MAINOS: Pelaamisen rahoitus: Näin hankit uusimmat pelit ja pelikonsolit lainavertailun avulla

Kaikki me intohimolla pelaamista harrastavat olemme olleet tilanteessa, jossa uusi pelikonsoli tai peli tulee markkinoille ja mielen valtaa suuri halu päästä kokeilemaan sitä ensimmäisten joukossa. Pelikonsoleita ja varsinkin pelejä julkaistaan kuitenkin varsin usein ja välttämättä aina ei säästöistä löydy riittävästi rahaa tällaisiin ostoksiin.

Onneksi säästöt eivät ole ainoa tapa rahoittaa omaa harrastustaan, vaan muitakin keinoja on. Mikäli omaisuutta ei ole myytäväksi asti tai osamaksulla ostaminen ei kiinnosta, voi hakea lainaa, mikä nykyisin on varsin yksinkertaista, nopeaa ja helppoa. Tässä artikkelissa kerromme, miten voit hankkia uusimmat pelikonsolit ja pelit ottamalla lainaa harkitusti lainavertailun avulla esim. Laina - palvelusta.

Lainan suunnittelu

Lainan hakemisessa ensimmäinen askel eli lainan suunnittelu saattaa tuntua tylsältä, mutta se on silti pakollinen. Eli lainan tarve pitää määritellä, tarvittavan lainan määrä arvioida ja lisäksi arvioida se, millä tavalla ja kuinka suurissa erissä lainaa on mahdollista lyhentää. Suunnittelu alkaa siis listaamalla ostoslistalla olevat pelikonsolit, lisälaitteet ja pelit ja niiden hinnat. Tämän prosessin tuloksena tulevaa hintaa voi vielä laskea poistamalla lisälaitteita tai pelejä listalta tai vaihtamalla niitä halvempiin.
Tässä kohdassa on hyvin tärkeää miettiä lainan takaisinmaksua, jos lainaan on suunniteltu useamman vuoden maksuaika, ei takaisinmaksu saa vaikuttaa millään tavalla normaaliin elämiseen, koska useiden vuosien sinnittely ei ole terveydelle hyväksi. Sinun pitää arvioida tässä kohdassa tulosi ja menosi, sekä se, että onko meno-puolelle varaa lisätä kuukausittaista lainanlyhennystä.

Lainan tyyppi

Tämän jälkeen on syytä arvioida sitä, minkä tyyppinen laina sopii parhaiten tarpeisiisi. Pelaaminen on harrastus ja tavallisesti harrastuksiin haettava laina on kulutusluotto, mutta sille varteenotettava vaihtoehto on joustoluotto, jonka ominaisuudet eroavat joiltakin osin kulutusluotosta suuresti. 

Lainan tyyppiä valitessa pitää miettiä sitä, minkä tyyppinen laina sopii parhaiten omiin tarpeisiin, sillä se ratkaisee, mitkä lainan ominaisuudet itselle ovat tärkeimpiä. Esim. jos haluat nopean lainapäätöksen, kannattaa tutustua Nopea laina -sivustoon.

Kulutusluotto

Kulutusluotto on yleisin lainamuoto, sillä sitä ei ole yksilöity mihinkään tiettyyn tarkoitukseen, vaan sen voi käyttää kulutukseen haluamallaan tavalla. Kulutusluoton saamiseksi edellytetään yleensä tiettyä ikää, joka on vähintään 18, mutta lainapalvelusta riippuen ikäraja voi olla myös esimerkiksi 23 tai 25. Tämän lisäksi hakijalla ei saa olla luottorekisterissä häiriömerkintöjä ja hänen täytyy kuulua Suomen väestörekisteriin. Lisäksi hakijalla täytyy olla suuremmissa kulutusluotoissa myös säännölliset tulot.

Maksuaika vaihtelee muutamasta kuukaudesta jopa 15 vuoteen. Kulutusluoton kulut koostuvat koroista ja käsittelymaksuista, mutta nykyisin laki määrittää, että todellinen vuosikorko, joka siis sisältää kaikki kulut, täytyy tulla selvästi ilmi sopimuksesta. Kulutusluotto nostetaan kertaeränä, eli kun valitsee lainatyypiksi kulutusluoton, täytyy lainan tarpeen summa olla täysin selvillä tai ainakin pitää olla päättänyt, mihin mahdolliset luoton ylijäämärahat käyttää. Luottokortti vastaa usein ehdoiltaan hyvin paljon perinteistä kulutusluottoa, joten sen hankkiminen voi olla myös varteenotettava vaihtoehto.

Joustoluotto

Joustoluotto on toinen yleinen lainatyyppi harrastusvälineistä puhuttaessa. Pelien lisälaitteiden hinnat vaihtelevat ja saattaa olla, että viime hetkellä päätätkin haluta hankkia lisää pelejä. Tällöin on ikävää, mikäli koko laina on jo käytetty. 

Nopeasti katsottuna joustoluotto ei näytä eroavan kulutusluotossa, mutta tosiasiassa siinä on yksi suuri eroavaisuus. Joustoluoton koko summaa ei nimittäin tarvitse nostaa kerralla tai ollenkaan, jos ei tarvetta näe. Joustoluotossa on asetettu luoton yläraja, mutta siihen saakka luottoa voi nostaa haluamansa määrän ja maksaa kuluja vain nostetusta summasta. Tämä antaa sopivasti pelivaraa, mikäli pelikoneisiin, lisälaitteisiin ja peleihin tarvittava budjetti ei ole täysin selvillä tai voi elää. Haittapuolena joustoluoton korot ovat yleensä hiukan kulutusluottoa suurempia ja lisäksi nostoista joutuu maksamaan käsittelymaksun.

Lainavertailu

Kun lainan budjetti on laadittu ja sen tyyppi on päätetty, on aika siirtyä vertailemaan eri lainapalveluiden tarjoamia lainoja. Helpoin tapa on hakeutua internetin lainavertailupalveluiden sivuille ja täyttää hakemus. Lainaa hakiessaan ei tarvitse poistua kotoaan lainkaan, vaan hakemuksen voi tehdä netissä ja myös tarjoukset tulevat verkon kautta. Pelkkä tarjouspyyntö ei sido mihinkään ja yhdellä hakemuksella voi saada useampia tarjouksia, joita sitten vertailla.

Lainoissa on paljon eroja, joten niitä kannattaa vertailla tarkasti ja analyyttisesti. Suurimmat erot liittyvät lainan korkoihin ja sitä kautta hintaan, mutta eroja voi olla myös enimmäis- ja vähimmäismaksuajassa, kuukausierien koossa ja esimerkiksi joustossa maksuvapaiden tai lyhennysvapaiden kuukausien suhteen. Mikäli olet iältäsi nuorehko, saattaa myös lainapalvelun asettama ikäraja vaikuttaa päätökseen, sillä se ei ole jokaisessa tarjouksessa sama. Välttämättä aina ei siis kannata valita kustannuksiltaan halvinta lainaa, mikäli muut edut painavat omassa vaakakupissasi hintaa enemmän.

Kun vertailu on tehty, on aika hyväksyä omasta mielestäsi parhaat ehdot sisältävä laina. Lainan saa yleensä tilille välittömästi, jopa saman päivän aikana alkuperäisen lainavertailun tekemisestä.

Muut rahoituskeinot

Rahan lainaaminen ei ole suinkaan ainoa keino rahoittaa uusia pelikonsoleita, pelejä tai lisälaitteita. Mikäli sinulla on omaisuutta, esimerkiksi auto, vene, kiinteistö tai osakkeita, voit myydä sitä ja käyttää saadut rahat harrastukseesi. Monilla meistä on myös jo valmiiksi säästöjä, joita voi käyttää haluamansa mukaan, vaikka alkuperäinen tarkoitus olisikin ollut joku muu, kuin harrastukseen satsaaminen.

Useita pelilaitteita voi ostaa myös osamaksulla. Tässä tapauksessa maksat kuukaudessa pienehkön summan, kunnes koko summa on maksettu. Huomaa kuitenkin, että kokonaiskulut ovat yleensä tässä rahoitustavassa selvästi suuremmat kuin silloin, kun lainaat rahaa lainapalvelusta.