tsernopilviä..."

Kun Steve Jackson aikoinaan pääsi perille karmaisevasta totuudesta hän tajusi samalla, etteivät salaseurat koskaan antaisi hänen julkaista tietojaan. Niinpä Jackson muokkasi niistä pelin. Edes roolipelaajien salaliitto ei oivaltanut mistä oli kyse ennen kuin Illuminati oli jo kaupoissa. Niinpä heidän ei auttanut muu kuin nimetä Illuminati vuoden 1982 parhaaksi scifi-peliksi ja myöntää sille Game Designers Guild Select Award -palkinto. Näin viranomaiset eivät pitäneet sitä minään muuna kuin täysin harmittomana pelinä.

Mutta totuus on paljon pirullisempi. Suomessa Finnish Game House on joutunut tekemään töitä kokonaisen vuosikymmenen saadakseen koottua tiedot Suomea hallitsemaan pyrkivistä salaseuroista kuten Portsareista ja Ranuan rakettikerhosta. Onpa pelissä mukana jopa ÄmTeeVee ja partiolaisetkin. Vain lainsäädäntövaltaa itselleen kaapannut M.T.K. puuttuu. Se olisi kuitenkin sotkenut ylivoimallaan pelin tasapainon eli hyvä näin. Tai sitten siitä olisi pitänyt tehdä täysipainoinen salaseura.

Pelin idea kuten todellisuuskin on hyvin yksinkertainen. Jokainen pelaaja ottaa itselleen yhden salaseuran. Tämä salaseura pyrkii saamaan hallintaansa erilaisia yhteiskunnassa vaikuttavia ryhmittymiä, kunnes pääsee tavoitteeseensa. Ensisijaisena tavoitteena on tietysti kaikkien muiden salaseurojen täydellinen mutta perusteellinen tuhoaminen, mutta kullakin salaseuralla on myös omat erikoisvoittoehtonsa. Esimerkiksi Baijerin valaistuneet kaipaavat voimaa, Tietokoneiden liittouma vaikutusvaltaa ja Avaruuden oliot milloin mitäkin.

Oman tavoitteen edesauttamisen ohessa pelaaja tietysti parhaansa mukaan sabotoi muiden salaseurojen toimintaa. Vastustajan alaisuuteensa kokoamia ryhmittymiä voi kaapata oman voimarakennelmansa osaksi. Myös ryhmien tuhoaminen on mahdollista, mikä voi tehdä joidenkin salaseurojen erikoistavoitteiden toteuttamisen hyvin vaikeaksi. Paitsi tietysti Cthulhulaisten, joiden nimenomaisena tavoitteena on ryhmien tuhoaminen.

Salaa salaisia salaseuroja

Kuten salaa kuvitella saattaa, salaseuroilla ja ryhmillä on salainen joukko salaisia ominaisuuksia, jotka salaa salaisin tavoin vaikuttavat niiden salaiseen toimintaan. Ryhmän suuntaus edesauttaa tai haittaa muiden ryhmien valtausta ja tuhoamista. Niinpä esimerkiksi S.U.P.O. on hyvin helppo vallata Pohjanmaan avulla, koska molemmat ovat sekä väkivaltaisia että hallituksen kannattajia.

Kullekin ryhmälle on määritelty myös tulot, sillä salaseurat keräävät hallitsemiensa ryhmien avulla rahaa maailmanvalloituksen rahoittamiseksi. Verovirastoa hallitseva pelaaja nyhtää rahaa myös muilta pelaajilta. Rahaa voi sijoittaa paitsi hyökkäykseen ja puolustukseen myös muiden pelaajien välisten taisteluiden peukaloimiseen. Sivustatuen saamiseksi tehtyjä lupauksia ei tarvitse kuitenkaan pitää.

Ryhmittymäkorttien ohessa pelaajat saavat haltuunsa myös tapahtumakortteja, joilla voi esimerkiksi lähettää tutkimuskomitean jonkin vastapelurin salaseuran kimppuun. Tapahtumakorteista on apua myös haluttaessa suorittaa etuoikeutettu hyökkäys, johon muut salaseurat eivät pääse vaikuttamaan.

Periaatteessa Illuminatia voi pelata jopa kahdestaan, mutta vasta neljällä tai useammalla salaseuralla pääsee oikeaan selkäänpuukotustunnelmaan. Pelipöydästä ei ole syytä poistua hetkeksikään, ellei halua vastaansa muiden pelaajien kokoon kuiskimaa liittoumaa. Realismin tuntua voi lisätä myös lisäsäännöillä, joiden mukaan lähes kaikki muu on sallittua paitsi pöydän kaataminen ja pelimerkkien väärentäminen _ kunhan ei jää kiinni. Heeheehee...

Ei ihme, että vannoutuneen Illuminati-fanin tunnistaa parhaiten mustasta silmästä.

Mutta jos vasen jabi ja nauruhermot ovat vireessa, Illuminatia voi suositella kaikille vähemmän vakavamielisille pelaajille, kunhan ei erehdy pelaamaan ystäviään vastaan. Sen sijaan sukulaiset ovat ihanteellisia vastustajia.

95