Kino - Makkarista Miljonääriksi

Kino

From Bedroom to Billions

http://www.frombedroomstobillions.com/

Ohjaus: Nicola & Anthony Cautfield

Kesto: 2 tuntia 30 minuuttia

 

Videogames The Movie

http://www.videogamesthemovie.com/

Ohjaus: Jeremy Snead

Kesto: 1 tunti 31 minuuttia

 

 

Makkarista miljonääriksi

Pelihistorian kulttuurinen kivijalka vahvistuu kahdella historiadokumentilla.

Sanokaa minun sanoneen että pelihistoriasta kirjoitetut opukset tulevat nousemaan tulevaisuudessa yhtä merkittäviksi kuin bändikirjallisuus. Vaikka kustantamot eivät tunnu tajuavan hyvän päälle, maailmalla on joukkorahoitettu jo liuta äärimmäisen osuvia pelikirjoja ja tahti tuskin hiipuu tulevaisuudessakaan.

Kirjojen vanavedessä myös liikkuva kuva on joutunut pelien pauloihin. Proosan kanssa yhteinen nimittäjä on joukkorahoitus, sillä pelihistoriaa ei selluloidille tallenneta studiorahoilla. Äärimmäisen hieno Indie Game: The Movie sai tänä vuonna seuraa peräti kahdesta pelidokumentista, joista toinen on peliharrastajalle pakkokatsottavaa ja toinen antaa bulkkirahvaalle pikavuoron pelilandiaan.

 

Imperiumin pelihistoria

From Bedroom to Billions on yli kaksituntinen spektaakkeli Ison-Britannian pelihistoriasta. Joukkorahoitetun eepoksen kyytipojaksi saa halutessaan liki samanlaisen kattauksen ekstroja, joten koko komeudella on mittaa varsin kunnioitettavat viisi tuntia.

Dokumentti kertoo brittien pelinkehityksen historian ensimmäisestä Sinclair-kotitietokoneesta vuoteen 2013 asti. Matka on huikaiseva sukellus pelinkehityksen aamuhämärään ja sieltä takaisin päivänpaisteeseen. Tekijät ovat saaneet houkuteltua käytännössä mukaan kaikki mahdolliset merkkihenkilöt.

Ruudussa näkyvät niin Peter Molyneux kuin David Braben, Oceanin perustajat, pioneeriajan pelijournalistit ja pelimyynnin kivijalan muuranneet edelläkävijät. Kattaus on suorastaan hengästyttävän laaja.

Elokuva on myös ohjattu todella, todella hyvin. Kertojaääntä ei ole, juoni kulkee puhuvien päiden varassa. Jotain ratkaisun toimivuudesta kertoo jo se, että huomasin vasta pitkästi puolivälin jälkeen, ettei ulkopuolista rakojentilkitsijää ole käytetty.

Paketti pysyy kasassa lähes koko elokuvan ajan. Ainoastaan viimeisellä kolmanneksella läpikäyty pelialan koulutus tiputtaa hetkellisesti kiinnostuskäyrää. Briteille tilanne on tietysti toinen, mutta suomalaisena minua ei hirveästi kiinnosta, mitä muksuille saarivaltiossa opetetaan.

Leffan parasta antia ovat alkutaipaleen yksilösuorittajien haastattelut. Traagisiakin kohtaloita mahtuu mukaan, sillä nuorten miesten makuuhuonepuuhastelusta kasvoi Britanniassa hiton iso bisnes, jossa osa koodarinuorista nostettiin lähes rokkitähden asemaan. Joillekin tämä oli liikaa.

Oikeastaan ainoa selkeä puute on Ultimate Play the Gamen Stamperin veljesten jääminen projektin ulkopuolelle. Rarena nykyisin tunnettu pumppu on rakentanut maineensa laadukkaiden pelien ohella oman mystiikkansa ympärille, joten tämän toisaalta ymmärtää. Ultimaten väki oli etenkin Spectrumin aikakaudella peleillään niin paljon edellä aikaansa, että olisin mielelläni kuunnellut, mitä heillä on sanottavaa. Nyt Raren tarina kerrotaan ulkopuolisten näkökulmasta.

Ekstroista löytyy pitkät pätkät esimerkiksi Sensible Softwaren historiasta ja Eliten historia David Brabenin kertomana. Kuudentoista taalan hintaiseen peruspakettiin ei kuulu kuin itse elokuva, mutta ekstrat voi lunastaa itselleen muutamalla lisäeurolla, jos jälkiruoka maistuu.

From Bedroom to Billions on katsomisen arvoinen dokumentti ja mainio todiste joukkorahoituksen voimasta. Lopputulos vetää vertoja kaupallisille dokumenttiveljilleen eikä sisältöä ole tyhmennetty. Tämä tosin johtaa siihen, että peleistä pitää olla edes auttavasti kärryillä, sillä leffa ei anna apurattaita.

Viisi tähteä. Äärimmäisen mukaansatempaava aikamatka Ison-Britannian pelinkehityksen historiaan.

 

Kaikesta jotain

Videogames: The Movie lähestyy pelihistoriaa hieman toisesta näkökulmasta. Puolentoista tunnin mittainen dokumentti pyrkii kertomaan kaikesta vähän, joka väistämättä johtaa varsin yksinkertaiseen ja pintapuoliseen käsittelyyn.

Kun Bedroom to Billions etenee kronologisesti, videopelielokuva vääntää oman aikajanansa teemojen mukaan. Ratkaisu on mielestäni hieman hölmö, sillä esimerkiksi pelikulttuurin ja teknologian olisi voinut surutta pätkiä samalle aikajanalle rakenteen siitä kärsimättä.

Minua häiritsee myös elokuvan konsolikeskeisyys, sillä pc:n historiaa ja vaikutusta pelikulttuurin kehittymiseen ei juuri käsitellä. Oculus Rift saa elokuvan loppupuolella hieman ruutuaikaa, sillä tekijät ovat aivan oikein oivaltaneet, että siellä se seuraava vallankumous lymyää.

Myös haastateltavien valintakriteerit hieman ihmetyttävät. Ruudulla ääntelehtii pelinkehittäjien ohella liuta ammattinäyttelijiöitä, jotka kertovat omasta peliharrastuksestaan ja suhteestaan pelihistoriaan. Haastattelujen ehdoton ykkönen on Atarin perustanut Nolan Bushnell, joka muistelee lämmöllä omaa aikaansa pelialkuräjähdyksen inflaatiovaiheen äärellä.

Videogames: The Movie keräsi Kickstarterissa yli 100 000 dollaria. From Bedroom to Billions haali joukkorahoitusta 60 000 punnan edestä. Tarinat olisivat jääneet kertomatta, ellei kohderyhmä olisi raottanut kukkaronnyörejään. Tämä kertoo paitsi kohderyhmän koosta ja pelaajien yhteisöllisyydestä myös nykyisen tuotantokoneiston näköalattomuudesta.

Kolme tähteä: Kevyellä otteella työstetty katsaus digipelien kehityskaareen.

 

Juho Kuorikoski

 

KUVATEKSTIT:

Video1: Videogames: The Movie lähestyy pelihistoriaa kevyellä otteella

Video2: From Bedroom to Billions on äärimmäisen kiehtova dokumentti Ison-Britannian pelipelinkehityksen historiasta.