Jurassic World todistaa evoluution puolesta, Lego Jurassic World sitä vastaan.
Kun ihmiskunta joskus puree multaa, jätämme ajan sedimentteihin lähinnä roppakaupalla muovia. Sitten joku nokkela muukalaisohjaaja tarttuu ajatukseen ja tekee niistä elokuvan, jossa verenhimoiset muovipalikat syövät sektoidituristeja teemapuistossa. Jo Galactica opetti, että kaikki kiertää kehää.
Kuten Traveller’s Talesin pelisuunnittelu, sillä Jurassic World -lisenssillä ryyditetty palikkaseikkailu on jälleen varsin maltillisesti jalostettu Lego-pelien arkkityyppi.
Dinojen paluu
90-luvun lapsista vähintään 86 prosenttia oppi evoluution perusteesit Steven Spielbergin Jurassic Parkista. Elokuvassa upporikas pohatta perustaa dinosauruspuiston, jonka asukkaat on rakennettu muinaisista DNA-rihmoista, joita on kaivettu meripihkaan jumittaneiden itikoiden sisälmyksistä.
Kuten arvata saattaa, kaikki menee persiilleen ja paikalle saapuneet kutsuvieraat joutuvat kamppailemaan hengestään 65 miljoonaa vuotta sitten Telluksen kamaralla talsineiden Suurten Muinaisten kanssa.
Jurassic Parkin tarina jatkui muutaman köpöisen jatko-osan voimin, kunnes tänä kesänä kaikki taas kiertää kehää, ja saurukset palasivat takaisin elokuvateattereihin Jurassic World -leffan merkeissä. Jättisuosioon noussut tehostetykitys avaa oven myös lisenssituotteille ja tähän rakoon iskee Traveller’s Tales.
Dinostalgiaa
Vaikka peli on nimetty Jurassic Worldiksi, mukana ovat kaikki muutkin juraleffat. Jurassic Parkin jatko-osiin pääsee käsiksi läpipeluun jälkeen, joten puuhasteltavaa riittää koko rahan edestä. Tarina perustuu löyhästi elokuvan avainkohtauksiin, jotka on sovitettu varsin onnistuneesti palikkapelimuottiin.
Jurassic Park nousi väkivaltansa vuoksi otsikoihin julkaisunsa aikoihin ja mietin itsekin, miten lihatiskikohtaukset saadaan sovitettua lapsiystävällisiksi. Tässä Traveller’s Tales onnistuu varsin hyvin, sillä esimerkiksi raptorihäkkiin putoava talonmies ei muutu veriseksi mössöksi, vaan menettää ainoastaan vaatetuksensa.
Lego-perinteiden velvoittamana hahmokattaus on melkoinen. Sauruslisenssi lyö pakkaan pelattavat dinosaurukset, ja perheen pienet geeninikkarit voivat leikkiä jumalaa nakertelemalla kasaan omia dinosauruksiaan.
Palikkaukkoja on joka lähtöön. Joka janarilla, janarittarella ja sauruksella on omat erikoistaitonsa, joita käytetään ratakiskosta väännettyjen pulmien ratkaisemiseen. Ensimmäisen leffan päätähtenä toimiva Alan Grant katkoo vaijereita raptorin kynnellä, hänen aisaparinsa Ellie Sattlerin erikoistaitona on korkeampien hyppyjen lisäksi ulosteläjiin sukeltaminen. Luit aivan oikein: tohtori Sattler tonkii dinosontaa. Tasa-arvon vuoksi sama erikoistumisalue on myös Jurassic Worldin päätähdellä.
Kerrontamoottoriin on napattu leffojen vuorosanat. Jurassic Parkin kohdalla äänitysstudiossa on kohinasta päätellen ollut käytössä elokuvan VHS-kopio. Sivuhahmot solkkaavat varta vasten peliä varten äänitettyä vuoropuhelua, mutta tekopirteä ylinäyttely on kuin korvan vieressä huutava kulmahiomakone.
Samalla pelisarja menetti osan omintakeisesta luonteestaan, kun hassu metapälpätys vaihtui oikeisiin vuorosanoihin. Tarina ja kerronta toimisivat paljon paremmin, jos vuorosanat saisi tulkata omassa päässään. Myös perheen pienimmät olisi helpompi saada pelin pariin, kun isi tai äiti voisi tulkata siansaksaa sen sijaan, että nyt selitetään kaikki kolmannella kotimaisella.
Na-a-aa, you didn’t say the magic word
Palikkasaurusten pelillinen DNA on jälleen kerran kloonattu värilliseen muovipihkaan juuttuneista TT-hyttysistä. Kuulostan varmasti jo rikkinäiseltä levysoittimelta, mutta tekijät eivät vieläkään ole ymmärtäneet uudistaa niitä osa-alueita, jotka Lego-peleissä kaipaavat eniten tunkkaamista. Mättäminen on yksinkertaista ja äärimmäisen monotonista nappijumppaa, josta saisi pienellä säädöllä huomattavasti mielenkiintoisempaa.
Ymmärrän, että pelit halutaan pitää yksinkertaisina, koska ne ovat ensisijaisesti perheen pienimpien toivelistoilla. Monipuolisempi perustason pelimekaniikka saisi olla edes vaihtoehtona hieman varttuneimmille, sillä en varmasti ole ainoa aikuinen, joka pelaa Lego-pelejä ihan omaksi ilokseen.
Oma reseptini Lego-peli 2.0:ksi on seuraava: Taistelujärjestelmä joko Arkham-peleistä tai God of War -sarjasta. Pitkin pelikenttiä kylvetty muovirahaa käytetään silkan keräämisen asemasta uusien taitojen ostamiseen. Vaihtoehtona on edelleen sama tuttu nappulajumppa, jos itseään ei halua haastaa. Ja sitten vielä: ne hemmetin ääninäytellyt vuorosanat pois ja sassiin. Lego-ukot mumisevat, eivät sönkötä.
Traveller’s Talesin puusilmäisyys alkaa ihan oikeasti ärsyttää, sillä pelit itsessään ovat teemoiltaan ja tarinoiltaan toimivaa hupia, mutta itse pelattavuus ei ole vuosiin kehittynyt yhtään mihinkään. Aikanaan nokkelat lisenssipelit toistavat itseään, sillä ainoa asia, joka näissä peleissä uudistuu, on käytettävä lisenssi.
Jurassic Park käsittelee lajien kehitystä, joten samaa voisi odottaa myös lisenssitehtaalta. Kehitystä ei tietysti tapahdu, jos kukaan ei siihen pakota, kun legopelien fanit ilmeisesti innolla ostavat lisää sitä samaa vanhaa.
Lego-pelit ovat saaneet rellestää tontillaan varsin vapaasti, liian vapaasti. Toivon, että haastaja ilmestyy jostakin, sillä erinomaisen Avengers-lisenssoinnin jälkeen Traveller’s Talesin tähti on ollut laskussa eikä Jurassic World tee tähän muutosta. Paljoa ei ole edelleenkään pielessä, mutta en voi olla ainoa, jota saman kaavan kloonaaminen alkaa ärsyttää.
Jos lastenhuoneessa hinku Lego-seikkailuihin on edelleen kova, Jurassic World täyttää tämän lokeron tuttuakin tutummalla tavalla. Se on kuin se McDonald’sin Happy Meal, jonka pääsisältö ei muutu, mutta pahvilaatikosta löytyy joka kerralla uutta muovikrääsää.
88 Lego-konservatiiveille
75 Palikkaliberaaleille
75