Koko seikkailupelien historia kootaan yksiin kansiin

suuretseikkailupelitjuho

Pelit-lehden avustaja, toimittaja ja tietokirjailija Juho Kuorikoski on uuden kirjaprojektin kimpussa. Nyt hän hakee pelaajien tukea yhteisörahoituspalvelu Mesenaatissa Suuret seikkailupelit - tietokonepelien klassikot -tietokirjalleen, jossa käydään läpi graafisten seikkailupelien historia.

”Seikkailupeleistä on tehty useita kirjoja maailmalla, mutta ihan samalla idealla lajityyppiä ei ole samojen kansien väliin lyöty. Esimerkiksi parhaita seikkailupelejä Sierralta ja LucasArtsilta ei ole käsitelty rinnakkain samoilla sivuilla samanarvoisina. Rogue Leaders oli sellainen opus, jota odotin pitkään. Kirja oli kuitenkin Lucasin kritiikitön ylistyslaulu ja keskittyi lähinnä konseptitaiteeseen. Oma kiinnostukseni on enemmän pelinteossa ja tarinoissa", Kuorikoski kuvaa.

"Tarkoitukseni on tehdä syväluotaavaa matskua Pelit-lehden historiikkien tyyliin, käydä läpi tekijöiden ajattelua ja näkökulmaa pelintekoon. Tarkka rakenne on vielä auki. Minulla on muutama vaihtoehto, miten käsittelisin yksittäisiä pelejä: pelisarja kerrallaan vai kronologisesti. Tarkoitus on kuitenkin sitoa pelit aina isommiksi kokonaisuuksiksi.”

Kirja etenee haastattelujen kautta, mutta Kuorikoski hyödyntää myös olemassa olevia kirjallisia lähteitä. Idea vaatii, että pelintekijätkin innostuvat kirjaprojektista.

”Todella, todella hyvin tekijät ovat lähteneet mukaan, mutta minun mielestäni pakollisista haastateltavista puuttuu vielä Tim SchaferWilliamsin pariskunta on ollut käytännössä nollatiedotuslinjalla Sierran kaatumisen jälkeen. Schaferin saaminen mukaan on ihan mahdollista, enkä haluaisi tehdä kirjaa ilman häntä, mutta Ken ja Roberta Williamsin suhteen en ole edes toiveikas. Muita puutteita kattauksessa ei ole, sillä seikkailupelihistoriaan mahtuu paljon kiinnostavia aiheita kuten The Dig –projekti, josta kukaan ei halua puhua yhtään mitään. Se on kuin seikkailupelien fight club, mutta siitäkin on juttua luvassa”, Kuorikoski sanoo ja nauraa.

book cover mock-up file from Lopullinen kansi.png

Pelit-toimitus epäilee Kuorikosken elävän jonkinlaisessa aikadilaatiossa, sillä kirjailijan työtahti on Sinivalkoisen pelikirjan tyyliin uskomaton. Käsikirjoitus valmistuu elokuussa, kirja ilmestyy lokakuussa, jos rahoitus saadaan kasaan.

"Kirjan ilmestymisen kannalta Mesenaatti on avainasemassa. 5 000 euroa pitäisi ehdottomasti saada, että Suuret seikkailupelit - tietokonepelien klassikot valmistuu. Tämä on unelmaprojekti minulle, toivottavasti myös pelaajille.”

Kirjaprojektia voi tukea yhteisörahoitussivu Mesenaatissa.

Kirjailija on tavattavissa muun muassa Pelit.fissä.

Juho Kuorikoski työskentelee Pelit-lehden vakituisena avustajana.