inFamous: Second Son – Uneton Seattlessa

Uuden sukupolven hiekkalaatikolla on ilo leikkiä.

Ihmisen elämä täyttyy jo nuoresta pitäen erilaisista odotuksista. Mukaudu yhteiskunnan sääntöihin, kouluta itsesi, hanki kunnon työpaikka, pariudu ja hanki lapsia. Menesty. Normien ulkopuolella kulkevia, kategorisointia kaihtavia ihmisiä kutsutaan ongelmatapauksiksi. He eivät sopeudu, he eivät yritä riittävästi, he eivät ole tarpeeksi hyviä.

Delsin Rowe on yksi sopeutumattomista. Seattlessa asuva pipopäinen graffititaiteilija ei ole löytänyt vielä paikkaansa yhteiskunnassa. Edes Reggie, Delsinin poliisiveli, ei ymmärrä nuoren kapinallisen käytöstä. Miksei Delsin voi vain olla kuten kaikki muutkin?

Normipäivä Rowen veljesten kotikylässä, Akomishissa, muuttuu dramaattisesti, kun vankeja kuljettava pakettiauto joutuu onnettomuuteen kylän lähistöllä. Suurin osa vangeista pakenee, mutta kun Delsin ja Reggie menevät auttamaan kolarin uhreja, Delsin joutuu supervoimilla varustetun bioterroristin vangiksi.

Nuorukainen ei hätäänny, vaan huomaa yllätyksekseen pääsevänsä käsiksi rikollisen muistoihin ja omaksuvansa tämän tuli- ja savuvoimat. Plim! Yhtäkkiä Delsinistä on tullut bioterroristi ja Seattlen turvallisuusjoukkojen (DUP) pahin vihollinen. Samalla hän on vaarantanut kaikki kotikylänsä asukkaat, Reggien mukaan lukien. Delsinin uudet supervoimat tulevat todellakin tarpeeseen.

Uusi sukupolvi, uudehkot kujeet

Second Son on kolmas osa inFamous-pelisarjassa. Aiempien osien tuntemus ei kuitenkaan ole välttämätöntä, sillä Delsinin seikkailu avautuu helposti inFamous-noviiseillekin. Edellisen sukupolven inFamousit olivat hyviä pelejä ja myivät varsin mukavasti, mutta Sucker Punchin avoimen maailman seikkailut soittivat toista viulua verrattuna esimerkiksi Naughty Dogin tuotoksiin. inFamousit kalpenivat pahasti Unchartedien ja The Last of Usin menestyksen rinnalla.

Sucker Punch ei lannistunut, vaan veti leuan rintaan ja suuntasi tarmonsa uuden sukupolven inFamousin kehittämiseen. Second Son on ensimmäisiä suuria PS4:n yksinoikeuspelejä, joten siltä odotetaan paljon. Alku näyttää lupaavalta, sillä Delsinin seikkailu on kiihdyttänyt Sonyn konsolien myyntiä etenkin Britanniassa.

Ainakin Second Son on paras inFamous-peli tähän asti. Tästä on kiittäminen erityisesti Delsinin hahmoa, joka on inhimillisyydessään selvästi kiinnostavampi sankari kuin aiempien osien päähenkilö Cole MacGrath. Delsin ei ole geneerinen kaljupää tai aivoton lihaskimppu, vaan läheisistään syvästi välittävä nuorukainen, jolle suuri voima tuo suuren vastuun. Uhmakas, voimistaan nauttiva ja vitsejä ajoittain laukova Delsin muistuttaakin vahvasti nuorta Peter Parkeria.

Tarina ei loista omaperäisyydellään, mutta sympaattisen Delsinin persoona ja suhde Reggie-veljeen kannattelee juonta. Veljesten välinen sanailu ja naljailu hymyilyttää useaan otteeseen. Erityisen hyvin mieleeni jäi tehtävä, jossa bioterroristia näyttelevä Reggie sinkoilee epämääräisesti ympäri kaupunkia ja huutelee siviileille uhkauksia, kun Delsin jahtaa häntä.

Tarinan pääpahis on kivikasvoinen Brooke Augustine, turvallisuusjoukkojen komentaja, joka käyttää valtaansa siekailematta, metsästää bioterroristeja ja vainoaa Delsinin ystäviä. Tarinan aikana Delsin ystävystyy myös muutaman muun bioterroristin kanssa. Ääninäyttely on kauttaaltaan onnistunutta ja hahmojen uskottavuutta lisää omalta osaltaan myös komea animointi. PS4:n tehot ovat hyötykäytössä.

Yksi Second Sonin porkkanoista on avainkohdissa tehtävät valinnat, jotka vievät Delsiniä hyviksen tai pahiksen suuntaan. Järjestelmä on kärjistetyn mustavalkoinen: hyvä Delsin säästää rikollisen hengen, paha Delsin on kylmäverinen tappaja, joka jättää jälkeensä kasoittain sivullisia uhreja. Karmasysteemin suurin ansio on uudelleenpeluuarvon lisääminen, sillä tarina ja Delsinin voimat muuttuvat hieman tehtyjen valintojen mukaan.

Liekki, Möykky ja uskomaton Televisiomies

Supervoimilla leikkiminen on Second Sonin hauskinta antia. Delsin on tarinan alussa savuvoimistaan huolimatta varsin heikko ja hänen voimavalikoimansa on rajallinen. Kapinallinen pystyy imemään uusia voimia ainoastaan muilta bioterroristeilta ja sinisenä hohtavista sirpaleista. Sankarin kehitys on kuitenkin ripeä, sillä kampanjan lopussa Delsin on lähes Chuck Norrisin veroinen kaikentappava ase.

Delsinin voimavalikoima on tuttua kaikille supersankarien ystäville. Delsin mätkii vihollisia kumoon käsikähmässä, ampuu sormistaan tulta, laseria ja ohjuksia, pystyy muuttumaan kiveksi tai puhtaaksi energiaksi, loikkii vaivatta kerrostalojen katoilla, pyyhältää hetkessä pystysuoran seinämän harjalle ja leijuu ilmassa. Delsin hallitsee myös parkourin, mutta kiipeilytaitoja tarvitsee vain muutamassa juonitehtävässä. Muun ajan graffititaiteilija kiitää ja liitää supervoimiensa siivin.

Kiihkeätempoiset taistelut, vaivaton liikkuminen ja vapauden tunne ovat tärkeä osa Second Sonin viehätystä. Delsinin hallinta on sujuvaa ja vastustajat tarpeeksi haastavia, etenkin jos vaikeusasteen veivaa suosiolla kaakkoon. Riviviholliset lakoavat nopeasti, mutta supervoimilla varustetut DUP-sotilaat, tulivoimaiset helikopterit ja tykkitornit paukuttavat Delsinin nopeasti kuoleman porteille. Nopeat hyökkäykset ja taktiset vetäytymiset ovat elinehto, joiden merkitys korostuu etenkin Second Sonin muutamissa pomotaisteluissa.

Kun Delsinin akusta loppuu virta, lisäenergiaa voi imeä ympäristöstä. Savuvoimaa saa savupiipuista tai autojen raadoista, neon-voima tihkuu valokylteistä, videovoimat voi imaista televisioista ja antenneista, kivivoimat ladataan puolestaan vastustajien raadoista. Eri voimien välillä vaihtaminen on näppärää, sillä Seattle on täynnä erilaisia energianlähteitä.

Voimiaan nopeasti kartuttavan Delsinin on vapautettava kaupunki sektori kerrallaan turvallisuusjoukkojen hallinnasta. DUP:n sotilaat ja ajoneuvot partioivat Seattlen kaduilla ja etsivät mahdollisia bioterroristeja. Delsin sulautuu helposti väkijoukkoon, jos ei käytä supervoimiaan, mutta taviksena katujen tallaaminen on tappavan tylsää. inFamousissa päästän suosiolla sisäisen supersankarini valloilleen!

Seattle Superheroes

Seattlen suurkaupunki on komea temmellyskenttä, jonka kartta pohjautuu suurelta osin oikeaan kaupunkiin. Seattlen pohjoispuolen näkyvin maamerkki on Space Needle, jonka huipulle kiivetään yhdessä tehtävässä. Katutasolla ihmiset toimittavat askareitaan ja liikenne soljuu verkkaisesti eteenpäin, halutessaan kaupunginosien välillä voi liikkua vaikka metron kyydissä.

Graafisesti Second Son on näyttävä, mutta ei leuat auki loksauttavan upea. Seattle on mallinnettu kauniisti, vuorokauden vaihtelu ja erilaiset sääolosuhteet säväyttävät, ja etenkin Delsinin supervoimien efektit ovat komeita. Kun purppuraisena hehkuva Delsin syöksyy hämärtyvässä illassa sataman huumediilereiden kimppuun ja neon-värit valaisevat taivaanrannan ja heijastuvat veteen, on näky värikylläisyydessään upea. Komeiden efektien hinta on tosin se, että kesken kiivaimman taistelun ruudunpäivitys sukeltaa selvästi.

Tuhovimmaa hillitsee myös se, että ympäristö ei hajoa riittävän komeasti. Autot, helikopterit ja ammusvarastot kyllä räjähtävät näyttävästi, mutta täyteen vauhtiin kiihdyttäneen kivi-Delsinin meno tyssää jo yksinäiseen mainoskylttiin. Siinä voimafantasia kärsii kovan kolauksen.

Kaupunki on täynnä sivutehtäviä. Näistä merkittävimpiä ovat DUP:n tukikohtien tuhoamistehtävät, jotka antavat rutkasti uusia voimasirpaleita ja paljastavat kartalta alueen kaikki sivutehtävät ja sirpaleet. Muissa missioissa tuhotaan DUP:n piilokameroita, etsitään vastarintaliikkeen äänitallenteita ja jahdataan DUP:n salaisia agentteja. Kummallisin sivutehtävätyyppi on graffitien piirtäminen, jossa PS4-ohjainta heilutellaan kuin spray-purkkia.

Karmapisteitä voi ansaita myös taisteluista ja sivutehtävistä. Hyvis tainnuttaa vastustajat, parantaa siviilit ja lopettaa huumediilereiden toiminnan. Pahis tykittää vihollisensa atomipölyksi, teloo mielenosoittajat ja nirhaa lahjattomat katusoittajat. Seattle ei pursua erilaisia aktiviteetteja, mutta tekemistä on silti riittävästi. Kerrankin jaksoin tahkota kaikki sivutehtävät läpi!

Melkein super

Second Son on Sucker Punchilta tasaisen varma esitys. Kulutin pääjuonen ja sivutehtävien läpäisyyn noin 20 tuntia, joka oli laatuaikaa alusta loppuun. Delsinin tarinan kehittymistä seuraa mielenkiinnolla ja sivuhahmotkin ovat onnistuneita. Äärimmäisen mustavalkoiseen karmajärjestelmään sen sijaan olisin kaivannut enemmän harmaan sävyjä, nykyisellään Delsin on joko puhtoinen ja seattlelaisten rakastama sankari tai öykkäröivä pahis, joka tappaa kaikki.

Onneksi supervoimilla leikkiminen on hemmetin viihdyttävää ja sopivan vaihtelevaa. Pelattavuuskin on hiottu todella sujuvaksi kameraa myöten. Maailman laajuudessa Second Son ei yllä lähellekään GTA-mittoja, mutta komeasti mallinnettu Seattle on supersankareille riittävän suuri leikkikenttä.

Hylkään hiekkalaatikkopelit yleensä ensimmäisen läpäisykerran jälkeen, mutta Second Sonin kohdalla teen poikkeuksen sääntöön. Delsin Rowe on ansainnut toisenkin kierroksen.

 

Arvosteltu: PS4

 Sucker Punch Productions/Sony Computer Entertainment

Versio: Arvostelu

Moninpeli: Ei

Ikäraja: 16

 

 

87