Jazz Jackrabbit – Rambojänis ja kilpikonnat

Epic Megagames yrittää tuoda helpotusta PC:tä vaivaavaan krooniseen tasohyppelypelipulaan sonicmaisen nopealla Jazz Jackrabbitilla.

Paha kilpikonna Devan Shell kaappaa Eva Earlongin, Carrotus-planeetan prinsessan ja uhkaa hänen avullaan valloittaa planeetan. Kaiken muun pahan lisäksi Devan-kelmi levittää tappajakilpikonniaan ja muita hirviöitä ympäri lähitähdistöä. "Ei hyvä", tuumaa Jazz Jackrabbit, kietaisee punaisen hikinauhan otsalleen ja lähtee pelastamaan rakkaimpiaan. Päästäkseen Devanin kimppuun hänen on ensin puhdistettava lähitähdistön planeetat Devanin apureista.

Planeettoja kansoittavat julmat viholliset. On kilpikonnaa, lentäviä miekkoja, jättiläishyönteisiä ynnä muita. Lisää vaaraa tuovat kiinteät esteet, kuten piikit sun muut tasohyppelypeleistä tutut vaaratekijät. Suuri hiphurraa tulee lähes täydellisestä söpöilyn puuttesta, halinalleja ja karkkibonuksia ei löydä hakemallakaan. Hirviöt ovat ihan oikeasti ilkeän oloisia.

Vaan eipä ole jänömmekään avuton. Punaiseen hikinauhaan sonnustautuneen metsän eläimen aseistuksena on futuristinen LFG-2000, joka pystyy ampumaan loputtomasti peruspaukkuja. Lisää tulivoimaa saa keräämällä ympäri pelikenttää sijoitettuja asebonuksia.

Lisäasearsenaaliin kuuluvat hajautuvat raketit, ympäriinsä pomppivat pommit, ja suosikkini liekinheitin. Näitä on käytössä rajoitetusti, mutta patruunoita kyllä jaellaan sellaisia määriä, että tulivoimasta ei tule pulaa.

Hieman harmittavasti Jazz ei osaa tappaa vihollisia hyppäämällä mariomaisesti niiden päälle. Tämä aiheutti monta harmillista haavoittumista, kun jänis putosi korkealta yhden vaivaisen örkin niskaan. Onneksi kertaosuma verottaa vain terveyttä, jota voi tankata lisää keräämällä sinne tänne leviteltyjä porkkanoita.

Jos Jazz saa kerättyä kenttään piilotetun timantin pääsee pelaamaan salaista bonustasoa. Lisätaso on kolmiulotteinen sokkelo, jossa kerätään vektoritimantteja. Mikäli kaikki jalokivet saa kerättyä on palkintona lisäelämä.

Pelattavuus on säädetty kohdalleen. Jazz tottelee näppäimistöä kiltisti ja sulavasti. Viholliset on animoitu siististi ja vaikeustaso sopiva. Semminkin kun sen saa valita neljästä mahdollisesta.

Toteutukseltaan Jazz on suorastaan hämmästyttävä. Suuret hahmot liikkuvat sulavasti, ruutu scrollaa pehmeästi ja äänet ovat todella korkeatasoisia. Kerättyään vauhtia Jazz kiitää ympäri pelialuetta sonicmaisella vauhdilla ja lähes yhtä pehmeästi.

Ikävä kyllä toteutuksen tekninen osuus tökkii. Riippumatta siitä mitä ajureita tai muita TSR-ohjelmia on muistissa peli kaatuu suurin piirtein joka toisessa kentässä. Tästä tietysti selviää tallentelemalla ahkerasti, mutta ärsyttävää tilttailu silti on. Toivottavasti Epic viitsii tehdä bugikorjatun version.

Jazz Jackrabbit on PC:n tasohyppelyiden kermaa. Peli-ilon ja vauhdin tuntu on suorastaan käsinkosketeltavaa ja ensimmäinen episodi on läpäisty jo ennen kuin ehtii kunnolla aloittaakaan. Tahtoo lisää!

87