Lue ja kelaa (tm): Farming Simulator 2013

Lue ja kelaa (tm): Farming Simulator 2013

Farmageddon

Kun Juhot muuttavat maalle, tanner tömisee ja aitaa kaatuu. Kepu(li)konsteilla syntyy parasta satoa.

Tukiaiset houkuttelevat paitsi poliitikkoja myös maanviljelijöitä. Siinä missä politikointi kuuluu baariin, maanviljelyä voi harrastaa myös kotona, huippusuositulla Farming Simulator 2013:lla. 

Koska Farmingin moninpeli jäi tsekkaamatta arvostelun yhteydessä, Juhot tarttuvat pelikkoon. Vaikka kolhoosihenkinen yhteispaskartelu ei istu heidän maailmankatsomukseensa,  yhteistoimintaan kannustavalla moninpelillä on puolensa.

Kaksi Juhoa kohtaa ja katsoo, kumpi on renki ja kumpi isäntä.

Juhokopla vaanii siiloa

Kuorikoski:

Serverifarmi nousee pystyyn, mutta herra Penttilä ei suvaitse saapua paikalle. Kaupunkilaisia saa aina odottaa. Työaikaa kuluu hukkaan, joten hyppään puimurin rattiin ja alan korjata satoa. Muutamaa minuuttia myöhemmin minua morjestetaan: renki on saapunut. Hänelle on jo nakki valmiina, tilan vakiokalustoon kuuluva traktori, jonka nimi on Bührer. Hassuja nuo saksalaiset.

Penttilä

: Penttilä ei saavu koskaan myöhässä, hän saapuu juuri oikeaan aikaan. Kuorikoski taas pukkaa serveriä pystyyn vartin sovittua aikaisemmin.

Pelto odottaa herraansa. Vain ohikiitävä hetki kuluu peliin totutteluun, onhan minulla sentään kokemusta maanviljelystä tasan Harvest Moonin verran. Nopeasti hyppään isoimman traktorin kyytiin, onnistun nappaamaan lavan perään ja lähden kohti peltoa, jossa apuani kuulemma jo kaivataan. Vielä kun tietäisi, missä suunnassa se pelto on.

Kuorikoski:

 Puimurin säiliö täyttyy nopeasti, mutta traktorimiestä ei näy, ei kuulu. Sitten näkyy ja kuuluu, kun tsättiin ilmestyy kirosanoja. Työparini on jumittanut itsensä linkkuun siilojen väliin. Vien joviaalina pehtoorina puimurin jyvälastin lähes perille saakka ja palaan pellolle. Tästä tulee pitkä päivä.

Penttilä:

 Pentele. Ajattelin oikaista siilojen välistä, mutta traktori tykästyi teräksisiin maisemankomistuksiin kuin teini-ikäinen tyttö skeittitempuista laulavaan turkulaisnuorukaiseen. Eihän siinä auttanut muu kuin pyytää kaima apuun. Sieltä se ketku puimurillaan köröttelee, ihan päinvastaisesta suunnasta minne olin menossa. No, jahka irtoan siilosta, ainakin löydän pellon sen piilosta.

Juhokopla kääntää maata

Kuorikoski:

 Pienten alkukankeuksien jälkeen loput sadosta löytää tiensä siiloihin varsin vauhdikkaasti. Tällä farmilla vilja säilötäänkin maan alle. Huomioteipillä kehystettyä kalterirakoa joutui tovin verran etsimään, mutta nyt on sato korjattu.

Seuraavaksi maa pitäisi kääntää. Vara-Juhon kysellessä aurojen perään, opastan, että kyseessä on se oranssi työkone keskellä pihaa. Otan itse kopittoman pikkutraktorin perään äkeet ja tasoitan kynnetyn maan. Nyt tarvitaan enää siementä.

Penttilä:

 Kyllä nyt sukulaiset saavat hävetä, kun uusavuton serkkupoika leikkii maanviljelijää. Maan kääntäminen ei sujukaan kuin suomifilmissä.

Vaikka farmin ympärillä on huiman paljon käyttämättömän näköistä viljelytilaa, ei sen kääntäminen onnistu. Kyseessä onkin jonkun toisen maat, ehkäpä itsensä maanviljelijä Wahlroosin, sillä meidän peltomme on vain onneton pikkupläntti suurfarmin nurkalla.

 

Kun pääsen vauhtiin, saadaan maa käännettyä, vaikkei näky olekaan kaunis. Tehokkuus korvaa ulkonäön, kuten aamuisin hoen peilin edessä.

Kuorikoski:

 Nyt siilot ovat täynnä viljaa, joten sitä voisi muuttaa rahaksi. Täytän der Bühreriin liitetyn peräkärryn jyväsillä ja lähden myyntihommiin. Ehdin kiertää hyvän tovin maailmankarttaa, sitten oikea dumppauspaikka löytyy. Nyt on rahaa niin että ranteita pakottaa. Kyllä maanviljelijän elämä on ihanan helppoa!

Penttilä:

 Toisilla on, toisilla ei. Rengin tili näyttää nollaa, mikä on realistinen tilanne myös tosielämässä. Samapa tuo, kunhan se isäntä itte ei tuhlaa rankalla työllä ansaittuja rahoja mihinkään turhaan.

Koska työt seisovat kun länsirannikon mies shoppailee, päätän tutkia maailmaa. Tiet osoittautuvat turhiksi, sillä meidän traktoreissamme on niin paljon hevosvoimia, että niillä kiipeää vaikka pystysuoraa rinnettä. Suosikikseni nousseen menopelin nimeän leikkisästi Punaiseksi paholaiseksi, se menee minne vain!

Hetken kuluttua jumitun punaisen paholaisen kanssa kiinni riippusillan puiseen puomiin. Pentele.

Juhokopla panee siementä vakoon

Kuorikoski:

 Kertynyt pääoma pitää luonnollisesti sijoittaa, mutta visiitti virtuaali-Hankkijalle palauttaa aloittelevan heinähatun takaisin maan pinnalle. Kaikki maksaa ihan perkuleesti, paitsi kanat. Joten myyn pienen punaisen traktorin ja ostan kurottajan, sellaista tarvitsee aina. Loppurahoilla tilalle ilmestyy lisäksi puolenkymmentä kotkottajaa, sillä isot rahat liikkuvat kananmunissa. Niin sen täytyy olla.

Kynnetty ja äestetty pelto odottaa uutta siementä sisuksiinsa, joten innokkaina poikina ryhdymme kylvöhommiin. Paitsi että siemeniä saa etsiä täikamman avulla. Valehtelematta tunnin mittainen etsintäoperaatio päättyy onneen, sillä navetan seinustalta löytyy epämääräinen kasa säkkejä.

Penttilä:

 Siemensäkkien löytyminen lämmittää vain vähän: vielä pitäisi keksiä, kuinka siemenet saa kylvökoneen sisuksiin. Puiset lavat herättelevät miehisen miehen nostohalut pintaan, joten siirryn uutuuttaan kiiltävän kurottajan kyytiin ja käyn innolla työhön.

Se loppuu siihen, että säkki ei nouse, mutta kurottaja seisoo nokallaan. Kello tikittää, ilta vaihtuu yöksi, sitten vasta välähtää: kylvökone pitää vain pakittaa säkkejä päin, jolloin siemenet maagisesti imeytyvät koneen sisään! Ei ihme että maanviljelyä pitää opetella!

Arvon siemenistä tarpeisiimme sopivaksi perunat. Jahka kasvi on vaikeuksien kautta tunnistettu oikeaksi, siirryn kylvämään huiman tehokkaalla siksak-taktiikalla. Mutta jotenkin maalaiselämästä alkaa olla vetovoima lopussa.

Varo perunan idusta, Juhokopla!

Kuorikoski:

 Kun kaveri huhkii, minulla on taas aikaa käydä shoppailemassa. Panen osan työkoneista jälleen lihoiksi ja ostan tuliterän myrkyttäjän. Nyt sato kasvaa taatusti ennätystahtiin! Melkein maistan itsekasvatetuista kemi-kaaleista tehtyjen kääryleiden maun. Päästyäni pellolle huomaan, että perässäni roikkuukin pelkkä muovisäiliö ilman myrkkyä. Tuotekuvaukset kannattaa näköjään lukea tarkkaan.

Ei maatalous kemikaaleja kaipaa. Olen varma, että kylvimme geenimuunneltuja siemeniä, sillä vajaassa vuorokaudessa pelto on puintikunnossa. Kylvöjälki muistuttaa tosin tilkkutäkkiä. En ole varma, onko mukana useampaa kasvilajiketta vai onko maaperä yksinkertaisesti liian kuivaa. Köröttelen hetken peltoa pitkin perunannostokoneellani, sitten välähdyksenomaisesti tajuan, ettei maalaiselämä ole minua varten, edes leikisti. Nostokonekin taitaa kaivata öljyä, sillä jostain kuuluu hirveää kitinää.

Penttilä:

 Jumankauta Juho-Kustaa, missä on mun rakas traktori? Olet myynyt punaisen paholaiseni? Sappeni kiehuu ja esitän haasteen: Juho vastaan Juho, aamunkoitteessa vanhalla kivisillalla! Kurottaja vastaan kurottaja, vanhan kunnon ajan turnajaishengessä. Kääntö, kylvö, sadonkorjuu, pyh! Se kumpi tippuu ensin veteen on huonompi maanviljelijä. On kyse kunniasta ja selkärangasta, kohtalosta ja perinteistä.

Sekä tuntikausia kestäneestä pelisessiosta, joka kummankin mielestä kerjää jo finaalia. Ja mikäpä onkaan parempi finaali kuin toisen Juhon tuhoon johtava uho?

Juhokopla ja kuoleman kurottajat

Kuorikoski:

 Aamun sarastaessa kaksi kurottajaa seisoo ison kivisillan vastakkaisissa päissä, valmiina muuttumaan kurmottajiksi. Säädän kauhan nostovartta hiirellä ja totuttelen keskeltä kääntyvän aparaatin oikukkaaseen luonteeseen. Panen taustalle soimaan Duel of Fatesin ja valmistaudun taisteluun.

Penttilä:

 Uskon itselläni olevan etulyöntiaseman, totuttelinhan kurottajan käyttäytymiseen kamppaillessani elämästä ja kuolemasta säkkilavojen kanssa. Katsahdan auringonnousuun, muistan lämmöllä yhteiset hetkeni punaisen paholaisen antamassa hurjassa kyydissä ja valmistaudun pahimpaan.

Väläytän valoja kolme kertaa, on aika aloittaa. Teräshirmut murahtavat käyntiin ja vyöryvät toisiaan kohti mekaaniset peitset tanassa. Nostovarsien ensikosketus ei saa moderneja työjuhtia sillalta, joten turnajaiset vaihtuvat koneiden kreikkalais-roomalaiseksi painiksi.

Taistelu on tiukka ja tasaväkinen, mutta onnistuneen harhautuksen jälkeen saan nostettua juhokuorikkaan kurottajan pystyyn. Elättelen toiveita taistelun päättymisestä luovutusvoittoon, mutta eikös se sinnikäs pentele vääntyile takaisin pyörilleen. Pitäisi saada jyvä kohdalleen.

Kuorikoski:

  Kiihkeä vääntö ei lopu,  sillä molemmat taistelijat ovat tasavertaisia. Voitto riippuu hiuskarvan varassa, kun kaksi punaista työkonetta kiemurtelee toistensa syleilyssä nostovarsien etsiessä heikkoa kohtaa, samalla kuin aamurusko hellii ympärillä avautuvaa preeriaa.

Taistelutoverini huomio herpaantuu hetkeksi, huomaan tilaisuuteni tulleen. Isken hydraulisen varteni riitapukarin kylkeen. Hän vetää, huojuu, horjahtaa, ei jää tukiaisten kuittaajaa. Katson, kuinka väärän Juhon kurottaja katoaa hyisen veden syleilyyn. Silta on jälleen hiljainen, tilan oikea isäntä on lunastanut Hankkija-lippiksensä.

Savotta virtuaalimaatilalla päättyy Connor MacLeodin mietelauseeseen: ”There can be only one!”

And that’s a-me, Juhio!

Juho Kuorikoski ja Juho Penttilä

Kuvatekstit:

 

juhop1:

Viljeltävää maata on silmänkantamattomiin, mutta meidän käytössämme on vain onneton nurkka. Rahalla saisi lisää, mutta sitä varten on uurastettava.

 

juhop2:

Näin se pelto kääntyy. Ei kaunista, mutta tehokasta.

 

juhop3:

Miksi käyttää tietä, kun kukkulatkin on keksitty?

 

juhop4:

Ei nouse ei. Penttilä vs. säkkilava 0–1.

 

juhop5:

Yön pimeydessä kuului vain pyöräkuormaajien käyntiääni, kun kilpakumppanit suuntasivat kohti kohtaloaan.

 

juhop6:

Rauha ennen myrskyä. Kädet hikoavat, pulssi nousee ja adrenaliini jyllää. Kohta se on menoa.

 

juhop7:

Kun panoksena on heinähatun kunnia, ollaan elämää ja kuolemaakin tärkeämpien asioiden äärellä.

 

juhop8:

Tässä vaiheessa Penttilä luuli jo voittaneensa, vaan ei olisi pitänyt nuolaista ennen kuin tipahtaa.

 

juhop9:

Koko maanviljelijän ura vilahti juuri silmien edessä.

 

Juhok1: Der Bührer saa tuntea puimurin mahdin nahoissaan!

 

Juhok2: Pikkutraktorissakin riittää ihan uskomattomasti vääntöä.

 

Juhok3: Pelkoa ja inhoa Hankkijalla.

 

Juhok4: Kärryä pitää hieman murjoa, jotta sen saa sopivaan asentoon peruutusta varten.

 

Juhok5: Tästä ei nyt tule yhtään mitään. Näköjään kaksikin ihmistä saa helposti aikaiseksi ketjukolarin.

 

Juhok6: Jyväsäkit voittivat kurottajan sata–nolla.

 

Juhok7: Tällä farmilla töitä paiskitaan kellon ympäri.

 

Juhok8: Nice cock!

 

Juhok9: Kurottajalla voi myös tarkistaa, miten traktorin alusta jakselee.

 

Juhok10: VOITTO!!!